MENU

Μπέρδεμα με τα self tests προέκυψε το πρωί της Τετάρτης (7/4).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι οι φαρμακοποιοί γνώριζαν πως οι συσκευασίες ήταν των 25 τεμαχίων.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος στην συνέχεια συμπλήρωσε πως όλα ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε. 

«Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην αγορά, για την οποία και είπε ότι αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί καθόλη την διάρκεια του Απριλίου με click away και click inside: «Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, όλο τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το SMS στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα». 

Παράλληλα ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων, από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου: «Το αίτημά μας από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, διότι τα περισσότερα έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα και αν η Επιτροπή το επιτρέψει, τη Δευτέρα μπορεί να ανοίξουν» δήλωσε ο ίδιος.

Σ΄ότι έχει να κάνει με το Πάσχα, αλλά και το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «με την κατάσταση της πανδημίας ως έχει, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά. Το βέβαιο είναι ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το επιτρέψουμε». 

Ωστόσο ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα υπάρξουν περιορισμοί, καθώς υπάρχουν ζώνες ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου, όπου τα μέτρα δεν ισχύουν οριζόντια. Από την πλευρά του, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, σε ότι έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας αναφέροντας πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, μετά τη 15η Απριλίου, και με την πρόοδο των εμβολιασμών, είναι πιθανό να δούμε ραγδαία αποκλιμάκωση της πανδημίας μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο υπουργός τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Μάιο, τονίζοντας ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να μπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τα χρήματά τους άμεσα. Άρα, εμείς δουλεύουμε ώστε στις αρχές Μαΐου να είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση. Θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια».

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως οι δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου ήταν προσεκτικές και ότι η αγορά κινήθηκε χωρίς τον χαμό του Ιανουαρίου. Παράλληλα ανέφερε πως τα μέτρα έχουν τηρηθεί αλλά και ότι έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι. Σε ερώτηση που του έγινε για τις κόκκινες περιοχές, όπου η επιτροπή αποφάσισε την αναστολή του ανοίγματος των καταστημάτων, ο ίδιος είπε πως: οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και την Αχαΐα βρέθηκαν σε μια πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη και στο μέτρο που αυτό είναι ευθύνη δική μου, ως αρμόδιος υπουργός, τους ζητώ συγγνώμη».

Μάλιστα ανέφερε ότι το υπουργείο κάθε φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων καταθέτει αίτημα, για άνοιγμα των καταστημάτων: «Το τι ανοίγει, με τι ρυθμό και  πού ανοίγει είναι σε συνάρτηση με τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος αναφερόμενος στις μετακινήσεις παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών σημείωσε πως λίγοι είναι αυτοί που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, που όπως ανέφερε είναι προς όφελος των καταναλωτών.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γεωργιάδης για φαρμακοποιούς και self test: «Ήξεραν για τις 25αδες… Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία» (vid)
EVENTS