MENU

Και φυσικά, το επάγγελμα του αστροναύτη, αν και εξαιρετικά απαιτητικό, αποτελεί την πρώτη απάντηση πολλών παιδιών στην κλασική ερώτηση: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις». 

Όμως, δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίζαμε να ονειρεύομαστε διαστημικά ταξίδια, γνωρίζοντας τι συνέβη στον κοσμοναύτη Σεργκέι Κρικάλεφ (Sergei Krikalev) τη δεκαετία του ’90.

Ο Κρικάλεφ ήταν αεροναυπηγός μηχανικός που εκπαιδεύτηκε από τη διαστημική υπηρεσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στις 18 Μαΐου 1991, πραγματοποίησε μία αποστολή στο διαστημικό σταθμό MIR ως μέλος του πληρώματος του Mir EO-9. Ένα από τα καθήκοντά του ήταν να πραγματοποιήσει διάφορες επισκευές και ενημερώσεις σε εξοπλισμούς του σταθμού.

Ο Κρικάλεφ πέταξε στο διάστημα με ένα διαστημόπλοιο Soyuz μαζί με δύο αστροναύτες, τον Ανατόλι Αρτσεμπάρσκι (Anatoly Artsebarsky) και την Έλεν Σάρμαν (Helen Sharman). Φτάνοντας στον MIR, οι τρεις τους διεκπεραίωσαν τις εργασίες τους, αλλά κάποια στιγμή, ο Αρτσεμπάρσκι και η Σάρμαν έπρεπε να επιστρέψουν πίσω.

Κρικάλεφ; Ποιος Κρικάλεφ;

Εν τω μεταξύ, ο Κρικάλεφ παρέμεινε στο MIR για να ολοκληρώσει το έργο του και να περιμένει την άφιξη άλλων αστροναυτών, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ. Όταν ζήτησε και ο ίδιος να επιστρέψει, τον ενημέρωσαν σχετικά με τις εξελίξεις στη Γη: Τον Δεκέμβριο του 1991, την ώρα που στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας παρέλαυναν τα τανκς, ο Κρικάλεφ πληροφορήθηκε για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της χώρας του.

Η διάλυση του κομμουνιστικού κράτους άφησε την τύχη του τον Κρικάλεφ, ο οποίος, μέσα σε μία στιγμή έγινε ένας ξεχασμένος «όμηρος» χωρίς πατρίδα που δεν μπορούσε να γυρίσει στη Γη λόγω έλλειψης πόρων και αρμοδίων.

Αυτόν τον κοσμοναύτη ποιος θα τον κατεβάσει;

Η Σοβιετική Ένωση είχε διαιρεθεί σε 16 κράτη και ο Κρικάλεφ, θεωρούνταν πλέον ότι είχε απογειωθεί από το σημερινό Καζακσταν, το οποίο μπήκε σε πολύμηνη διαμάχη με τη μετέπειτα Ρωσία για το ποιος ήταν υπεύθυνος να τον επαναφέρει στη Γη.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε, αφού ο κόσμος της αστρονομίας δεν αποτελούσε τότε την κύρια προτεραιότητα της χώρας που υποστήριζε πως έπρεπε να επικεντρωθεί στη βελτίωση της οικονομίας και όχι στον επαναπατρισμό ενός κοσμοναύτη που θα είχε κόστος εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να πουλήσει πολλά από τα διαστημικά της μηχανήματα – ακόμη και τον ίδιο τον διαστημικό σταθμό MIR – σε άλλες χώρες για να ενισχύσει τα κρατικά της ταμεία.

Μέσα σε αυτή την τρέλα, ο Κρικάλεφ έμεινε εγκλωβισμένος στο διάστημα. Για να φτιάξει το κέφι του, ο Κρικάλεφ ζήτησε να του στείλουν μέλι. Ωστόσο, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διαθέσιμο και, αντ’ αυτού, του έστειλαν λεμόνια και χρένο, μία πικάντικη ρίζα που μοιάζει με τζίντζερ και φυτρώνει στη Ρωσία και την Ουγγαρία.

Τα ρεκόρ του Κρικάλεφ

Ο Κρικάλεφ παρέμεινε στο διάστημα για 10 μήνες ή 311 ημέρες και έκανε 5.000 φορές το γύρο της Γης, ενώ τελικά μπόρεσε να επιστρέψει σπίτι του στις 17 Μαρτίου του 1992 μετά από γερμανική πρωτοβουλία, καθώς η χώρα πλήρωσε 24 εκατομμύρια δολάρια για να εκτοξεύσει το Soyuz ΤΜ – 14 που θα έφερνε πίσω τον κοσμοναύτη.

Όταν ο Κρικάλεφ έφτασε στη Γη, φορούσε ακόμα τη διαστημική στολή που είχε πάνω της τις λέξεις USSR και το έμβλημα της σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης. Το πρόσωπο του ήταν χλωμό και τα οστά του δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το βάρος του.

Μέσα από αυτή την περιπέτεια, ο Κρικάλεφ θεωρήθηκε ότι έσπασε ένα σπουδαίο ρεκόρ, αφού έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ένα επιβεβαιωμένο ταξίδι στον χρόνο: Για την ακρίβεια, εκτιμάται πως ταξίδεψε στο μέλλον έστω και για 0,02 δευτερόλεπτα.

Η επιστροφή του στην πατρίδα του χάρισε το παρατσούκλι «ο τελευταίος άνθρωπος της Σοβιετικής Ένωσης» στο διάστημα. Παρά την πικρή εμπειρία, ο Κρικάλεφ συνέχισε την καριέρα του ως κοσμοναύτης για μερικά ακόμη χρόνια.

Πηγή: pride.gr

Ποιος Κρικάλεφ; Ο αστροναύτης από την ΕΣΣΔ που ξεχάστηκε στο διάστημα (vid)