MENU

Αντισταθμιστικά μέτρα θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων. Το σχέδιο παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας και Ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο πλαίσιο των προβλέψεων του κυβερνητικού σχεδίου, ενισχύονται οι δυνάμεις της Frontex, επιταχύνονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και επιστροφής των μη δικαιούχων στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, δημιουργείται ενιαίος φορέας επιτήρησης και ένας εθνικός συντονιστής εποπτείας ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω της Προεδρίας της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, ανακοινώθηκαν μέτρα τόνωσης των τοπικών κοινωνιών στο φορολογικό, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ωφέλεια, ενώ ως τις αρχές του χρόνου προωθείται η μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά τις δομές φιλοξενίας, κλείνουν ή μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα οι εγκαταστάσεις στη Μόρια, στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και παράλληλα ενισχύονται με 500 προσλήψεις οι υπηρεσίες ασύλου.

Τέλος, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

«Θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια» είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με τον Στέλιο Πέτσα να επισημαίνει ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη μέγιστη χωρητικότητα των κλειστών δομών και καθώς ο ίδιος εισαγωγικά είχε πει 5.000+ (για Λέσβο-Χίο-Σάμο) και 2.000+ (για Κω), ο κ. Στεφανής ανέφερε επί παραδείγματι ότι θα μπορεί να φτάνει τις 5.000 συν 40%, δηλαδή συν 2.000. Επ’ αυτού έδειξε σχετική φωτογραφία της Μόριας, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της και τι έχει δημιουργηθεί δίπλα.

«Δεν θέλουμε να μην έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα απορρόφησης παραπάνω ανθρώπων», ανέφερε.

Ο κ. Στεφανής είπε ακόμη ότι περισσότερο έτοιμη είναι η δομή στη Σάμο και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι δομές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου υπό διαχείριση και άλλες 15.000 που βρίσκονται στο β’ στάδιο, και γι’ αυτό άμεσα η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση του νόμου που επιταχύνει τις διαδικασίες και προχωρά στην πρόσληψη 500 ανθρώπων στις σχετικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου.

Αλκ. Στεφανής: «Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές»

«Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές. Θέλουμε τα 3 χρόνια να τα κάνουμε 3 μήνες. Μπορούμε; Ναι θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ενώ επανέλαβε ότι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα, ο μεσοπρόθεσμος τη λειτουργία νέων δομών ενώ υπάρχει και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Έχουμε επιχείρηση σε εξέλιξη. Καθημερινά αξιολογείς την κατάσταση και αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου», συμπλήρωσε εξηγώντας πως καμία δράση δεν είναι μεμονωμένη.

«Όλα είναι συνδεδεμένα. Αποτροπή, μεταφορές, άσυλο. Γι’ αυτό και προχωράμε στον Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Συνόρων», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα λειτουργήσουν κέντρα και στην ενδοχώρα απάντησε πως  «υπάρχει σχεδιασμός, ναι, ξέρουμε πού θα τους πάμε». Είπε επίσης ότι οι πόροι είναι και εθνικοί και ευρωπαϊκοί και σε ύψος θα φτάσουν όσο χρειαστεί ενώ για τη Frontex και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τους θέλουμε εκεί να βλέπουν την κατάσταση. Για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι θα χτιστούν από την αρχή και στο εσωτερικό τους θα γίνεται διαχωρισμός περιοχών, όπου θα διαβιούν μονογονεϊκές οικογένειες, άρρενες ή και διαχωρισμός κατά εθνικότητα.

«Έχει αλλάξει η κατάσταση βεβαίως. Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, ανακοινώσαμε ότι διαθέσαμε 14 εκατ. ευρώ αφού τα δώσαμε, προχωράμε στη συγκρότηση ενιαίου φορέα και σε κλειστές δομές, επιθυμούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κ. Στεφανής ενώ εξήγησε ότι ο Ενιαίος φορέας Φύλαξης των Συνόρων θα δώσει τη δυνατότητα να παρατηρούνται οι κινήσεις ακριβώς την ώρα που γίνονται κινήσεις από την απέναντι πλευρά και να φύγουμε από τη λογική του ελέγχου κυρίως με περιπολίες.

Από την πλευρά του, ειδικότερα δε, για τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αφορά όλους τους δήμους που σηκώνουν και θα σηκώσουν το βάρος.

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας επανάλαβε πως «δεν μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα προνόμια της συνθήκης Σένγκεν χωρίς να έχει υποχρεώσεις» και υπογράμμισε πως «επιμένουμε στη δίκαιη κατανομή των βαρών και σε μια νέα πολιτική ασύλου».

Τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και πως η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
EVENTS