MENU

Αρνήθηκε -για πολλοστή φορά- η κυβέρνηση στην Βουλή την ενσωμάτωση του όρου «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά.

Την επίσημη σχετική δήλωση έκανε από τα κυβερνητικά έδρανα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη που επικαλέστηκε την συνολική αυστηροποίηση των ποινών.

Αιτιολογώντας την στάση της κυβέρνησης η υπουργός δήλωσε ότι πρέπει «να απέχουμε από την δημιουργία εντυπώσεων» και να υπάρξει «ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση» όπως και «να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στην ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς».

Ειδικά για το όρο «γυναικοκτονία» είπε ότι «αυτή η τροπολογία θα εξυπηρετούσε λόγους επικοινωνίας και όχι λόγους ουσίας». Υποστήριξε πως με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον ποινικό κώδικα λέγοντας ότι στις ανθρωποκτονίες «οι δράστες εγκλημάτων τιμωρούνται με την ισόβια κάθειρξη».

Ανέφερε ότι «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς έννομο αποτέλεσμα» επισημαίνοντας ότι «στον ποινικό κώδικα έχουμε την απόλυτη κάλυψη». Επίσης επικαλέστηκε την πολιτική της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα την πρόβλεψη για το panic button.

Αυτά ενώ νωρίτερα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν ανακοινωθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και την Νέα Αριστερά.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Γιώργος Καραμέρος επισήμανε πως «εμείς προτείνουμε μια συγκεκριμένη πεντασέλιδη, τροπολογία. Μια προσθήκη απαραίτητη, καθόλου απλά συμβολική, για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, την αναγνώριση επί της ουσίας της έμφυλης βίας.

Ξέρετε δεν είναι μόνο η Κυριακή, είναι η Γαρυφαλιά, είναι η Ελένη, είναι η Βίκυ, είναι είκοσι δύο γυναίκες το 2022, άλλες τόσες το 2023, ένα διαρκές έγκλημα που ξεκινά από την ενδοοικογενειακή βία, έχει να κάνει με την εμφύλια βία και πρέπει στο αξιακό αλλά στο νομοθετικό μας σύστημα να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Δεν μπορούν οι πολίτες που μας παρακολουθούν να θεωρούν ότι η Βουλή παραμένει απαθής».

Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς σημείωσε αναφορικά με την πρωτοβουλία του κόμματός του ότι «μία 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μία γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια και προστασία και η απάντηση ήταν να καλέσει το “100” για να έρθει κάποιο περιπολικό. Η πολιτεία λέει στα θύματα ” βγάλτε τον σκασμό ή φύγετε από την χώρα».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε δεν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια να πει έστω μισή φράση. Η ανθρώπινη ζωή φαίνεται είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Ως Νέα Αριστερά καταθέτουμε ξανά την τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Το ελάχιστο πρώτο βήμα, μαζί με την αναγκαία ενίσχυση των απαραίτητων δομών στήριξης, για να γίνει πράξη η απαίτηση της κοινωνίας «ποτέ καμία μόνη απέναντι στην έμφυλη βία».

Αναφερόμενος στην δολοφονία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχαν Αχμέτ δήλωσε πως «μια νέα γυναίκα έχασε τόσο άδικα τη ζωή της, έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, στα χέρια του άνανδρου δολοφόνου της. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και από τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την απόδοση ευθυνών με διαφάνεια για το συγκεκριμένο περιστατικό. Ταυτόχρονα, ας προχωρήσουμε ως πολιτικό σύστημα στη διαμόρφωση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύσει τις ζωές των γυναικών από αδίστακτους κακοποιητές που κυκλοφορούν ανάμεσά μας».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι «αυτό που συνέβη χθες με τη δολοφονία της εικοσιοκτάχρονης από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από αστυνομικό τμήμα όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία, βοήθεια, προκαλεί οργή, αγανάκτηση κυρίως για την στάση της Αστυνομίας, συνολικά απέναντι στην Κυβέρνηση. Η κοπέλα πήγε να ζητήσει βοήθεια και τα αρμόδια όργανα την εγκατέλειψαν. Αδιαφορία.

Καμία απολύτως σημασία ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως είναι η συνοδεία ενός περιπολικού. Και θεωρούμε ότι είναι επίσης πρόκληση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαφημίζει αυτά τα περιβόητα μέτρα όπως το panic button, όπως λέγεται, που είναι ανεπαρκές, αφήνοντας γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Πηγή: news247.gr
 

Επίσημο «όχι» από την κυβέρνηση στην Βουλή, για την ενσωμάτωση του όρου «γυναικοκτονία»