MENU

Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, ζητώντας παράλληλα ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος!

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Ευρωπαίους για την απόφασή του, καλώντας τον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν υποδέχεται την πρόταση των θεσμών.

Λίγο πριν την 01:00 ο Αλέξης ξεκίνησε το διάγγελμα, στο οποίο ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είναι ιστορική η ευθύνη απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του λαού. Οι προτάσεις των θεσμών αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων ίσως να είναι και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο μιας αυστηρής λιτότητας σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και υπερήφανα. Ερώτημα θα είναι η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης των θεσμών».

Στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την πρόταση των δανειστών.«Απόσυρση της πρότασης και capital controls»

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls. Σαμαράς κατά Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «η απαράδεκτη συμφωνία των "θεσμών", ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ! Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας»«Θα ψηφίσουμε "όχι"»

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς ότι θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός σε λίγες μέρες θα μπορεί να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία που σε συνεργασία με το ΔΝΤ θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή του μνημονίου με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Καλώ τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του ευρώ, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω την αίσθηση ότι αυτοί που  επαναφέρουν αυτά τα ερωτήματα είναι φανατικοί του μνημονίου που  απλά δεν θέλουν να το πουν.

Υπάρχει ένα ερώτημα άσκησης πολιτικής. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Όποιος αυτή τη στιγμή θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι. Να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους.  Και καλούμε και κάθε θεσμικό παράγοντα το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα. Όποιος ταυτίζει το κοινό νόμισμα με την διαρκεί φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Θα κληθεί ο λαός να αποφασίσει αν θα πει όχι στις βάρβαρες πολιτικές των δανειστών. Όλοι θα ψηφίσουμε "όχι"» τόνισε.Τι λέει το ελληνικό Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 44 παράγραφος 2 «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου».

Επίσης «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο».

Συνεχής ενημέρωση...

Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή!
EVENTS