MENU

Σε περιδίνηση προεκλογικής παροχολογίας που υπονομεύει την επιστροφή της χώρας σε μια σχετική κανονικότητα μετά από τον εφιάλτη των οχτώ χρόνων στα μνημόνια, βρίσκεται το Μαξίμου. Επιχειρεί να αλλάξει κάπως το κλίμα και να μειώσει το μεγάλο προβάδισμα που συνεχίζει να έχει στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πετσοκομμένη 13η σύνταξη που μοιράζει ως «προεκλογικό επίδομα» όπως το αποκαλεί η αντιπολίτευση, με την κατάθεση των ποσών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μόλις πέντε 24ωρα πριν από τις κάλπες (20 Μαΐου).

Η Ελλάδα, από τους προεκλογικούς κυβερνητικούς χειρισμούς, βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ορισμένα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν επί του παρόντος την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, όπως άφησε ανοιχτό Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ηταν ένα προεκλογικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τώρα ρισκάρει.

Καθώς οι διαθέσεις των θεσμών είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου, ο κ.Τσακαλώτος απέσυρε τα του Δ.Ν.Τ από το δημοσιονομικό success story που παρουσίασε στη Βουλή, κατά την συζήτηση των μέτρων.

Το Eurogroup και η Σύνοδος του Ιουνίου

Καμπανάκια για τις προεκλογικές παροχές θα υπάρξουν στο σημερινό Eurogroup αλλά οι θεσμοί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα καταθέσουν την Έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η οποία και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 3ης Ιουνίου.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωελογές που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόκριμα ήττας και στις εθνικές εκλογές, θα είναι μια επιπρόσθετη αρνητική συνιστώσα για τον Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολα θα του επιδειχθεί ανοχή καθώς η ΕΕ θα έχει να ασχοληθεί με το Brexit και τους νέους συσχετισμούς των πολιτικών ομάδων που θα προκύψουν στην ευρωβουλή και πιθανόν θα επιχειρήσει να «δέσει» με δύσκολες αποφάσεις και την επόμενη κυβέρνηση, μετά την αναξιοπιστία που φαίνεται να επιδεικνύεται από ελληνικής πλευράς.

Ως προς αυτό, ευθύνη έχει και η Αντιπολίτευση, η οποία λόγω των ευρωεκλογών δεν λέει πουθενά όχι και παίζει στο προεκλογικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευκλείδη δώστα όλα»

Υπηρετώντας πιστά την τακτική του Μαξίμου «Ευκλείδη δώστα όλα» με τις χθεσινές προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο, το δημοσιονομικό κόστος ξεπέρασε το αρχικό που είχε προβλέψει η κυβέρνηση. Ολα κινούνται πλέον γύρω από την στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Ο κ.Τσακαλώτος αναγνωρίζει την υπέρβαση αλλά άφησε να εννοηθεί ότι «έχουμε και μία καβάντζα αν δεν πάει κάτι καλά».

Στην προσπάθεια του να πείσει ότι «λεφτά υπάρχουν», ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά του ΕΚΑΣ που αναμένεται να καταργηθεί πλήρως το 2020 όπως ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Ηταν μία από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στον ΑΝΤ1 αν και διευκρίνησε ότι «ίσως δοθεί με διαφορετική μορφή, να είναι λίγο πιο στοχευμένο». Η περικοπή του ΕΚΑΣ εξοικονόμησε 853 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Ο κ.Τσακαλώτος δεν εξήγησε βέβαια από που θα βρει τα κονδύλια.

Ο πήχης

Το άλλο ρίσκο που παίρνει ο κ.Τσίπρας είναι το ότι ανέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για ντέρμπι στις ευρωεκλογές και για τις εθνικές δήλωσε ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα κερδίσει ο Μητσοτάκης». Το στοίχημα «ούτε μία στο εκατομμύριο» το είχε βάλει και για την Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι θα δεχόταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το έχασε παταγωδώς.

Αν χάσει και αυτό που βάζει κατ´ αρχήν για τις ευρωεκλογές -ως προς το ντέρμπι- θα είναι σε δύσκολη θέση να εξηγήσει πως μετά από αυτήν την παροχολογία και με έναν τόσο εύκολο αντίπαλο όπως θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο αποκαλεί «χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ» έχασε με μεγαλύτερη διαφορά από 3/4 μονάδες.

Από την άλλη και η Πειραιώς αντιλήφθηκε ότι τα διψήφια για τα οποία επαίρονταν πολλά στελέχη, δημοσίως, δεν είναι η αρμόζουσα στρατηγική ακόμη και αν είχε και εκείνη στα χέρια της ανάλογες δημοσκοπήσεις. Τώρα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών και για ένα λόγο παραπάνω, για να μην χαλαρώσουν οι ψηφοφόροι της.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωκάλπες είναι θέμα ημερών. Δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι η πραγματική ψήφος των πολιτών οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και οι αντιπαραθέσεις για το ποιος έχει τον πιο μεγάλο ή το πιο μικρό προβάδισμα είναι και περιττές και ανούσιες.

Πηγή: newpost

Τα ρίσκα Τσίπρα κάτω από την πίεση των δημοσκοπήσεων, οι άγνωστες «καβάντζες» Τσακαλώτου και η ανησυχία των θεσμών
EVENTS