MENU

Πάντα ήθελα να κάνω μια λίστα με τα είδη των λάικ. Θα το επιχειρήσω:

Το ''κανονικό'' / ''κυριολεκτικό'', λάικ: κάνω λάικ σε κάτι απλώς και μόνο επειδή μου αρέσει ή συμφωνώ, χωρίς άλλες συνυποδηλώσεις.

Το φιλικό λάικ: κάνω λάικ στο φίλο μου επειδή είναι φίλος μου ακόμα κι αν δεν συμφωνώ (ή συμφωνώ εν μέρει)

Το ανταποδοτικό λάικ: συνήθως σε κάποιον που δεν είναι και η λατρεία μας, και έχουμε μαζί του μια οριοθετημένη quid pro quo σχέση.

Το δημοσιοσχετίστικο (''πιαριτζίδικο'') λάικ: για να τα έχουμε καλά με όλους, συνήθως σε ''ανώδυνα'' ποστ που δεν εκφράζουν γνώμη, όπως φωτογραφίες ή check in σε ταβέρνες κλπ.

Το ειρωνικό λάικ: όταν κάποιος μας τα χώνει, για να δείξουμε πόσο ανώτεροι άθρωποι είμαστε.

Το λάικ του ελέους (''mercy like''): όταν κάποιος δεν έχει τίποτα πραγματικά αξιόλογο για να του κάνεις κανονικό λάικ, ή όταν είναι κάποιος που σε έχει λούσει στα κομπλιμέντα και νιώθεις άσχημα που δεν ανταποκρίνεσαι στα αισθήματα του. Ή όταν κάποιος παίρνει ελάχιστα λάικ και τον λυπάσαι. Γενικά η περιπτωσιολογία του mercy like είναι αχανής.

Το προειδοποιητικό / ''απειλητικό'' λάικ: όταν γράψεις κάτι που δεν μου αρέσει σου κάνω λάικ που ισοδυναμεί με το ''σε είδα''.

Το αμέσως αναιρούμενο λάικ: κάνω λάικ και σε κλάσματα δευτερολέπτου το παίρνω πίσω. Ενίοτε γίνεται κατά λάθος, αν γίνει σκόπιμα είναι για σπάσιμο νεύρων. Λέγεται και ''never happened like''.

To αντι-λάικ: από τα πιο ύπουλα και πούστικα μαζί με το προειδοποιητικό: γίνεται κατά κανόνα σε σχόλιο ''αντιπάλου'' αυτού που έκανε την ανάρτηση. Έρχομαι δηλαδή στον τοίχο σου μόνο και μόνο για να αβαντάρω τον ''αντίπαλο'' σου. Ψιλο-hater κατάσταση.

Το μη-λάικ συνοδευόμενο από (θετικό) σχόλιο: σε φάση ''σου έγραψα θετικό σχόλιο, μη θες και λάικ τώρα, όχι όλα δικά σου''.

Το κοροϊδευτικό λάικ: όταν γράψεις κάτι που είναι εξώφθαλμα λάθος, σου κάνω λάικ για να σου δείξω ότι κατάλαβα τη βλακεία σου. Συγγενεύει κάπως με το ειρωνικό λάικ αλλά δεν είναι το ίδιο.

Το συναδελφικό λάικ: όταν έχουμε την ίδια στάση απέναντι σε ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας, έστω κι αν εσύ το διατυπώνεις με κάπως άτσαλο / ακραίο τρόπο. Μπορούμε να το πούμε και ''τελεολογικό'' λάικ, διότι και οι δυο κατατείνουμε στον ίδιο στόχο (π.χ. να απολυθούν οι καθαρίστριες).

Το γκομενικό λάικ: δείχνω το ενδιαφέρον μου (αν και συνήθως όταν γουστάρεις ΠΟΛΥ κάποια είσαι μετρημένος στα λάικ)

Το ξεκαρφωτικό λάικ. Λιώνω για πάρτη σου αλλά σου κάνω και λάικ σε φώτο με το γκόμενό σου για να τα έχω κάπως καλά μαζί του και να μη ζηλεύει και σε βάλει να με διαγράψεις κλπ.

Το διπλωματικό λάικ: έχουμε τσακωθεί, έχουμε φιλιώσει και μετά αλληλολαϊκιζόμαστε καναδυό φορές για να επισφραγίσουμε την εκεχειρία. Πώς φιλιούνται σταυρωτά οι γκόμενες από απόσταση ενός μέτρου; Κάτι τέτοιο. Συγγενές με το δημοσιοσχετίστικο αλλά όχι το ίδιο.

