MENU

Στις 16:00 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Ελλάδας) την προσεχή Δευτέρα 14 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα πρόκειται για κατ’ ιδίαν συνάντηση, δηλαδή δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατζέντα ζητεί η Αθήνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη στο OPEN, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια θετική ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης κρατά ήπιους τόνους, αλλά ζητεί από την Τουρκία να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Μήνυμα που εξάλλου έστειλε τόσο ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Συνόδου MED7, όσο και η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στη MED7

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην υπουργική σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών του Νότου, ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, κάνοντας αναφορά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο: «Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των  Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου. Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Τι είπε η Αριστοτελία Πελώνη

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σημειώνοντας: «Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα».

Συμπλήρωσε δε ότι: «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα» είπε και συνέχισε:

«Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς».

Η κ. Πελώνη είπε ακόμα ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

Πηγή: ethnos

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι αναμένεται να ζητήσει η Αθήνα
EVENTS