MENU

Είναι ευρέως γνωστή στη συμπρωτεύουσα για την προσφορά της στην κοινωνία των πολιτών. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, υπεύθυνη Οργάνωσης του τμήματος Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ του ∆ήµου Θεσσαλονίκης, παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Μακεδανός». Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα έχει κάνει η Χριστίνα Σαχινίδου για την πόλη της, την Θεσσαλονίκη.

Πλέον αποφάσισε να προσφέρει και από ένα νέο «πόστο», αυτό της αυτοδιοίκησης. Μας εξηγεί τι ήταν αυτό που την έκανε να πει το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Γιώργου Ορφανού για να είναι υποψήφια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στην συμπρωτεύουσα, πως αντιλαμβάνεται την έννοια της «αυτοδιοίκησης» αλλά και για έναν «σκληρό» Πόντιο, όπως τον χαρακτηρίζει, τον Ιβάν Σαββίδη.

Εσείς γνωρίζετε καλά την εκλογική διαδικασία, καθώς είστε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε στην μάχη των δημοτικών εκλογών, αυτή τη φορά;

«Από το «αξίωμα», θέση ευθύνης, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) μαζί με τους συμπατριώτες μου και συναγωνιστές όπου γης, δίνουμε καθημερινά αγώνα για να διατηρήσουμε την Ιστορική μας μνήμη, διαφυλάττοντας την αξιακή παρακαταθήκη αιώνων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία όπου γης, στους επιστήμονες, στους ιστορικούς μας, στην πρόσφατα ιδρυθείσα (Μαϊος 2017) Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. από τον μεγάλο ευπατρίδη Έλληνα Ποντιακής καταγωγής, Ιβάν Σαββίδη, για το έργο που επιτελούν.

Οι μάχες με δυναμώνουν και ως Πρόεδρος έχω χρέος να υπηρετήσω τον Ποντιακό χώρο εις μνήμην των γενοκτονημένων προγόνων μας.

Δηλώνω ότι δεν είμαι πολιτικός αλλά μια απλή πολίτης.

Το εγχείρημα να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που ξέρουν να εκτιμούν αρχές και αξίες, ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά όπως και εγώ, ανθρώπους με όραμα και πιστεύω, ήταν για μένα το μεγάλο στοίχημα.

Ζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη και θέλω να συμβάλλω με κάθε τρόπο προκειμένου να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη».

Γιατί συγκεκριμένα με τον κύριο Γιώργο Ορφανό και τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον»;

«Η απόφασή μου να συμπορευτώ με το Γιώργο Ορφανό και το συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» ήταν μια ώριμη απόφαση.

Ο Έντιμος, ο Ειλικρινής, ο Απλός συμπολίτης μας Γιώργος Ορφανός, σε όλη την πολιτική του πορεία, δεν ασχολήθηκε με επιφανειακές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά εντυπωσίαζε και εντυπωσιάζει με το παραγωγικό και αποτελεσματικό του έργο. Είναι ο Άνθρωπος που έχει σπάνιες αρετές για έναν πολιτικό.

Ο Γιώργος Ορφανός πιστεύει στην ομάδα και η παράταξή μας δημιουργήθηκε μ’ αυτή τη λογική, τη λογική της συλλογικής προσπάθειας, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για να πω αποφασιστικά το «ναι» στη «Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» .

Μπορεί τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα μας να προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, ωστόσο έχουμε άπαντες συνειδητοποιήσει ότι μόνο με υπεύθυνη πολιτική μπορούμε να δώσουμε νέα προοπτική στη Θεσσαλονίκη».

«Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» είναι το όνομα του συνδυασμού, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε αυτή την πόλη που την καθιστούν συχνά δυσλειτουργική για τους απλούς πολίτες. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά άλυτα προβλήματα στην συμπρωτεύουσα και τι θα πρέπει να αλλάξει για να γίνει η Θεσσαλονίκη το «παρόν»;

«Υπηρετώ το Δήμο Θεσσαλονίκης ως υπηρεσιακός παράγοντας επί 34 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Χώρας.

Οι ελλείψεις της πόλης, τα προβλήματα της και οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε ως κάτοικοί της, αποτελούν το κίνητρο της ενασχόλησής μου με τα κοινά, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να συμβάλλω στην επίλυσή τους.

Το Δυναμικό «παρόν» της Θεσσαλονίκης είμαστε εμείς, οι άνθρωποι της, οπότε η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι ο πρωταρχικός στόχος της παράταξής μας.

Η καθαριότητα που είναι βασική αυτοδιοικητική αρμοδιότητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στις αστικές συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό, την έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε πολλές γειτονιές της πόλης και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Σεβασμός και αξιοποίηση του Δημόσιου χώρου.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο, η πόλη αναπνέει και ζει μέσα από τις γειτονιές της.

Η στόχευση του προγράμματος του συνδυασμού για την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις υποδομές της είναι να αλλάξει ριζικά η εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Το είπαμε-θα το κάνουμε!».