Το αυτολάικ. Πολλοί το κοροϊδεύουν αλλά έχει και φανατικούς υπέρμαχους που μάλιστα το θεωρητικοποιούν (''με γεμίζει τόσο ο εαυτός μου'' κλπ)

Το κατευναστικό λάικ: σου τα χώνω κάπως υπερβολικά σε ένα ποστ και μετά σου κάνω λάικ σε μια π.χ. φώτο για να δείξω ότι δεν τρέχει κάτι μτξ μας και είναι όλα οκ. Μοιάζει με το διπλωματικό.

Το φοβισμένο λάικ, σε περιπτώσεις που δεν ξέρεις αν πρέπει να κάνεις ή όχι, π.χ. σε ανακοινώσεις θανάτων, φωτογραφίες νεκρών παιδιών κλπ. Μπορεί και να παρεξηγηθεί ότι επικροτείς το τραγικό συμβάν. Αν πράγματι επικροτείς, τότε μιλάμε για το...

Το κακιασμένο λάικ: δείχνεις ότι χαίρεσαι με τον πόνο του άλλου, π.χ. που πέθανε ο Σταυρίδης. Προϋποθέτει η ανάρτηση να έχει το αντίθετο ηθικό-ψυχολογικό πρόσημο, δηλ. να πενθεί.

Το ''πάω με το ρεύμα'' λάικ: όταν μια ανάρτηση έχει πάρα πολλά λάικ, ξεπερνάς τις ενδεχόμενες αρχικές σου αναστολές / διαφωνίες και κάνεις λάικ για να μη θεωρηθείς μίζερος / αντιδραστικός / ντεμοντέ. Συγγενές είναι το...

Μιμητικό λάικ: κάνεις λάικ κάπου διότι έκανε και κάποιος άλλος τον οποίο εκτιμάς / θαυμάζεις / γλείφεις κλπ.

Το πολιτικάντικο λάικ: φορέθηκε πολύ στις πρόσφατες εκλογές, το δούλεψαν εντατικά οι διάφοροι υποψήφιοι. Υποκατηγορία του δημοσιοσχετίστικου.

Το λάικ του ποροβάτου: όταν αναγκάζεσαι να πατήσεις λάικ για να σου ανοίξει μια σελίδα (που συνήθως έχει τίποτα βυζιά ή κουτσομπολίστικα). Μακριά κι αλάργα.

Το ad hominem λάικ: μπορεί να μην είναι στενός φίλος σου αλλά τον εκτιμάς και συμφωνείς με τη γενικότερη φιλοσοφία του, οπότε του το χαρίζεις ακόμη και αν δεν συμφωνείς με το συγκεκριμένο ποστ.

Το εκβιαστικό λάικ: όταν η ξανθιά κολλητή σου σου στέλνει ίνποξ ''κάνε λάικ τώρα στη φωτογραφία μου μη γίνει της πουτάνας'' :-)

Το λάικ σε κοινοποίηση δικού σου ποστ από άλλον. Ήπια μορφή αυτο-λαϊκισμού, ιδίως αν η κοινοποίηση είναι ''στεγνή'', χωρίς ο κοινοποιών να προσθέτει μια δική του πινελιά.

Το εικαστικό λάικ. Δεν πατάς το κουμπάκι αλλά βάζεις στα σχόλια εικαστικό λάικ

εικαστικό λάικ

Συγγενές με το...

Γραπτό λάικ: γράφεις τη λέξη like ή λάικ ή λάηκ ή λίκε στα σχόλια.

Το ευχαριστήριο λάικ (μόνο για σχόλια): με αυτό ευχαριστείς κάποιον που μπήκε στον κόπο να σχολιάσει με καλή διάθεση ένα ποστ σου.

Το πληρωμένο λάικ: αυτά που αγοράζουν κάποιοι κομπλεξικοί από ειδικές σελίδες στο διαδίκτυο που διατηρούν χιλιάδες ψεύτικα προφίλ για να βγάζουν λεφτά.

- αγαπητέ σου παραχωρώ την άδεια, αν θες, να το ανεβάσεις ως ορισμό στο σλανγκ, έτσι φορ ολντ τάιμς μιλκσέηκ.

4 hours ago · Like · 43

- φορ ολτ τάιμς μίλφσεηκ, κονσίντερ ιτ νταν; -)

3 hours ago · Like · 37

(από του φουμπού)

πηγή: slang.gr

Οι ορισμοί του λάικ...