MENU

Ο διαχωρισμός Κράτους -Εκκλησίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ που ζητά το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης μπορεί να εξελιχθούν σε casus belli (αιτία πολέμου).

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το περίγραμμα των θέσεων του τόνισε ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως εξήγησε.

Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου τάχθηκαν υπέρ του πλήρη διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Κουρουμπλής και Κατρούγκαλος κινούνται σε μια πιο ήπια γραμμή. Ο κ.Τσίπρας θα κληθεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ομοφωνία στο κόμμα του καθώς οι ακραιφνείς Συριζαίοι έχουν πολύ πιο άκαμπτες θέσεις από τους πασοκογενείς.

Θα πρέπει ταυτόχρονα να συνεννοηθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο που ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση όπως είπε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη μεγάλη κρίση των σχέσεων της Εκκλησίας με τον τότε υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη. Δύσκολα θα βρεθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα καθώς προέρχεται από τη λαική δεξιά με στενές σχέσεις με την Εκκλησία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί να αναζητήσει περιστασιακές πλειοψηφίες για μια σειρά από άρθρα για να εξασφαλίσει τις 151 ψήφους που χρειάζονται για να κριθεί ένα άρθρο αναθεωρητέο από την παρούσα Βουλή. Οταν μια τόσο σοβαρή διαδικασία ανοίγει σε προεκλογική περίοδο η οποία ήδη άρχισε να διεξάγεται σε κλίμα πόλωσης, δύσκολα θα έχει αίσια έκβαση.

Συναίνεση ή αποχώρηση

Η ΝΔ θα συμμετάσχει στη συζήτηση παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την Συνταγματική Αναθεώρηση και θα επιμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθούν και τα άρθρα που θα προτείνει εκείνη για αναθεώρηση.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζητήσει τη συναίνεση και επιμείνει στις απόψεις του, δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει μια «συριζαίικη Συνταγματική Αναθεώρηση» όπως τονίζουν στο newpost.gr αρμόδιες πηγές της Πειραιώς. Η αποχώρηση από την ψηφοφορία είναι ένα σενάριο που εξετάζεται στην Πειραιώς ως ένα ύστατο όπλο.

Άρθρο 16

«Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ επικαλείται την Κύπρο όπου η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ.

Είναι πολλά τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει στη συζήτηση και η ΝΔ θεωρεί κρίσιμα. Ανάμεσα σε αυτά είναι το 103 μέσω του οποίου η ΝΔ θα ήθελε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των Δήμων και μέσω της οικονομικής τους αυτοτέλειας. Είναι το 106 προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Είναι το 110 μέσω του οποίου απλοποιείται η αναθεωρητική διαδικασία. Η άποψη που κυριαρχεί είναι να κρίνεται μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο η Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι να χρειάζονται 10 χρόνια.

Απαγορευτικό Τσίπρα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα απολύτως προφανή, ότι υπάρχουν άρθρα τα οποία έχει έρθει η ώρα πια να αναθεωρηθούν -και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού- καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η διαδικασία όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Την επόμενη Τρίτη θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Με απόφασή του προέδρου της ΝΔ γενικός εισηγητής του κόμματος στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας.

Στη Βουλή

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών προς τα άλλα κόμματα, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή. Ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η επιτροπή θα είναι τουλάχιστον 1,5 με 2 μήνες. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ενδεχομένως αρχές Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης στον real.fm.

Το Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ για κυβίστηση επειδή αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία της Συνταγματικης Αναθεώρησης και η Πειραιώς απάντησε ότι καλό θα ήταν να μη μιλάει ο Τσίπρας που διεθνοποίησε την «kolotoumpa”.

Πηγή: newpost

Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και ιδιωτικά ΑΕΙ ανάβουν «φωτιές»
EVENTS