MENU

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο παραβιάζοντας συνεχώς το διεθνές δίκαιο, ενώ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Λιβύη αγνόησε επιδεικτικά την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. 

Λίγο πριν, ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε σε γέυμα εργασίας του Ντόναλντ Τράμπ στο οποίο μετείχαν οι πρωθυπουργοί των χωρών που δίνουν πάνω από 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.

Νωρίτερα, πάντως, ενώπιον των ευθυνών του έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ΝΑΤΟ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επετειακής Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη "τινάζει στον αέρα" τη συνοχή της συμμαχίας και δημιουργεί προβλήματα στην περιφερειακή ασφάλεια ενώ την κάλεσε να απόσχει από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χωρες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία  

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη συνάντηση έχοντας την στήριξη της Ε.Ε, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας που αποδοκίμασαν την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. 

Το γεγονός πως στην συνάντηση μετέχουν και οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών των δύο χωρών δείχνει πως η συζήτηση θα μπει στην ουσία των προβλημάτων και θα μιλήσουν με «ανοιχτά χαρτιά» όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η προκλητική στάση που ακολουθεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Επίσης θα τον καλέσει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην συνεργασία των δύο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εθνική της κυριαρχία, τονίζοντας πως η συμφωνία με την Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες:

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θέσει στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το μεταναστευτικό καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και να σταματήσει την τακτική των «ανοικτών θυρών» η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας.   

Πηγή: thetoc

Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
EVENTS