MENU

Ο πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ιόνιων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, και τον δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανο Πουλημένο, περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους πριν από την ομιλία του, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

Άσκησε μάλιστα κριτική στην αντιπολίτευση, εκφράζοντας τη λύπη του ότι δεν ακούμε τίποτα για τα μεγάλα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη ημέρα.

«Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι αισθάνομαι ότι ξαναζούμε μια επανάληψη ενός προεκλογικού έργου και ρητορικής η οποία έχει πληγώσει τη χώρα. Μπορεί αυτή τη φορά με πιο lifestyle περιτύλιγμα και πολιτικές επικοινωνίας. Δεν κρίνω, ο κάθε πολιτικός αρχηγός μπορεί να επικοινωνεί με όποιον τρόπο νομίζει» είπε αρχικά, και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που δεν έχουν αλλάξει: Το πρώτο είναι η τοξικότητα και το ψέμα, είναι ακριβώς το ίδιο με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Και το δεύτερο το τάξιμο δισεκατομμυρίων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν πόροι για να γίνουν πράξη».

«Θέλω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, αυτή του Παναθηναϊκού, για την κατάκτηση της 7ης Ευρωλίγκας, και μακάρι να έχουμε κι άλλες ανάλογες επιτυχίες αυτή την εβδομάδα σε άλλο σπορ», εννοώντας τον τελικό του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα.

«Οι εκλογές δεν συμπίπτουν με βουλευτικές ή τοπικές εκλογές και καταλαβαίνω γιατί μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και ότι δεν έχουν ίσως τόσο μεγάλη σημασία. Είναι εσφαλμένη η σκέψη, γιατί οι αποφάσεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές μας και ειδικά στα Επτάνησα, που είναι και πιο κοντά γεωγραφικά στην Ευρώπη.

Θυμάστε εδώ πως στην περίοδο του κορωνοϊού τα κλείσαμε όλα, αλλά ανοίξαμε τον τουρισμό και πάμε φέτος για χρονιά ρεκόρ. Πήραμε σημαντικές αποφάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και το καταφέραμε με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα εξασφάλισε 36 δισ. από αυτή τη χρηματοδότηση. Δείτε τα έργα που θα γίνουν στα νοσοκομεία, για παράδειγμα» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας άλλη μία αναφορά για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ και για δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες.

«Εντοπίσαμε 20.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν. Αλλά τώρα θα γίνουν καλά» είπε.

Για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες που θα τοποθετηθούν στα σχολεία με τη νέα περίοδο. «Ολα αυτά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν είχαμε ισχυρή φωνή, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ, που είναι σημαντικό ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί κατά 30%».

«Προσωπική δέσμευση να βελτιωθεί το σύστημα ύδρευσης στη Κέρκυρα. Προσωπική μου δέσμευση να το δρομολογήσουμε μετά τις εκλογές» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Μετατρέψαμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, εμπλέξαμε την Ευρώπη στο μεταναστευτικό, που μπορεί να φαντάζει μακρινό εδώ, αλλά για τη Θράκη και τα νησιά στο Αιγαίο δεν ήταν έτσι. Και η κυβέρνηση διασφάλισε τα σύνορα της χώρας με σύμμαχο την Ευρώπη» είπε ακόμη.

«Σήμερα πηγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά στην Ευρώπη. Οχι ως μαύρο πρόβατο, αλλά ως μια χώρα που μπορεί να πηγαίνει όχι για να λέει τα προβλήματά της, αλλά να συμμετέχει στις εξελίξεις ως μια ισχυρή χώρα στην Ευρώπη».

Στην ακρίβεια… Ο «ελέφαντας του δωματίου», το θέμα που ταλανίζει τα περισσότερα νοικοκυριά. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Ομως η απάντηση στην ακρίβεια είναι οι καλύτεροι μισθοί και συντάξεις. Και αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Λέω στους ξενοδόχους να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να βρουν καλούς υπαλλήλους και έτσι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα και γι’ αυτούς. 

