MENU

Στη χειρότερη κρίση του βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ημέρες πριν την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και λίγες εβδομάδες πριν την ΔΕΘ. Το σχέδιο για αλλαγή ονόματος και καταστατικού προκαλεί νέο ακόμα πιο άγριο γύρο αντιδράσεων, λίγο μετά την «πόρτα» του Πολάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παλιά δοκιμασμένη συνταγή

Είναι προφανής εδώ και καιρό η επιδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη να «καθαρίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από οτιδήποτε θυμίζει την περίοδο της ηγεσίας Τσίπρα. Για να πετύχει το στόχο του εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις κατά του προκατόχου του, ασκούσε έντονη κριτική σε πτυχές της διακυβέρνησής του και επιτίθετο σε στελέχη που τον υπερασπίζονταν.

Σε αυτό το πλαίσιο τον περασμένο Φεβρουάριο ο Στέφανος Κασσελάκης έφτιαξε ένα ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου ρωτούσε τα μέλη του κόμματος αν επιθυμούν την αλλαγή του ονόματός του. Ξέσπασε τότε η πρώτη μεγάλη εσωκομματική καταιγίδα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του δήλωνε πως δεν προτίθεται να παραστεί στις εργασίες του.

Το ερωτηματολόγιο παρέμεινε, χωρίς να γίνουν ποτέ γνωστά τα αποτελέσματα, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το θέμα. Σε κάθε συνέντευξή του μάλιστα ξεκαθάριζε πως το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ» θα παραμείνει στη θέση του. Χαρακτηριστικά στις αρχές Ιουνίου ξεκαθάριζε (Οne) πως «το όνομα θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το αλλάξω». Στα μέσα Ιουλίου δήλωνε (Talk Radio) πως «προσωπικά επιθυμώ να το κρατήσω [το όνομα]», συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν είναι δική μου απόφαση αυτό, είναι απόφαση των συνέδρων, των μελών του κόμματος». Εχτές, ενάμισι μήνα μετά την τελευταία σχετική του δήλωση ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε προσωπικά στα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού να μετονομαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».

Κατεδαφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε

Η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η μοναδική καταστατική αλλαγή που εισηγήθηκε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε παρουσιάσει προτάσεις, που είχαν απορριφθεί από τους επικριτές του ως προανάκρουσμα ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις ανανεωμένες του προτάσεις ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε μερικά βήματα ακόμα παραπέρα, διαψεύδοντας όσους συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι θα βάλει νερό στο κρασί του.

Λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία στην Κ.Ο. για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Νίκο Παππά, την οποία κέρδισε οριακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον αποκλεισμό των βουλευτών από τα όργανα του κόμματος, εκτός του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή και θα έχει 151 μέλη.

Επίσης, εισηγήθηκε ουσιαστικά τον αποκλεισμό των μελών των οργάνων από την διεκδίκηση μιας θέσης στη Βουλή, καθώς κάποιος ή κάποια που θα θελήσει να είναι υποψήφιος/α στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό δύο χρόνια νωρίτερα. Επίσης πρότεινε την καθιέρωση των τριών θητειών ως το ανώτατο όριο εκλογής στη Βουλή σε συγκεκριμένη περιφέρεια. Τέλος, προκειμένου να καλλιεργήσει το αφήγημα περί της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τα μέλη του κόμματος, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι προτείνει αυτά να γίνουν «πανίσχυρα», καθώς θα αποφασίζουν για τα σημαντικότερα θέματα, όπως την πολιτική γραμμή του κόμματος και τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Τι μπορούν να κάνουν «87», Τσίπρας και Πολάκης

«Αν θέλει αλλαγή του ονόματος, μπορεί να πάει να φτιάξει ένα δικό του» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στους «87» δίνοντας το στίγμα πως η συγκεκριμένη ομάδα θα δώσει αγώνα για την ιστορία και τις παρακαταθήκες του κόμματος. Η κατάθεσης πρότασης μομφής μοιάζει πλέον με μονόδρομο, ενώ το μέλλον τους εντός του κόμματος είναι αμφίβολη, πόσω μάλλον αν αυτό αλλάξει και όνομα. Γεννάται βέβαια το ερώτημα αν θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η τελευταία φορά που μίλησε για εσωκομματικά θέματα ήταν -όπως αναφέρθηκε ήδη- τις ημέρες μετά το περίφημο ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη.

Όσον αφορά, δε, τον Παύλο Πολάκη, τα περιθώρια μιας ευπρεπούς κυβίστησης έχουν πλέον εξαντληθεί. Η χθεσινή του δήλωση πως δεν παίρνει τίποτα πίσω από όσα έχει καταλογίσει στον Στέφανο Κασσελάκη, δεν του επιτρέπει να κάνει πίσω και να μην βάλει πλώρη για διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο ενδεχόμενο θα συνιστά άτακτη υποχώρηση και ένδειξη υπόγειων συνδιαλλαγών με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Γιατί βάζει φωτιές ο Κασσελάκης;

Το όνομα «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, ούτε παραπέμπει σε κάποιο πετυχημένο πείραμα rebranding. Προς τι, λοιπόν, η έγνοια του να αλλάξει το όνομα του κόμματος, σκαλίζοντας μια παλιά πληγή και προκαλώντας ακόμα μια κρίση στο εσωτερικό του κόμματός του; Και γιατί επέλεξε αρκετά αργά, μόλις λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, να δημοσιοποιήσει τελικά τις προτάσεις του και να «ξηλώσει» όλο το κομματικό οργανόγραμμα, επιφέροντας αναταραχή στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση σύμφωνα με όλα τα λογικά σενάρια βρίσκεται στο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης. Έχει απέναντί του μια ισχυρή μερίδα βουλευτών, πολλά ιστορικά στελέχη και πρώην υπουργούς. Ο άλλοτε πιστός του σύμμαχος, Παύλος Πολάκης, δεν έριξε τους τόνους ούτε μετά την επαναφορά του στην Κ.Ο., παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και προσέγγισε με απόλυτη παραδοξότητα τον άλλοτε πολιτικό του σπόνσορα. Και το προσεχές Σαββατοκύριακο θα κληθεί να υπερασπιστεί εαυτόν στην Κεντρική Επιτροπή, πιθανόν και σε μια διαδικασία πρότασης μομφής.

Γι αυτό και προχώρησε σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, αυτή πιθανότατα θα συσπειρώσει έτι περαιτέρω τους επικριτές του, ενώ η συναισθηματική «πρόκληση» για αλλαγή του ονόματος «ΣΥΡΙΖΑ» θα προκαλέσει πόλωση και πυκνώσει τις γραμμές όσων ταχθούν ενάντια στην αμφισβήτηση των «ιερών και όσιων» της παράταξης. Με άλλα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης είτε θα βγει νικητής σε ένα κόμμα διαλυμένο και μισό, είτε θα ηττηθεί και θα αναζητήσει αλλού την πολιτική του τύχη, ίσως σε κάτι ολόδικό του χωρίς «βαρίδια» του παρελθόντος. Ό,τι κι αν συμβεί, το «κόμμα Κασσελάκη» δημιουργείται αυτές τις ημέρες. 

Πηγή: ethnos.gr

Κασσελάκης: Εντείνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ - Η αλλαγή ονόματος, ο ιερός πόλεμος των «87» και ο ανυποχώρητος Πολάκης