MENU

Αν κάνουμε ένα μέτρημα μέσα μας στην αίσθηση που μας άφησε το σινεμά σε αυτό το πρώτο εξάμηνο, τότε θα λέγαμε ότι άφησε κάτι ισχνό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όσα αναμέναμε με ένταση, κατέληξαν νερόβραστα.

Γι΄αυτό και αν κοιτάξει κανείς τις πιο υψηλά βαθμολογημένες ταινίες του IMDB, θα βρει underdogs. Θα δει επίσης κι ότι μόλις μία κατάφερε να πιάσει πολύ υψηλή βαθμολογία. Με αντικειμενική ματιά, μόλις δύο μπορούν να λογιστούν ως κομψοτεχνήματα της 7ης τέχνης.

Κάποιες από τις ακόλουθες δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους στις αίθουσες, αλλά έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα ώστε να μεταμορφωθεί το αρχικό συναίσθημα προς κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο. Ή να μείνει ίδιο.

Avengers Endgame – 8.8.

Αναμενόμενα η καλύτερη ταινία στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Εμπορικά, ως franchise, σε επίπεδο καστ, όποιο χαρακτηριστικό κι αν κοιτάξει κανείς, το Endgame βρίσκεται στην κορυφή. Γέμισε με συναισθήματα τους φανατικούς της Marvel, αλλά και τους μη φανατικούς. Ακόμα κι αυτοί που δεν επένδυσαν σε αυτό το δεκαετές ταξίδι και είδαν για πρώτη φορά Marvel πέρσι με το Infinity War, ένιωσαν το διαμέτρημα του συναισθήματος.

John Wick:Chapter 3 – 8.0

Ο Κιάνου Ριβς και το εν λόγω franchise είναι μια σταθερή αξία. Είναι κάτι αντίστοιχο με τον Ντένζελ και το Equaliser. Το τρίτο μέρος που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων του κοινού του IMDB κι αυτό συμβαίνει τόσο γιατί η ταινία επιβεβαιώνει αυτό το 8/10, αλλά και γιατί το κοινό θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη βαριά βιομηχανία του κινηματογράφου προς Χόλιγουντ μεριά.

An Elephant Sitting Still – 7.9

Ένα τετράωρο έπος, ένα αριστούργημα από μια άλλη κινηματογραφική κουλτούρα. Ο Μπο Χου στην πρώτη και τελευταία ταινία της ζωής του, αφού αυτοκτόνησε λίγο πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, δίνει μια κοινωνική υφή της κινέζικης ζωής κάτω από την ομίχλη. Της ζωής που δεν την φτάνει το φως, αλλά δεν φτάνει κι η ίδια το φως. Μένει κρυφή μόνο για όσους την ζουν σε τούτους τους τόπους. Μέχρι που η εμφάνιση ενός ελέφαντα που μένει πάντοτε ακίνητος, ακόμα κι αν δίπλα του σκάνε βόμβες, ταράζει τα ομιχλώδη νερά της ύπαρξης.

How to Train Your Dragon 3 – 7.6

Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Το Hidden World δεν ήταν το ίδιο καλό με τα προηγούμενα δύο. Ιδίως σε επίπεδο μοιράσματος της σκηνής ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες. Ήταν όμως ακόμα ένα φινάλε μυθολογίας και έπρεπε εκ των πραγμάτων να κάνει zoom in στον Hiccup και στον Toothless, σε αυτή την ελεγειακή φιλία που έφτανε στον τερματισμό της.

The Boy Who Harnessed the Wind – 7.6

Ένα καταπληκτικό κοινωνικό δράμα, μια ντοκιμαντερίστικη αφήγηση από τον Τσιουετέλ Εζιόφορ στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Ένα αγοράκι που αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των γονιών του, θα γίνει ένας ήρωας για το χωριό του όταν θα φτιάξει έναν ανεμόμυλο που θα τους γλιτώσει από τον λιμό.

Alita: The Battle Angel – 7.5

Για το Alita τα είπαμε αναλυτικότερα και τον Φεβρουάριο όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες από την Odeon. Καλοδουλεμένα εφέ, ηχητικά και οπτικά, πολύ λεπτομερή γραφικά, άριστο CGI με λίγα λόγια. Καθόλα δίκαιη αυτή η βαθμολογία.

Shazam – 7.4

Το ότι βρίσκεται το Shazam στην πεντάδα αυτού του 6μήνου περίπου, είναι επίσης έκπληξη. Όχι γιατί δεν ήταν καλή ταινία. Αλλά γιατί η ταινία που ήρθε στις αίθουσες τον Απρίλιο από την Tanweer, ήταν καλή σε άλλο είδος απ΄αυτό που υποσχόταν. Αν βάλουμε το πρίσμα του action και του super hero, τότε ήταν μέτρια προς απλά καλή. Αν το δούμε ως μια κωμική ταινία με super hero πινελιές, ως κάτι πέρα από το genre του Deadpool δηλαδή, τότε ναι, δικαίως έχει τόσο υψηλή βαθμολογία.

«Ξυλίκι», δράση, και... σκοτωμός: Αυτή είναι η καλύτερη ταινία του 2019, σύμφωνα με το imdb
EVENTS