MENU

21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, θα παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος θα λάβει την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην ορκωμοσία είναι και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Το παρών θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

Η τελετή αρχίζει στις 15.00 ενώ στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Çankaya προς τιμή των καλεσμένων. Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, θα παραστούν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα. Από την Ευρώπη, θα παραστούν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

 

 

Τα σενάρια για τα υπουργεία

Άλλο ένα καυτό ζήτημα είναι ο κατάλογος των υπουργών που θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ, μετά την τελετή, και ο οποίος πρόκειται να δώσει μια ιδέα για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο Ερντογάν για την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας, που διέρχεται κρίση.

Για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Πρώην υπουργός Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (ως το 2018), ο 56χρονος Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch, θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας την Παρασκευή στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο.

 

Το νέο κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

 

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ιμπραήμ Καλίν (στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Γιασάρ Γκιουλέρ (στη θέση του Χουλουσί Ακάρ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Χακάν Φιντάν (στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού)

ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μεχμέτ Σιμσέκ (στη θέση του Νουρεντίν Νεμπάτ)

«Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε για το «αύριο» της Ελλάδας μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν.

«Ο κ. Σισμέκ είναι σοβαρός και έχει ισχυρούς δεσμούς με χρηματοοικονομικά κεφάλαια της Δύσης. Το κυριότερο δείχνει μία διάθεση συνεννόησης με τη Δύση. Φαίνεται πως η κατεύθυνση είναι πως θέλει να τα βρει με τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που ο Στόλτενμπεργκ θα παρευρεθεί αλλά και θα μείνει και δύο μέρες με σκοπό μάλλον την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εγώ δεν είναι από τους αισιόδοξους πως θα υπάρξει διευθέτηση με την Τουρκία. Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία εύκολα. Θα υπάρχουν περίοδοι νηνεμίας και περιόδους με έξαρση. Την Τουρκία δεν την ‘’παίρνει’’ να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για πολλούς λόγους, κυρίως επιχειρησιακούς. Υπάρχει η πιθανότητα έντασης όμως, όπως έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν».

Πηγή: newsbomb.gr

Τουρκία: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν - Ο ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσωπεί τη χώρα μας