MENU

«Ύστερα από τις συζητήσεις, θεωρούμε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η βούληση από όλους να προστατεύσουμε το ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψην το ότι ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε ώστε να δούμε εάν θα υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις» τόνισε και πρόσθεσε: 

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να είναι λεπτομερείς. Πρέπει να έχουμε ένα πολυετές πρόγραμμα. Πρέπει να μπει η Ελλάδα σε μία πολυετή κατάσταση.  

Η καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να ζητήσουμε από τη Bundestag εντολή για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπαμε να βρεθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων των 28 μελών της ΕΕ. Μιλάμε για ένα θέμα που έχει επιπτώσεις για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει πως υπάρχουν ελάχιστες ημέρες για το πως θα πάμε παρακάτω».

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν ακόμα 18 κράτη – μέλη. Και η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών».  

Kαι υπογράμμισε:

Χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε η Ελλάδα δεν ήθελε ένα νέο πρόγραμμα. Εκεί θα περιλαμβάνονται τόσο αυτά που συζητήθηκαν καθώς και νέες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Θέλουμε τους θεμέλιους λίθους από την Ελλάδα ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε βάθος. Οι απαιτήσεις των άλλων όχι μόνο έχουν περιοριστεί από το δημοψήφισμα, αλλά έγιναν πιο πιεστικές.   

Ένα πρόγραμμα – γέφυρα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο σε αυτά που είπαμε σήμερα. Επικεντρωθήκαμε σε κάτι που θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Τότε εάν το έχουμε αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση. Και εγώ αυτό το σέβομαι και για αυτό το λόγο συναίνεσα να υπάρχει Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Για αυτό πρέπει να ακούσουμε και τους 28.  

Πηγή: newpost.gr

Μέρκελ: «Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις»