MENU

«Αύριο Λαμπρή...Τ’ αρνιά, στο φούρνο, μου θυμίζουν ένα απέραντο βρεφοκομείο», έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης το 1937 κι από τότε… απεραντοσύνη μόνο! Κι η Ελλάδα κάποτε, για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν ένα απέραντο φρενοκομείο. Κι αυτή η αχανής «έρημος» της χώρας μας με ό,τι παρομοίωση κι αν τοποθετήσεις πλάι της, παραμένει απροσμέτρητη. 

Μια απέραντη επιδοκιμασία: Ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός - συγγραφέας Γιουβάλ-Νοά Χαράρι, («Homo Deus» και «Μια σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου», δυο από τα best seller βιβλία του) σε συνέντευξή του δεν στάθηκε διόλου φειδωλός σε επιτιμητικά σχόλια για τον τόπο μας: «Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναχαίτιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ποια χώρα θα έπρεπε να ηγείται του κόσμου για να μας παράσχει ένα σχέδιο δράσης, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα»!

Μια απέραντη αμφισβήτηση: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε ως ηγέτης μίας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού τη Μεγάλη Τρίτη. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Μητσοτάκη ως «μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας». 

Μια απέραντη αντίρρηση: «Ακούμε κάθε μέρα πόσα κρούσματα έχουν άλλες χώρες, δεν ακούμε όμως τι κάνουν για τους πολίτες τους αυτές οι χώρες, τι χρήματα δίνουν, τι ασφάλεια παρέχουν», είναι ένα από τα μηνύματα της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ: «Μένουμε Όρθιοι». Επίσης διάχυτη αμφιβολία επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πόσο λειτούργησαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι γείτονες χώρες έχουν λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα. Να σημειώσουμε πως Αλβανία και Βουλγαρία, που επικαλείται η αντιπολίτευση έχουν 11 και 8 φορές μικρότερη αεροπορική κίνηση αντίστοιχα από την χώρα μας. Αν αυτό λέει κάτι…

Μια απέραντη αλαζονεία: «Ακούω τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα που λένε να μοιράσουμε ρευστότητα. Μάλιστα, και εγώ σας λέω λοιπόν ότι με έναν μαγικό τρόπο στέλνουμε στο σπίτι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας 5.000 ευρώ. Ταξίδια δεν μπορεί να κάνει, σε εστιατόρια δεν μπορεί να πάει, σε κατάστημα να ψωνίσει δεν μπορεί να πάει. Τι να την κάνει τη ρευστότητα; Πόσο θα φάει πια; 300 κιλά να γίνει;». Άδωνης Σπυρίδων Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ουδέν σχόλιον…

Μια απέραντη οσμή σκανδάλων: Σφοδρές αντιδράσεις αλλά και δεκάδες σχόλια έχουν προκληθεί στα social media από τα «μαργαριτάρια» που παρουσιάζονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες για να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ. Συγκεκριμένα, κάποια ΚΕΚ αντί να χρησιμοποιήσουν μεταφραστές έκαναν προφανώς google translate, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα του τύπου: «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις & Ελέγχου Λοιμώχθηκαν», «εκπέδευση», «Μέτζη του νεόκτη»… Άντε τώρα ισραηλινέ συγγραφέα Γιουβάλ-Νοά Χαράρι, προσπάθησε να τα μεταφράσεις όλα αυτά και πες μας τι βλέπεις…

Μια απέραντη ανησυχία: Τι μας ξημερώνει, πότε θα ξημερώσει, θα σταθούμε στα πόδια μας; Μερικά ερωτήματα που σκοτεινιάζουν το φως των ημερών. Και άλλα: Θα έχουμε τα ίδια το φθινόπωρο; Θα μας αλλάξει η πανδημία ως ανθρώπους; Θα πεινάσουμε; Αυτό το τελευταίο είναι το ερώτημα που απασχολεί σε κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη. Για την ώρα το «καραβάνι» της κυβέρνησης προχωράει, τα «σκυλιά» της αντιπολίτευσης γαυγίζουν κι εμείς απλά παρακολουθούμε χαμένη στη σκόνη, ζυγίζοντας πράξεις και λόγια. Ας περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια… Υπομονή. Και…

Ένα απέραντο αισιόδοξο μήνυμα: Μέρες τώρα σταυρωμένοι απαντέχουμε. Κι αντέχουμε. Κι έχει ένα Σαββατόβραδο απόψε, ίδιο «Χριστός Ανέστη». 

Ο κορωνοϊός, οι πράξεις της κυβέρνησης κι οι φωνές της αντιπολίτευσης
EVENTS