Είστε ενεργό μέλος της κοινωνίας, οι δημοτικές εκλογές και η θέση του δημοτικού συμβούλου είναι για εσάς ένα είδος «εθελοντισμού» αν μπορούμε να το πούμε έτσι; Ένας ακόμα τρόπος να προσφέρετε στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

«Η προσφορά μου στην κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλονίκης χρόνια τώρα και ως μέλος της Ποντιακής οικογένειας, και ως υπεύθυνη Νομαρχιακής Επιτροπής Στήριξης Παλιννοστούντων, και ως πρόεδρος του Αθλητικού συλλόγου «ΜΑΚΕΔΑΝΟΣ» και ως παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παραγωγών σε θέματα πολιτισμού και λαογραφίας, το θέατρο και γενικά η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι γνωστά στην πόλη και είναι η αγάπη του κόσμου το αντίδωρο σ’ ότι έχω κάνει.

Ο εθελοντισμός για μένα είναι στάση και φιλοσοφία ζωής και έτσι βλέπω τη συμμετοχή μου στο συνδυασμό « Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον».

Το μότο της ζωής μου είναι: Θέλω-Μπορώ-Πράττω!».

Εσείς από την θέση την οποία κατέχετε δίνετε τον δικό σας αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την παγκόσμια κοινότητα. Πρόσφατα ξεκίνησε μια προσπάθεια από τους ευρωβουλευτές, τους Έλληνες και Κύπριους, να μπει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τι πήγε λάθος και «ναυάγησε» αυτή η προσπάθεια και δεν έφτασε το ζήτημα ως εκεί;

«Το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας (1913-1923) αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα ιστορικής δικαίωσης και μνήμης των θυμάτων, των επιζησάντων και των απογόνων τους αλλά και γενικότερα όλων των Ελλήνων, που αγωνίζονται για την αναγνώριση και καταδίκη του διαπραχθέντος εγκλήματος, αλλά και την έκφραση από μέρους του θύτη επίσημης συγγνώμης και μεταμέλειας προς τα θύματα, τους επιζήσαντες και τους απογόνους τους, κατά το παράδειγμα συγγνώμης και μεταμέλειας της Γερμανίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με επιστολή μας στις 28/2/2019 προς όλους τους Ελλαδίτες και Κύπριους ευρωβουλευτές ζητούσαμε και απαιτούσαμε να εργαστούν από κοινού και να φέρουν ενώπιον των πολιτικών τους ομάδων και κατόπιν ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα αναγνώρισης και καταδίκης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας 1913-1923. Δυστυχώς η πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος από την πλευρά ορισμένων ευρωβουλευτών οδήγησε στα αποτελέσματα που όλοι είδαμε. Η απόρριψη του ψηφίσματος που κατέθεσε Έλληνας ευρωβουλευτής, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και συνεργασία με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο αποτελεί ένα «μάθημα» για όλους μας, καθώς το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Ο αγώνας για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας συνεχίζεται, με συλλογική προσπάθεια, ιστορική τεκμηρίωση και μεθοδικότητα».

Κεφάλαιο - Ιβάν Σαββίδης δεδομένου πως τον γνωρίζετε καλά... Θωρείτε ότι η πόλη έχει ανάγκη από τέτοιους επιχειρηματίες; Και αν μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει από την πλευρά της σε μια σχέση αμφίδρομη με πολλά ωφέλη...

«Ο πατριώτης Ιβάν Σαββίδης, ο Σανταίος Πόντιος, ο ισχυρός Έλληνας της διασποράς έχει επενδύσει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πολύπαθη και παρατημένη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Είναι από τους σκληρούς Πόντιους ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου, δεν τα βάζει εύκολα κάτω. Για τον Ιβάν υπάρχει το θέλω και μπορώ.

Ο Σαββίδης για τη Θεσσαλονίκη και για τους Θεσσαλονικείς είναι θείο δώρο. Για τον ΠΑΟΚ έχει πετύχει όλα αυτά που είχε κατά νου. Έχει ξοδέψει πολλά λεφτά για να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και πρωταγωνιστή, ενώ δεν έχει κρύψει το όνειρό του να δει τον ΠΑΟΚ να θριαμβεύει και να πρωταγωνιστεί και εκτός συνόρων, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τέτοιους επενδυτές στην πόλη θα δούμε και τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια, όπως της αξίζει.

Η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη είναι τεράστια, και δείχνει εμπράκτως την αγάπη για την Πατρίδα του. Η Πολιτεία οφείλει να αξιολογήσει την προσφορά του στην Πατρίδα».

Μιας και αναφερθήκαμε στον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος φέτος κέρδισε ένα Πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια και αυτή είναι μια επιτυχία στον τομέα του αθλητισμού. Χρειάζεται η πόλη τέτοιες επιτυχίες που ουσιαστικά «διαφημίζουν» την Θεσσαλονίκη και την χώρα μας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε όλη την Ευρώπη;

«Ο φετινός θρίαμβος του ΠΑΟΚ με την κατάκτηση του νταμπλ αναδεικνύει την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Το υπερσύγχρονο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα δώσει μία νέα πνοή στην πόλη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και θα οδηγήσει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό και να βοηθήσουν στην επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έτσι ώστε το, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, νέο γήπεδο της Τούμπας να γίνει σύντομα πραγματικότητα».

Σαχινίδου: «Κίνητρο μου τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, θείο δώρο ο Σαββίδης για την πόλη»