MENU

Έχω δει πολλά βίντεο από την ιστορική συναυλία μετά την πτώση της Χούντας. Συγκρίσεις δεν χωρούν, είναι προφανές. Μα εκείνο το απόγευμα του Απρίλη στο Σύνταγμα αυτό που συνέβη με έκανε να νιώθω πως οι Έλληνες, με αυτόν τον μεγάλο Έλληνα να δίνει το σύνθημα, βγήκαν ενωμένοι στο δρόμο για να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα σε εκείνον τον πόλεμο που γινόταν στην γειτονιά μας. 

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπαίνουμε σε έναν νέο Μεσαίωνα. Προμηθευτείτε ρουχαλάκια ζεστά, μας περιμένει ένας ιστορικός παγετός. Από την αρχή των βομβαρδισμών δήλωσα ότι όλα αυτά περί εθνοκάθαρσης είναι προσχήματα. Μοναδικός στόχος τους είναι να μεταβάλουν την αιρετική Γιουγκοσλαβία σε καμένη γη». Για να καταλήξει στο τέλος «Βελιγράδι, τραγουδάμε για σένα, είμαστε στο πλευρό σας, το δίκαιο είναι μαζί σας και το δίκαιο θριαμβεύει». Ακόμα στα αυτιά μου ηχούν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, που στεκόταν αγέρωχος και επιβλητικός πάνω στη σκηνή. 

Να τον βλέπεις πάνω στη σκηνή και να καταφέρνει με την παρουσία του μόνο να μεταδίδει τη φλόγα του στους χιλιάδες ανθρώπους, πέρα από κάθε πολιτική απόχρωση, που είχαν συγκεντρωθεί για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στους Σέρβους. Μια φλόγα τόσο δυνατή, ικανή να φωτίσει την πλάση όλη. 

Με την δίψα και του πάθους του έφηβου πρώτος αυτός να δίνει το μήνυμα. Διότι αυτός, με όσα είχε περάσει ως τότε, αυτός που έζησε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, τα βασανιστήρια και την εξορία από τη χούντα των συνταγματαρχών, με τον Ανδρέα Λεντάκη στο σφαγείο, μπορούσε να μεταδώσει κάτι μεγαλύτερο από τη μουσική του. 

Η Δραπετσώνα, το Γελαστό Παιδί, το Περιγιάλι το Κρυφό, το Στρώσε το Στρώμα σου, της Ξενιτιάς, της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ. Τραγούδησε και ο ίδιος, φυσικά, ίδιος είπε και το «Είμαστε δυο είμαστε τρεις» και η πλατεία σείστηκε. Ο Μητσιάς, ο Τσακνής, η Φαραντούρη, ο Μητροπάνος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Νταλάρας, ο Θάνος Μικρούτσικος και όλοι οι υπόλοιποι που ανέβηκαν στη σκηνή, οι χιλιάδες από κατω που επί τέσσερις ώρες με μπροστάρη τον Μίκη Θεοδωράκη τραγουδούσαν για την ειρήνη. 

Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή ο Θεοδωράκης έχασε τα λόγια ενός τραγουδιού και... δικαιολογήθηκε λέγοντας: «Γεράματα». Αποθεώθηκε! 

«Αυτοί έχουν τις βόμβες, ο λαός όμως έχει αποδείξει ότι είναι πιο δυνατός» φώναξε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Ο παλμός ασύλληπτος. 

«Βελιγράδι, τραγουδάμε για σένα, είμαστε στο πλευρό σας, το δίκαιο είναι μαζί σας και το δίκαιο θριαμβεύει». Έτσι έκλεισε τον λόγο του. 

«Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου, εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί...».

Αντίο...

 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βελιγράδι, σήμερα τραγουδάμε για σένα»
EVENTS