MENU

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα που θα αναδείξουν οι κάλπες την Κυριακή. «Πριν από δύο μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας απολάμβανε ένα 70% δημοτικότητας και εμφανιζόταν ως ο μόνος Ελληνας πρωθυπουργός που τουλάχιστον προσπάθησε να αντιταχθεί στους δανειστές. Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-44 ετών, εκείνους που βοήθησαν να ανέβει στην εξουσία, έχει σχεδόν καταρρεύσει και πολλοί από το 62% των Ελλήνων που ψήφισαν ενάντια στο νέο πρόγραμμα, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, είναι αγανακτισμένοι με το κόμμα που αποδέχθηκε μία συμφωνία την οποία είχε υποσχεθεί να τορπιλίσει», γράφει ο Guardian.

Το κλειδί στις εκλογές της Κυριακής θα είναι η συμπεριφορά αυτών των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. «Κάποιοι φαίνεται να ελκύονται από την πιο ακραία Αριστερά, κάποιοι ακόμη και από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στις ηλικίες 18-24 ετών. Ομως, πολλοί φαίνονται διατεθειμένοι να εμπιστευτούν την ''πίσω στη σταθερότητα'' εικόνα που προβάλει ο αρχηγός της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης», σημειώνει ο Guardian, προσθέτοντας ότι στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έχει συρρικνωθεί δραματικά και σε κάποιες από αυτές τα δύο κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Στο αφιέρωμα, ο Guardian κάνει ακόμη αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες, με τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές, αλλά και μία σύντομη αναδρομή για το πώς ξεκίνησαν όλα, από το 2010, με την Ελλάδα να έχει πάρει από τότε πάνω από 300 δισ. ως βοήθεια, αλλά με αυστηρούς όρους, με αποτέλεσμα η οικονομία να πάρει την κάτω βόλτα.

Τέλος, γίνεται αναφορά στα κόμματα που «κατεβαίνουν» στις εκλογές, αλλά και στα σενάρια της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να σχηματίσουν συνασπισμό με ένα ή περισσότερα άλλα κόμματα προκειμένου να κυβερνήσουν. «Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι. Ενας συνασπισμός ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης μία επιλογή, αν και ο κ. Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο», γράφει ο Guardian.

Πηγή: iefimerida

Guardian: «Οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν τις εκλογές»