MENU

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων προκύπτουν τις τελευταίες ώρες από πλευράς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και θέλει τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν εισβάλει σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, με κοινή δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων,  με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αλλαγή της κοίτης του ποταμού και την προκλητική κίνηση της Τουρκίας.

Οργισμένη απάντηση Δένδια και ΥΠΕΞ

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απάντησε, υπογραμμίζοντας ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

Μάλιστα, ο ίδιος, με twitter του τόνισε ότι είναι ντροπή κάποιοι να υιοθετούν fake news.

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ενώ σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στον Εβρο.

«Εκτεθειμένη η κυβέρνηση»

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμεινε στις απαντήσεις Δένδια και ΥΠΕΞ και συνέχισε να αντιδρά με νέα ανακοίνωση η οποία ανέφερε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα».

Οπως αναφέρει, «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές:

- Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;

Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.

Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες "πραγματοποίησαν μετρήσεις" εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στην απάντηση

Το ΥΠΕΞ δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε τον υπεύθυνο που την έγραψε, χαρακτηρίζοντας την ως «ανεκδιήγητη» και «συκοφαντική» προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης», τονίζει αρχικά και συνεχίζει:

«Η υποβολή ερωτήματος αν “αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής”, αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι  ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Για να καταλήξει: «Επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news. Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση  των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ  ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι «στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες» και όχι η Τουρκία!».

Η θέση του ΥΠΕΘΑ

Στον «πόλεμο» των ανακοινώσεων μπήκε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε καταλήφθηκε ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις.

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ασφάλεια της χώρας πάνω από τις εσωκομματικές σας αντιδικίες»

Με τρία ερωτήματα συνέχισε τον χορό των ανακοινώσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την τελευταία απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι για «ανευθυνότητα» και «συκοφαντία» απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ασφάλεια της χώρας είναι πιο σημαντική από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να τα βάλει με την πραγματικότητα.

«Η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ

Κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια που σήμερα είδε μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του να τον καταγγέλλουν δημοσίως. Η Νέα Δημοκρατία θερίζει πλέον τις θύελλες που έσπειρε με την ανεύθυνη στάση της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να ξεσπάσει. Όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δεν τα βάζεις με τη πραγματικότητα», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:

«Κι επειδή η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα  από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, περιμένουμε ακόμη τις δέουσες απαντήσεις και εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε και που δεν αφορούν μόνο τον ΥΠΕΞ, αλλά λόγω της κρισιμότητας τους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

1.  Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;

2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι "δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα";

3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;»

Πηγή: newpost

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τον Έβρο: Σκληρή κόντρα ΥΠΕΞ και ΣΥΡΙΖΑ – Η θέση του ΥΠΕΘΑ
EVENTS