MENU
Mitsotakis Tsipras

Θα απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων; Εδώ και μέρες στα γραφεία της ΝΔ και στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, έναν αριθμό ψιθύριζαν κάποια κορυφαία στελέχη: 214! Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε μετά τις χθεσινές συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τις βάσεις ώστε να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με όλους τους “μικρούς”.

Η “εξίσωση” δεν είναι εύκολη, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι για ένα τόσο μείζον θεσμικό θέμα κατάφερε να πετύχει συναίνεση και να ενώσει τα κόμματα φέρνοντας νέα ήθη στην πολιτική ζωή. Στην Κουμουνδούρου ήδη από χθες σχολίαζαν πως από τη στιγμή που η ΝΔ δεν κάνει κάποια βήματα πίσω στην πρόταση της, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δει γραπτά, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο και μονό για να μετρήσει η πλειοψηφία τις ψήφους που διαθέτει.

Σε τι φαίνεται να ποντάρει η ΝΔ; Στο γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 έχουν πολλά να περιμένουν από τους Έλληνες του εξωτερικού, αφού έχει μετρηθεί πως υπάρχουν ομογενείς που τους ακολουθούν. Επειδή, ωστόσο ο “διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” οι καραμπόλες που θα προκληθούν μεταξύ των τριών και οι επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν θα κρίνουν αν θα βγει “λευκός καπνός”. Για την Ελληνική Λύση στη ΝΔ δεν δείχνουν να ανησυχούν αφού ο Κυριάκος Βελόπουλος φάνηκε πως είναι ανοιχτός στις προτάσεις της.

Στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη περάσει στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως η Φώφη Γεννηματά για άλλη μια φορά μετατρέπεται σε παρακολούθημα της ΝΔ “με μοναδικό στόχο την υλοποίηση μια εξόφθαλμης συναλλαγής”. Είναι σαφές πως αν συμβεί κάτι τέτοιο στον ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο μια πιθανή σύμπλευσή προκειμένου να εισχωρήσουν περαιτέρω στο χώρο του κέντρου.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη χθες έγινε μεταξύ άλλων γνωστό πως υπάρχει διάθεση συμφωνίας η ψήφος να είναι επιστολική. Τα πράγματα σε αυτό το σημείο δεν είναι τόσο απλά, αφού σε αυτό διαφωνεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως το ΚΚΕ. Θεωρείται πολύ πιθανό η κυβέρνηση να κάνει πίσω προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες.

Μεγάλος προβληματισμός, όμως υπάρχει στην Κουμουνδούρυ για τη στάση του ΚΚΕ. Στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr εξέφρασαν την απορία τους για το κατά πόσο στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επιτρέψει το κόμμα του να συνταχθεί δίπλα στον Κυριάκο Βελόπουλο. Την ίδια στιγμή βλεπουν πως οι τρεις όροι που έχει βάλει ο Περισσός (όχι στην επιστολική ψήφο αλλά κάλπη στα προξενεία, φορολογητέα περιουσία στη χώρα και χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό μικρότερο των 30 ετών) βρίσκονται στον αντίποδα των προϋποθέσεων του ΚΙΝΑΛ. Κομματικές πηγές εκτιμούν πως το ΚΚΕ “δεν θα κάνει ένα ιστορικό δώρο στην κυβέρνηση της δεξιάς”.

Πάντως τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά αφού το ΜεΡΑ25  ζητά το χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό να μειωθεί στα οχτώ χρόνια. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τη χθεσινή του στάση και δήλωση χθες, ουσιαστικά φάνηκε ανοιχτός στο να δεχτεί την προσμέτρηση των ψήφων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής για παροχή της δυνατότητας ψήφου από τον τόπο κατοικίας σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η δημιουργία εκλογικών περιφερειών που θέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης ενδεχομένως μπει στην κουβέντα προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. 

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών του υπουργού Εξωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους των κομματών και εκεί θα αρχίσει να ξεθολώνει το τοπίο.

Τρια είναι τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η πλειοψηφία για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο “200”.

- Τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Δηλαδή εάν θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο ή με κάλπη στα κατά τόπους προξενεία.

- Την ύπαρξη χρονικού ορίου διαμονής στο εξωτερικό.

- Τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειών εξωτερικού.

Πηγή: newpost

Τα «παζάρια» για την ψήφο των αποδήμων και ο μαγικός αριθμός «214» για την κυβέρνηση
EVENTS