MENU

Στο νήμα αναμένεται να κριθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν το κλείσιμο της πολύ σύντομης προεκλογικής περιόδου, η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα ευρήματα όλων των ερευνών προοιωνίζονται ντέρμπι και μάχη ψήφο με ψήφο που κάνει αβέβαιη κάθε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Το «Ναι» είναι μπροστά από το «Όχι» στις τρεις από τις πέντε δημοσκοπήσεις που είδαν το φως, αλλά με προβάδισμα που μπορεί να ανατραπεί στην κάλπη, καθώς η κοινή γνώμη διχάζεται τόσο για τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος όσο και για τις συνέπειες που θα έχει η λαϊκή ετυμηγορία είτε επικρατήσει το «Ναι» είτε προηγηθεί το «Όχι».

Ειδικότερα, κατά τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης της Alco για το www.protothema.gr, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1 με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγεται από το 41,1% των ερωτηθέντων.

Στο σχετικά υψηλό ποσοστό του 10,7% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι, ενώ 4,1% δήλωση πρόθεση αποχής από την κάλπη και το 2,4% ότι θα προτιμήσει να ρίξει στην κάλπη λευκό ψηφοδέλτιο.

Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται ότι έβαινε μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή η οποία οδήγησε στο κλείσιμο της ψαλίδας και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Μικρό προβάδισμα του “Ναι” με 0,4% έδειξαν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις: της MRB που βρήκε στο 43,3% το “Ναι”, έναντι 42,9% του “Όχι”, και της GPO (για το Mega) με 44,1% “Ναι”, έναντι 43,7% “Όχι”.

Αντιθέτως, δύο άλλες εταιρίες κατέγραψαν ελαφρά υπεροχή του «Όχι», με 43% έναντι 42,5% του «Ναι» κατά την Public Issue (για την “Αυγή”_ και με 47% έναντι 46% κατά την Metron Analysis (για τα “Παραπολιτικά”).

Από τα στοιχεία όλων των ερευνών προκύπτει ότι σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Alco το «Ναι» προτιμάται από το 78% των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από το 77% όσων ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, “φανατικότεροι” υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι». Λανθασμένη απόφαση, αλλά…

Πλειοψηφικά, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης του 42% συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ. Διχάζεται η κοινή γνώμη

Ακόμη πιο ενδεικτικά για τον σχεδόν απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, είναι τα ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας, ότι αν επικρατήσει το «Όχι» θα ισχυροποιηθεί η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, ενστερνίζεται μόλις το 31% όσων συμμετείχαν σην έρευνα. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν ενέχει κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 31% των ερωτηθέντων πιστεύουν το αντίθετο. Ισχυρό το «Ναι» στο ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες -ποσοστό 76%- τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.

Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94%, και λιγότερο "θερμούς" τους οπαδούς του ΚΚΕ, που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, έναντι του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: protothema.gr

Δημοψήφισμα – θρίλερ: Στο νήμα κρίνεται το «Ναι» ή το «Όχι»
EVENTS