MENU

Σύμφωνα με τη σκανδιναβική λαογραφία, ο μυθικός ναός Lemminkäinen βρίσκεται στα βάθη μίας φινλανδικής σπηλιάς και περιέχει διάφορα αντικείμενα πολλών χιλιάδων ετών. Ο τεράστιος θησαυρός λέγεται ότι περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους, χρυσό και σπάνιες αρχαιότητες.

Ωστόσο, φημολογείται πως η είσοδος του σπηλαίου σφραγίστηκε με ασβεστόλιθους, λάσπη και πηλό κατά τον Μεσαίωνα ώστε να προστατευθεί ο ναός από τους Χριστιανούς σταυροφόρους.

Παρόλο που πολλοί – επαγγελματίες αρχαιολόγοι αλλά και ερασιτέχνες τυμβωρύχοι – αναζητούσαν για χρόνια τον θησαυρό, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

meta-apo-37-chronia-kai-100-000-chronia-anaskafon-mia-parea-mallon-anakalypse-thisavro-15-dis-liron

Μέχρι που μία ομάδα 12 φίλων, με το παρατσούκλι “Temple Twelve”, βρήκαν μια αρχαία κεφαλή τσεκουριού μέσα στο στόμιο του σπηλαίου. Το εργαλείο, το οποίο ήταν θαμμένο σε έναν σωρό από μπάζα γρανίτη και πηλό, πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 1.000 ετών.

Ενώ η ξύλινη λαβή του έχει προ πολλού σαπίσει, το σχήμα και η μεταλλική του σύνθεση φέρεται να αντικατοπτρίζει απόλυτα τον τύπο των τσεκουριών που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς εκείνη την περίοδο.

37 χρόνια και 100.000 ώρες εργασίας

Εφοδιασμένοι με φτυάρια και κουβάδες οι 12 φίλοι ξόδευαν μέχρι και έξι ώρες την ημέρα καθημερινά σκάβοντας μέσα στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα σπηλαίων κοντά στο Ελσίνκι. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία εκπαίδευση, έχουν περάσει τα τελευταία 37 χρόνια – και περισσότερες από 100.000 ώρες – αφαιρώντας λάσπη και βράχους από το σπήλαιο με την ελπίδα να αποκτήσουν πρόσβαση στον κύριο θάλαμό του.

Εφόσον η κεφαλή του τσεκουριού οδηγήσει στην ανακάλυψη του θησαυρού, κάθε ένα από τα 12 μέλη της ομάδας – που μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει δεκάρα από τις ανασκαφές τους – θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πολλά δισεκατομμύρια λίρες.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Carl Borgen, η κορυφαία παγκοσμίως αυθεντία για τον θησαυρό Lemminkäinen, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους «Δώδεκα του Ναού» από τότε που ξεκίνησαν τις ανασκαφές τους το 1987.

«Η ανακάλυψη της ομάδας είναι σίγουρα η πρώτη πραγματική απόδειξη της ύπαρξης του Ναού», δήλωσε ο Borgen από το σπίτι του στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Τα επόμενα βήματα

Οι φωτογραφίες του τσεκουριού αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα Ιουνίου από τον ιστορικό, ενώ πλέον πεπεισμένοι ότι έφτασαν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια στην «πηγή», η ομάδα των 12 φίλων ετοιμάζεται για τα επόμενα προσεκτικά της βήματα.

Πλέον σχεδιάζουν να αφιερώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν την εναπομείνασα λάσπη, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και δυναμίτη για να αποκαλύψουν την είσοδο του ναού.

Σημειώνεται πως ο πέλεκυς εξετάζεται τώρα επιστημονικά και χρονολογείται από την Museovirasto, τη φινλανδική υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: pride.gr

Παρέα μάλλον ανακάλυψε θησαυρό 15 δισ. λιρών μετά από 37 χρόνια και 100.000 ώρες ανασκαφών