Αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο μέσα σε ελάχιστα 24ώρα την επιρροή της στο όργανο, η εσωκομματική αντιπολίτευση έφτασε να γίνει άνετη πλειοψηφία, να κηρύξει έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη και να οδηγήσει το κόμμα σε νέα συνεδριακή διαδικασία και εκλογές.
Ομως, τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν. Διότι, αν οι “87” επιθυμούν να καθορίσουν τις εξελίξεις και στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να να καταλήξουν σε προεδρική υποψηφιότητα την οποία θα στηρίξουν σταθερά και σθεναρά κατά την εσωκομματική προεκλογική μάχη. Το ερώτημα είναι ποιος ή ποια θα είναι ο εκλεκτός/η.
Σύντομα θα ξέρουμε όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Ο Σωκράτης Φάμελλος, εφόσον το αποφασίσει να είναι υποψήφιος, έχει καλές πιθανότητες να λάβει αυτό το άτυπο χρίσμα και να τεθεί απέναντι στον Παύλο Πολάκη και τον Νικόλα Φαραντούρη.
Δεν είναι, όμως, απολύτως σίγουρο ότι οι “87” κοιτάζουν μόνο προς την πλευρά του βουλευτή Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν κατά πως φαίνεται και άλλες επιλογές που δεν είναι βέβαια ανεξάντλητες, ειδικά αν η Ολγα Γεροβασίλη επιμείνει στο…σκεπτικισμό της.
Η πλευρά Κασσελάκη
Την Τετάρτη ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε 72 ώρες επισήμως σιωπηλός. Δεν προέβη, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, σε καμία επίσημη δήλωση για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι διαρροές δεν έλειψαν. Και αυτή τη φορά ήταν συντονισμένες. Σύμφωνα μ’ αυτές, ο έκπτωτος πρόεδρος δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, επιχειρεί όμως να κρατά τους ανθρώπους που επηρεάζει σε εγρήγορση και τον όποιον μηχανισμό του ενεργό. Το περιβάλλον Κασσελάκη, επίσης, διέψευδε ότι εχει παραγγείλει την οποιαδήποτε δημοσκόπηση για να “μετρήσει” τι απήχηση μπορεί να έχει ένας νέος κομματικός φορέας με τον ίδιο επικεφαλής.
Οψόμεθα. Πάντως, το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ξανά να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο παρά αποκλείεται πλέον. Ισα-ίσα, όσο ο χρόνος περνάει και προθέσεις δεν ανακοινώνονται, αυτό μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό, παρά το γεγονός ότι η πλευρά Κασσελάκη δείχνει να έχει απωλέσει πολλές από τις ισχυρές της συμμαχίες μέσα στο κόμμα (ο Παύλος Πολάκης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά όχι το μόνο).
Η παρουσία Παππά στη ΔΕΘ
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ετοιμάζεται για την παρουσία του στη ΔΕΘ. Σ’ αυτήν την παρουσία δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου. Και αυτό έχει την εξήγησή του. Ο Παππάς δεν είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Αντιθέτως έχει επίγνωση του μάλλον μεταβατικού ρόλου του, άρα μία πιθανή ομιλία του, αφού δεν μπορεί να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα, δεν θα είχε νόημα.
Ο Νίκος Παππάς θα συνοδεύεται από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του κόμματος αλλά και από τους τομεάρχες (τουλάχιστον τους περισσότερους) και την Κυριακή θα παραχωρήσει την… παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Θα δώσει ένα στίγμα των προτάσεων του κόμματος, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και από τα think tank του κόμματος, ειδικά για τα “καυτά” ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό, και θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συγκεντρωθεί για τις κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Παππάς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία όπως το 2023 ή όχι.
Πηγή: news247.gr