MENU

Λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του. Και μιλαέι για τις καθοριστικές εξελίξεις, αλλά και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 

«Οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε, οι Έλληνες με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος για παράταση προγράμματος από τους δανειστές, είπε: «Τους απάντησα να μην ανησυχούν γιατί θα επιβιώσουμε και οι πολίτες θα πάνε με οξυγόνο στην κάλπη. Η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο είναι κυρίαρχη αξία, υπήρχε πολύ πριν την Ευρώπη, δεν θα την ενταφιάσουμε σε αυτό τον τόπο επειδή κάποιοι αποφασίζουν έτσι»!

Ερωτηθείς για τα capital controls είπε ότι δεν είναι ειδυλλιακή κατάσταση και τόνισε: «Πράγματι βιώνουμε μια δυσκολία. Έκλεισαν τις τράπεζες γιατί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση στο πρόγραμμα. Κατέθεσαν ένα τελεσίγραφο που δεν αρμόζει στις ευρωπαϊκές αρχές και σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός».

««Εμείς θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και διεκδικήσαμε μια κοινωνικά δίκαιη συμφωνία», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Eρωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέρκελ και Γκάμπριελ, ο Τσίπρας τόνισε: «Είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι, η γραμμή τους είναι γραμμή εκφοβισμού γιατί δεν θέλουν το όχι, αλλά σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση».«Ας μας δώσουν τη συμφωνία απόψε το βράδυ και το πρωί θα πληρώσουμε το ΔΝΤ», είπε ο Πρωθυπουργός ααπαντώντας στο αν η Ελλάδα θα πληρώσει αύριο τη δόση στο Ταμείο.

Για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό θα γίνει αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα και πρόσθεσε: «εξ' όσων γνωρίζω αυτή είναι και η πρόθεση του Μάριο Ντράγκι» και διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, ενημέρωσε τους Θεσμούς για την πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών. 

Ο Πρωθυπουργός, εντούτοις, δεν θέλησε, όμως, να αποκαλύψει ποια ήταν η απάντηση των δανειστών εκείνη τη νύχτα, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δεν ήταν αρνητική» και ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αποκάλυψε ακόμη ότι τότε ζήτησε και την παράταση του προγράμματος και ότι αποτέλεσε αρνητική έκπληξη η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης, παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αν δεν εμπιστευόμουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα είχε φύγει». Επιπλέον, είπε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ερωτηθείς για το αν είναι διατεθειμένος να ενημερώσει τους πολιτκούς αρχηγούς, όπως ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Αν νικήσουμε τον φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Καλή δύναμη σε όλους μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε στον ελληνικό λαό. 

Τσίπρας: Δεν είμαι παντός καιρού
EVENTS