MENU

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του είχε ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της χαλάρωσης του lockdown. Πλέον το σχέδιο του Μέγαρο Μαξίμου παίρνει σάρκα και οστά με τον Νίκο Χαρδαλιά, χθες, να εξαγγέλλει τη επαναλειτουργία νέων δραστηριοτήτων. 

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι την ημέρα που η χώρα θα ανοίξει επισήμως τα σύνορά της για να υποδεχτεί τουρίστες, το lockdown να αποτελεί παρελθόν.

Το βασικό στοιχείο, ωστόσο, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισηγείται το περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι η πορεία των εμβολιασμών. Αυτό αποτελεί το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνεται σημαντικά το (πολυπόθητο) τείχος ανοσίας, το οποίο θα μειώσει τη συρροή ασθενών στα νοσοκομεία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν πραγματοποιηθεί 3.309.788 εμβολιασμοί και ειδικότερα περισσότεροι από 2.272.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%, του πληθυσμού, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν πλέον το 1.000.000.

Μάλιστα, βασικός στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%, αριθμοί που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα. 

«Οι εμβολιασμοί αλλάζουν το υγειονομικό τοπίο της χώρας, υψώνοντας τείχος ανοσίας, ενώ παράλληλα συνιστούν απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, προς όφελος όλων των πολιτών», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι, χθες, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε ότι:

Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο

Από 8 Μαΐου επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου

Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει

Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών

Από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Υφεση αλλά επιτυχημένη έξοδο στις αγορές

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση γνωρίζει μεν ότι έχει ανέβει έναν Γολγοθά, αλλά οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι, αν μη τι άλλο, θετικές. Η επενδυτική κοινότητα έδωσε, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ η Ελλάδα ζητούσε 3 δισεκ.

Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%. Εντούτοις η ύφεση για το 2020 αναμένεται να υπερβεί το φράγμα του 8% , με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την οριοθετεί στο 8,2%. Αριθμός που είναι όντως αρκετά υψηλός, πιθανότατα όμως όχι ο χειρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Πηγή: ethnos.gr

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πώς φτάσαμε στη νέα χαλάρωση των μέτρων
EVENTS