MENU

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αναγνωρίζουν την «καθαρή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας ενώ υπόσχονται ότι θα δουλέψουν ώστε να κερδίσουν τον κόσμο που έκανε «άλλες επιλογές στην κάλπη».

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

  • Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή. Σε απόλυτους αριθμούς η ΝΔ κινείται στο φάσμα των 2,2 εκατομμυρίων ψήφων, δηλαδή ακριβώς όσους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι σαφές και η Ελλάδα προχωρά σε μία πολιτική αλλαγή. Αποδεχόμενος αυτό το γεγονός με τη μέγιστη δημοκρατική ευθύνη και τον πολιτικό πολιτισμό που είναι ίδιον της Αριστεράς, θα παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο Πρωθυπουργό, με τον απόλυτα θεσμικό τρόπο της παράδοσης – παραλαβής και δεν θα πέσει στο επίπεδο των μικροτήτων του κ. Σαμαρά, που αποτέλεσε μια θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα της ομαλής πολιτικής μετάβασης ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη από το 2010 που διατηρεί τη δυναμική του, όταν, το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε εκλογικά στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση μετά την εφαρμογή δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ και η ΝΔ έφτασε στο 19% τον Μάιο του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1,9 εκατομμύρια ψήφους το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα πήρε 1,8 εκατομμύρια ψήφους
  • Με ποσοστό 31,53% ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον τόπο μας.
  • Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αποτυπώνεται και στο πολιτικό σκηνικό της νέας εποχής. Δύο ισχυροί πόλοι, ένας συντηρητικός και ένας προοδευτικός. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνουν 70% για πρώτη φορά μετά το 2009, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν τα μνημόνια.
  • Η προσπάθεια δημιουργίας υγειονομικής ζώνης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία απέτυχε οικτρά. Καθίσταται σαφές από τα αποτελέσματα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές πλέον ρίζες σε πλατιά λαϊκά στρώματα, σε εργατικές συνοικίες και στη νέα γενιά. Επιβεβαιώνεται η τάση που είναι κυρίαρχη στην ελληνική πολιτική σκηνή ήδη από το 2012, ανάμεσα στις νεότερες γενιές και τις μεγαλύτερες που ψηφίζουν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να «χαρίσουμε» κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες στη ΝΔ. Θα δουλέψουμε ώστε να κερδίσουμε τον κόσμο που έκανε άλλες επιλογές στην κάλπη.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μια χώρα με υγιή δημοσιονομικά, με ρυθμισμένο το χρέος της, με 34 δις στο αποθεματικό του κράτους, με 9 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με βιώσιμο ασφαλιστικό και ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος. Και φυσικά μια χώρα που έχει αναβαθμίσει το κύρος και την ισχύ της διεθνώς. Αυτά τα επιτεύγματα, προεκλογικά η ΝΔ τα βάφτισε πεπραγμένα της «χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης». Θα ελέγχουμε τα πεπραγμένα της και θα ασκήσουμε προγραμματική, μαχητική αντιπολίτευση και θα υπερασπιστούμε κάθε κατάκτηση που πετύχαμε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κατά τη διακυβέρνηση μας.
  • Χαιρετίζουμε τη συντριπτική ήττα των εκφραστών του νεοναζισμού. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μάχης του αντιφασιστικού κινήματος, των ανθρώπων που εργάζονται άοκνα για την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και των προσπαθειών που έκανε η κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση, για να επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
  • Εμείς όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας θα χτίσουμε πάνω στο σημερινό αποτέλεσμα, για να κάνουμε οργανικό κομμάτι μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας τον κόσμο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.
  • Η ακραία επιθετική στάση των εκπροσώπων του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη σημερινή συγκυρία. Συνεχίζουν να έχουν στο απυρόβλητο τη Δεξιά και επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων αλλά δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι εδώ και 4 χρόνια η επιλογή είτε συμπόρευσης – όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ- είτε αγνόησης – όσον αφορά το ΚΚΕ – αποδείχθηκε ότι ήταν η καλύτερη προσφορά στο αντισύριζα μέτωπο που έστηνε η ΝΔ με τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα που τη στηρίζουν, την τελευταία τριετία, εις βάρος προφανώς των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πηγή: ethnos.gr

Τα 9 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σχολιάζουν τα στελέχη για το αποτέλεσμα των εκλογών
EVENTS