MENU

H Ελληνική Κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί πέντε μήνες νωρίτερα για μία ενδεχόμενη εισβολή στον Έβρο, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη στην εκπομπή SocialNet.

Αναφερόμενος στον φράκτη στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα, ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2019, τον φώναξε ο Πρωθυπουργός "και μου είπε να δούμε το θέμα με τις ροές στον Έβρο. 

Ανέβηκα επάνω και κάναμε μία σύσκεψη, για πρώτη φορά, με αστυνομικούς και αξιωματικούς του στρατού, και αποφασίσαμε μία σειρά από δράσεις που ήταν καθοριστικές. Έγινε προετοιμασία λες και περιμέναμε το γεγονός, το οποίο ήρθε ύστερα από περίπου τρεις μήνες.

Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προετοιμαστήκαμε έγκαιρα, και ο στρατός έκανε μία σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα σύνορα. Η αστυνομία οργάνωσε κοινές περιπολίες, και φτιάξαμε κοινά επιχειρησιακά κέντρα. Αυτό ήταν μία σπουδαία δουλειά. Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προετοιμαστήκαμε έγκαιρα, και ο στρατός έκανε μία σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα σύνορα. Η αστυνομία οργάνωσε κοινές περιπολίες, και φτιάξαμε κοινά επιχειρησιακά κέντρα".

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο" Πρωθυπουργός μας έδωσε ρητή εντολή ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να περάσει, και ότι πρέπει να υπερασπίσουμε τα σύνορά μας. Ανέβηκα επάνω στις Καστανιές, εκεί όπου ήταν το σημείο που

συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι αλλοδαποί, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν στη χώρα μας, και από εδώστην Ευρώπη. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα σχέδιο του κ. Ερντογάν προκειμένου να ωθήσει πολίτες τρίτων χωρών να μπούνε στην Ελλάδα. Μέρα με τη ημέρα αυτό άρχισε να πολλαπλασιάζετε, και έφτασαν τους 60.000ανθρώπους. Η ιστορία αυτή του Έβρου, τον περσινό Μάρτιο, ήταν ένα έπος, με την έννοια ότι διαψεύσαμε τις προσδοκίες της Τουρκίας, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν με πολύ εύκολο τρόπο να περάσουν τα σύνορα μας και να πάνε στην Ευρώπη".

Και πρόσθεσε: "Από την άλλη δημιουργήσαμε ένα αίσθημα θαυμασμού και εκτίμησης στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να προστατέψουν και να φυλάξουν τα σύνορα τους. Οι Ευρωπαίοι όταν αντιλήφθηκαν ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε τα σύνορα μας, και τα ευρωπαϊκά σύνορα, γίναμε για αυτούς εξαιρετικά χρήσιμοι και αυτοί θέλησαν να είναι συμπαραστάτες".

"Αποτελεί μοναδική στιγμή να υπερασπίζεσαι το εθνικό σου έδαφος"

"Δούλεψαν όλα ρολόι λες και τα είχαμε προετοιμασμένα πριν από πολλά χρόνια, ενώ δεν ήταν έτσι. Αυτή η επιχείρηση αποτέλεσε την απαρχή ενός σχεδίου που εξελίχθηκε και εξελίσσεται μέχρι σήμερα ούτως ώστε τα χερσαία σύνορά μας να είναι πολύ ισχυρά και απρόσβλητα. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μη περάσει κανείς. Γίνανε θαύματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο στρατός ήρθε και έφτιαξε κάποια εμπόδια προσωρινά γιατί ο φράχτης ήταν ευάλωτος. Από την άλλη πλευρά προσπάθησαν να τον τραβήξουν με οχήματα για να πέσει κάτω αλλά δεν τα κατάφεραν. Αποτελεί μοναδική στιγμή να υπερασπίζεσαι το εθνικό σου έδαφος, να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου. Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ισχυρό. Δίνεις μία μάχη για να προστατέψεις ένα τετραγωνικό γης, να προστατέψεις την αξιοπρέπειά σου" σημείωσε.

"Όποιος προσπαθήσει να εισέρθει στην ηπειρωτική χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε κατασκευάσει, και νομίζω ότι αυτές τις ημέρες,θα παραδοθεί το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας. Κατά μήκος των συνόρων μας έχουν στηθεί πύργοι, και υπάρχουν ραντάρ, κάμερες,παρατηρητήρια, προκειμένου να ξέρουμε τι γίνεται στην απέναντι πλευρά, σε μεγάλο βάθος. Το επόμενο βήμα είναι ο φράχτης.

Ο φράχτης είναι περίπου 40 χλμ. Τα 12 χλμ. από αυτά είναι η προσθήκες που έγιναν στον υφιστάμενο φράκτη, ο οποίος ήταν ευάλωτος λόγω των χτυπημάτων που υπέστη στην προσπάθεια για εισβολή. Αυτό έχει ολοκληρωθεί, και υπάρχουν άλλα, περίπου,27-28 χλμ., στον νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών,όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα έργα που έχει φτιάξει η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ουδέποτε στην ιστορία της χώρας υπήρξαν και έγιναν τόσα πολλά σημαντικά έργα για την ασφάλεια των συνόρων μας στην περιοχή του Έβρου", υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: thetoc.gr 
 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ο Έβρος δεν «πέφτει» με τίποτα!» (vid)
EVENTS