MENU

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο είπε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πως το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις. Χρειάζεται εγρήγορση και αποφασιστικότητα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Ευρώπη είναι στην δίνη κρίσεων. Η εικόνα των χρηματιστηρίων το αποδεικνύει. Η προσφυγική κρίση είναι στο απόγειό τους. Σκάει στα νησιά μας, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι στα νησιά δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς σε μια Ευρώπη σαστισμένη. Οδηγούν σε παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών από χώρες που μετακυλούν διαρκώς τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα μέχρι τη σύνοδο Κορυφής θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για τα κέντρα.

«Περιμένουμε όμως τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Αυτή η κρίση συμπληρώνεται από την κρίση αστάθειας και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Διαθέτουμε γενναιότητα για να μετατραπεί η χώρα μας σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά από την μεγάλη αλλαγή που έχει έρθει στην εξωτερική μας πολιτική και αποδίδει ήδη καρπούς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το ρόλο που της αναλογεί. Από αδύναμη χώρα στο διεθνές περιβάλλον μετατρέπεται σε χώρα κόμβο στη Μεσόγειο. Μετατρέπεται σε χώρα γέφυρα σε Δύση και Ανατολή. Με την αναβάθμιση των σχέσεων στην Παλαιστίνη και το Ιράν ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις διεθνείς μας σχέσεις.

«Εκεί κάναμε σημαντικά βήματα στην ενέργεια, στην μεταποίηση, τις τεχνολογίες. Ανοίξαμε πόρτα σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα έχει αλλάξει. Βλέπουμε το ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, που ήδη έχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας για την επίλυση μέσα στο 16'. Στόχος και η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Λίγοι έχουν να κερδίσουν από την ένταση και παλεύουμε για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινά από την απομάκρυνση των στρατευμάτων. Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από την συνεχή λιτότητα. Εχουμε ένα δύσκολο κάβο, αλλά μετά θα δούμε φως. Γιαυτό προσβλέπουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών. Τα έσοδά μας αποδεικνύουν. Πετύχαμε κατά 2 δισ. υπέρβαση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ τηρούμε κάτα γράμμα τη συμφωνία, έχοντας όμως προτεραιότητα την προστασία των χαμηλών στρωμάτων. Αυτό μένει να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν την χώρα.

«Για να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αρκεί όλοι να δείξουν διάθεση συνεργασίας. Το ασφαλιστικό είναι κύριο θέμα. Αυτό που απομένει είναι να καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, κάτι το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους φορείς. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς.

«Αυτό είναι όμως μια λεπτομέρεια μπροστά στη μεταρρύθμιση. Η πρόταση που θέσαμε είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Δεν μας δόθηκε, όπως παλαιότερα, γραμμένη από τους θεσμούς. Είναι μια πρόταση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού γιατί το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να δίνουμε συντάξεις.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν μας υποχρέωσαν γιαυτό. Η πρόταση μας είναι ανοικτή σε διάλογο, περιμένουμε προτάσεις και βελτιώσεις. Εχει όμως λογική: Προστατεύει τους ασθενέστερους με την εθνική συντάξη και θέλει να μην υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων.

«Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι είναι μια μεταρρύθμιση αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά, να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής.

«Το μόνο που ακούσαμε ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, τον συμψηφισμό των αγροτών στον ΟΓΑ. Μα αυτά είναι που παλεύουμε να αποφύγουμε. Παλεύουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες μια αξιοπρεπή σύνταξη. Σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για αξιολόγηση, για το χρέος, για την επανέναρξη της ανάπτυξης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε σωστή κατανομή βαρών και αυτό μπορεί να δημιουργεί επιβαρύνσεις. Και αυτό θα κάνουμε και με τους αγρότες. Αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου να βρούμε λύσεις. Γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις. Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τις εισφορές τους, την μεταβατικότητα των διατάξεων, για την προστασία των εισοδήματών τους.

«Πρέπει να τους πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι κάνει λάθος σε αυτούς που τους υποστηρίζουν, αλλά για πολλά χρόνια τους λοιδωρούσαν. Προσπαθούν κάποιες δυνάμεις να τους εκμεταλλευτούν. Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα ; Την ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τους φόρους.

«Τους καλώ να σκεφτούν γιατί άραγε τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν, τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο. Η απάντηση συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με τη αγωνία με τους αγρότες, αλλά με την αγωνία για τις άδειες, με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνειά τους, να μην συνεχιστεί ο έλεγχος στις καταθέσεις τους.

«Καλά κάνουν και φοβούνται. Εμείς δεν αναλάβαμε την εξουσία για να συνεχίσουμε στην πεπατημένη. Να μπει επιτέλους μια τάξη σε αυτόν τόπο. Αυτή την αποστολή θα την επιτελέσουμε χωρίς εκπτώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

«Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις. Θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τους αδύναμους, το παράλληλο πρόγραμμα, θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά και την αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου. Αυτό το δόγμα αποτυπώνεται στο νομοθετικό μας έργο.

«Προχωράμε στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο επιλύει μεγάλα προβλήματα στο χώρο της υγείας, αλλά φέρνει τομή στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δεν θα είναι κανένας μόνος. Οι συμπολίτες μας θα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΣΥ.

«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του με αυτό τον τρόπο. Ξεπληρώνοντας γραμμάτεια στη διαπλοκή. Η άρνησή τους να συναινέσουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί εκτροπή. Η συναίνεση επιβάλλεται από το σύνταγμα της χώρας.

«Καταθέτουμε αύριο διάταξη ότι οι άδειες θα είναι 4 και η θέση της ΝΔ για απεριόριστες δεν αντέχει και καταρρίπτεται. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν βιώσιμα σχήματα.

«Το διαγωνισμό για τις άδειες θα φέρει εις πέρας η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας όπως το σύνταγμα ορίζει. Μην ξεχνάτε ότι η διαπλοκή που βάρυνε για πολλά χρόνια την κοινωνία, βιώνει τις τελευταίες ημέρες της παντοκρατορίας της. Η διαπλοκή τέλειώνει, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που ο λαός μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο καιρό».

πηγή: newpost.gr

Τσίπρας: «Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού»
EVENTS