Ωστόσο κρίσιμος παράγοντας παραμένουν οι αναποφάσιστοι που ξεπερνούν το 19%. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 17,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. «Εξαϋλώνονται» τα ποσοστά τριών σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων και συγκεκριμένα του Ποταμιού (0,5%), των ΑΝΕΛ (0,3%) και της Ένωσης Κεντρώων (1,3%). Κάτω από το 3% κινούνται επίσης η Ελληνική Λύση (2,5%), η Λαϊκή Ενότητα (1,1%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1%).
Ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος έχουν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων είναι υψηλό, που σύμφωνα με τον αναλυτή Πασχάλη Τεμεκενίδη θα μπορούσε να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 31,4%, με το 19,2% να δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει συσπειρώσει το 76% των ψηφοφόρων της του 2015. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 42%. Το κυβερνών κόμμα ποντάρει σ' αυτά τα δεδομένα για την ανατροπή της διαφοράς των δύο κομμάτων, μέσω της επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων που κρατούν ακόμη αποστάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κριτήρια για τη ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σχετικά με τα κριτήρια φαίνεται πως οι πολίτες εστιάζουν κυρίως στα θέματα της οικονομίας και την οικονομική τους κατάσταση, παραμέριζοντας σε μεγάλο βαθμό τα βασικά ζητήματα των ευρωεκλογών που είναι τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης. Ποσοστό άνω του 60% δηλώνει πως θα ψηφίσει είτε με βάση τα οικονομικά του και την οικονομία (33%), είτε για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα (30%). Μόλις το 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτεραιότητα για τη ψήφο τους έχουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμη πιο χαμηλά στον πίνακα των κριτηρίων βρίσκονται τα πρόσωπα που συγκροτούν τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων (9%).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ως πιο σημαντικό χαρακτηριστικό καταγράφεται η εντιμότητα και το ήθος (35%). Ακολουθεί ο «πατριωτισμός» (32%) και η υψηλή μόρφωση (27%). Ως τέταρτο βασικό χαρακτηριστικό καταγράφεται, βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων, η εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις (19%), ενώ πέμπτη στη σχετική λίστα βρίσκεται η «μαχητικότητα/ αγωνιστικότητα». Στο τέλος του πίνακα βρίσκεται η αναγνωρισμότητα και οι εμβληματικές προσωπικότητες κοινής αποδοχής, αν και τα κόμματα συχνά αναζητούν τέτοιες υποψηφιότητες.
Πολιτικό Σκάνδαλο η Novartis, θετική η υποψηφιότητα Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης
Το 71% των πολιτών δηλώνει πως στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα έναντι 16% που συμφωνεί με τη θέση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι πρόκειται περί σκευωρίας. Το ζήτημα φαίνεται μάλιστα να διχάζει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, καθώς το 43% και το 42%, αντίστοιχα, δηλώνει πεπεισμένο για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, εξίσου, κυρίαρχη είναι και η άποψη πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια τιμωρία για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς (65%). Εδώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ποσοστό άνω του 60% των ψηφοφόρων και των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ) εκτιμά πως δεν θα τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι, καταδεικνύοντας την αρνητική άποψη που έχουν οι πολίτες για την ορθή λειτουργία των θεσμών.
Τέλος σχετικά με ένα ακόμη θέμα που προκάλεσε και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, το ζήτημα της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 43% δηλώνει πως πρόκειται για μια θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη για τη χώρα, έναντι 36% που υποστηρίζει πως ήταν αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σημειώνεται πως σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που στην πλειονότητά τους συντάσσονται με τη αρνητική κεντρική θέση του κόμματος, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 46% θεωρούν θετική ή μάλλον θετική την υποψηφιότητα Τσίπρα για Νομπελ, έναντι 34% που έχει αντίθετη άποψη.
Η Ταυτότητα της Έρευνας
Πηγή: tvxs