«Εστειλα στην πρόεδρο της Κομισιόν με τόνο αυστηρό για τις τιμές των πολυεθνικών, ζητώντας τη βοήθεια της Ευρώπης, γιατί το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες. Και η αριστερά τα έβαλε μαζί μας γι’ αυτό. Επειδή δίνουμε τον αγώνα για να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας. Και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει και στο δημογραφικό πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Εμείς είμαστε που δώσαμε μια ανάσα με αύξηση του επιδόματος γέννας».

Καλό να νοικιάζονται τα διαμερίσματα σε airbnb, αλλά αυτό δημιουργεί και πιέσεις. Και πρέπει να βρούμε λύσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους πάνω σε αυτό. Εκεί ήρθε και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Για αυτό σας εξήγησα πως όσα γίνονται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργου, μας επηρεάζουν όλους. Πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή μετά τις εκλογές. Η εντολή εξέπληξε ευχάριστα εμας. Είναι εντολή ευθύνης για τη ΝΔ και εμένα προσωπικά. Είναι εντολή αλλαγών που υλοποιούμε με συνέπεια. Είτε με αυξήσεις στους δημοσίους, είτε για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει να επενδύσουμε και σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Ηταν μια ανορθογραφία της χώρας. Γίνονται βασικές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Κάνουμε πράξη την πάταξη στην φοροδιαφυγή. Κάνουμε παρεμβάσεις γιατί περιορίζοντας την φοροδιαφυγή, έχουμε περισσότερα έσοδα για υγεία, ασφάλεια, κοινωνική πολιτική».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και κατά... διαβολική σύμπτωση, αυτό έγινε την ώρα που έλεγε για την αντιπολίτευση πως «η ισχυρή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 η οποία εξέπληξε ευχάριστα τους ίδιους αλλά δυσάρεστα κάποιους άλλους είναι εντολή ευθύνης». 

Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν οι καμπάνες με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει χαριτολογώντας: «αναρωτιέμαι για ποιους χτυπούν οι καμπάνες... Δε νομίζω να χτυπάνε για τη ΝΔ. Αλλοι έχουν μεγάλα προβλήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ξαναζούμε εποχές που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση Κασσελάκη. Στο σημείο αυτό άρχισε να διαμαρτύρεται κάποια κυρία στην οποία απάντησε ο πρωθυπουργός: «Η Δικαιοσύνη, ήταν ο μεγάλος ασθενής και παραμένει. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι μη αποδεκτή και κάναμε τολμηρές παρεμβάσεις. Χρησιμοποιούμε ειρηνοδίκες που δεν εργάζονταν στο 100% και έχουμε τώρα περισσότερους δικαστές για πιο γρήγορες αποφάσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Για όσα έγιναν και μας πόνεσαν, έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. αν καποιος δεν τις εχει εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσυνη και αυτή θα αποδόσεις και τις ευθύνες. Έτσι δουλευει η δημοκρατία. Δικάζονται στο δικαστήριο με καθορισμένες διαδικασίες και με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με αντίστοιχες υποθέσεις».

Παρά την απάντηση, η γυναίκα εξακολούθησε να φωνάζει. «Δημοκρατία δεν έχουμε;» ακούγεται να διαμαρτύρεται και ο πρωθυπουργός της απάντησε:

«Κυρία μου αν ήρθατε εδώ για να κάνετε φασαρία είναι δικαίωμά σας, αλλα το ίδιο δικαίωμα έχω κι εγώ να μιλήσω σε αυτούς που ήρθαν να με ακούσουν. Δημοκρατία το ένα, σας άκουσα και σας απάντησα,. Δημοκρατία και το άλλο» είπε χειροκροτούμενος. «Η Δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ, να το μάθετε αυτό» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αυτή η παράταξη, να τα πούμε και αυτά σε αυτούς που διαμαρτύρονται έφερε τη δημοκρατία πίσω σ’ αυτό τον τόπο, για να μην ξεχνιόμαστε». Και αν σήμερα κυβερνούμε με άνετη πλειοψηφία 41% είναι γιατί εσείς μας τη δώσατε. Δεν την υφαρπάξαμε από κανέναν».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: iefimerida.gr

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε, ψέμα και λεφτόδεντρα σε πιο life style περιτύλιγμα»