MENU

Περίπου 9,8 εκατ. πολίτες καλούνται να ψηφίσουν στα 21.529 εκλογικά τμήματα της επικράτειας για την εκλογή των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Το ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στους νέους, που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα και υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Χθες έγινε η ψηφοφορία στα 99 εκλογικά τμήματα (σε 85 πόλεις 35 χωρών) του εξωτερικού για τους 22.000 Έλληνες ομογενείς, που ζουν στο εξωτερικό.

Οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν σταδιακά, από σήμερα μέχρι αύριο, αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών.

Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Μετά τις λίγες ώρες ανάπαυλας χθες στις καθιερωμένες συναντήσεις τους με συνεργάτες τους και δημοσιογράφους οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένουν το βράδυ τα αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στο 7ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς (10:30), ο Αλέξης Τσίπρας (9:30) στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα του 27oυ & 30oυ Δημ. Σχολείων Αθηνών, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο Κρήτης (9:45), ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο 152ο εκλογικό τμήμα του δήμου Λαμιέων (10:00) και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Πέραμα, εκλογικά τμήματα από 436 έως 439 (9:30).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα με την αγωνία να είναι σύντομη, καθώς μέχρι τις 8.30 (νωρίτερα συγκριτικά με παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες) το βράδυ θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, σύμφωνα με την Singular Logic.

Η εταιρεία έχει αναφέρει ότι μεταξύ 9 και 10 μ.μ. θα έχει ενσωματωθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εκλογικών αποτελεσμάτων όσον αφορά τους συνδυασμούς των κομμάτων, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα έχουν γίνει γνωστά πριν τις 11. 

Η σύντμηση του χρόνου μετάδοσης των αποτελεσμάτων επιτυγχάνεται φέτος καθώς θα διανεμηθούν tablets σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Σημειώνεται ότι θα διατηρηθεί και ο κλασικός τρόπος μετάδοσης με τηλεγραφήματα, ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981.

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στην Ελλάδα, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το μεγάλο αποτέλεσμα και με κάθε σενάριο να είναι ανοιχτό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων. 

Για να μάθει κανείς πού ψηφίζει μπορεί να ενημερωθεί από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. 

Ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να συμπληρώσει τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά μπορεί να καλεί στις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά, ενώ από φέτος υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε περιφέρεια

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών, που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Συγκεκριμένα, έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α' Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α' Θεσσαλονίκης.
 
Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β' Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β' Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. 

Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α' Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. 

Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, 'Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Με βάση το Σύνταγμα και την σχετική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Τέλος, οι κρατούμενοι, που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό...

Πηγή: efsyn.gr

Εκλογές 2023: Άνοιξαν στις 07.00 οι κάλπες - Πού και πώς ψηφίζουμε