MENU

Ο Παραολυμπιονίκης του στίβου, στα 36 του χρόνια σήμερα και έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής του, θα μάθει την Παρασκευή (31/3), από την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Πρετόρια, εάν θα αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους, όπως ανακοινώθηκε από την Νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη και την Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Η επιτροπή αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και απλούς πολίτες και η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετικές διαβουλεύσεις. Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας καταδικασμένος, μπορεί, μόλις παρέλθει το ήμισυ της ποινής του, να επωφεληθεί από προσαρμογή της ποινής του.

Ο Νοτιοαφρικανός, που είχε καταδικαστεί μετά από έφεση σε φυλάκιση 13 ετών και 5 μηνών τον Νοέμβριο του 2017, δικαιούται από τον Ιούλιο του 2021, να αποφυλακισθεί υπό όρους και αφού ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους αρμόδιους φορείς, η συμπεριφορά του κατά την κράτηση, η σωματική και ψυχική του κατάσταση, καθώς και ο κίνδυνος υποτροπής.

«Η επιτροπή πρέπει να καθορίσει εάν ο σκοπός της φυλάκισης έχει επιτευχθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας, Σινγκαμπάχο Νχουμάλο.

Η διαδικασία, που άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο, περιελάμβανε μια συνάντηση πέρυσι με τους γονείς της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπ, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την ιδέα της απελευθέρωσης του δολοφόνου της κόρης τους.

Ο Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής, είχε ισχυριστεί ότι είχε εισβάλει στο σπίτι του ένας διαρρήκτης και άρχισε να πυροβολεί από την πόρτα του μπάνιου, όπου είχε κρυφθεί η 29χρονη Στέενκαμπ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τέσσερις σφαίρες τουφεκιού.

Ο έξι φορές Παραολυμπιονίκης, ήταν πλούσιος, διάσημος και στο απόγειο της φήμης εκείνη την εποχή. Εναν χρόνο νωρίτερα, απέκτησε... διαστάσεις «θρύλου», όταν αντιμετώπισε αρτιμελείς δρομείς στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Ο «Blade Runner», όπως ήταν το προσωνύμιο του (σ.σ. ο δρομέας με προθέσεις λεπίδας άνθρακα), συνελήφθη τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου, επικαλούμενος παρεξήγηση. Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καταδικάσθηκε το 2014 πρωτοδίκως σε πενταετή φυλάκιση. Ομως, η εισαγγελία ζήτησε επαναπροσδιορισμό για τον φόνο και τις ενδεχόμενες εφέσεις. Ευρισκόμενος ενώπιον των δικαστών, στην συνέχεια, ο Πιστόριους εμφανίσθηκε «σπασμένος», σύμφωνα με την υπεράσπιση.

Το 2017, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τον Πιστόριους σε 13 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση, ενώ οι γονείς της Στέενκαμπ, είπαν στον Τύπο, ότι η κόρη τους «μπορεί επιτέλους να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Η μητέρα του θύματος, Τζούν Στέενκαμπ, θα είναι παρούσα στην ακρόαση την Παρασκευή, ενώ ο σύζυγος της, Μπάρι, θα απουσιάσει για λόγους υγείας.

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος για αποφυλάκιση υπό όρους, ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση του αιτήματός του.
 

Εξετάζεται αίτημα αποφυλάκισης του Πιστόριους την προσεχή Παρασκευή
EVENTS