MENU

Την πρώτη συνέντευξή του μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον πρωθυπουργό να κάνει την αυτοκριτική του και να απαντά σε ερωτήσεις νέων ανθρώπων που ήταν επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές αποκαλύπτοντας ότι αυτές θα γίνουν σίγουρα τον Μάιο.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σενάριο της αυτοδυναμίας, το οποίο «έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις».

«Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

«Καταρχήν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές Κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της Κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί», σημείωσε.

«Σε κάθε εκλογή κρίνεται μια τετραετία. Οι πολίτες βάζουν έναν βαθμό. Νομίζω συγκρίνονται οι τετραετίες, από την στιγμή που ο βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση να παρουσιάσουμε στους πολίτες την άποψη μας για το που είναι η Ελλάδα σήμερα και που ήταν το ’19. Ότι είμαστε πια πρωταθλητές στην ανάπτυξη από εκεί που ήμασταν ουραγοί, ότι ρίξαμε την ανεργία κατά έξι μονάδες, ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό στα 650 € και τον πήγαμε στα 780€. Κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις στο κράτος, γιατί ξέρετε είναι εύκολο πάντα να τα ισοπεδώνουμε όλα και το καταλαβαίνω αυτό», ανέφερε.

«Βαριά η προσωπική μου ευθύνη για τα Τέμπη»

Ο πρωθυπουργός αρχικά ερωτήθηκε για την τραγωδία των Τεμπών.

«Ήτανε η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες, ήταν μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί. Αποτελεί αποτέλεσμα παθογένειας πολλών δεκαετιών. Η προσωπική μου ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε, καθώς κυβερνάω 4 χρόνια, είναι ακόμα πιο βαριά».

«Θα πάρει χρόνο να αισθανθούμε και πάλι ανέμελοι μπαίνοντας στο τρένο», σημείωσε. «Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε, η κόρη μου έχει μπει σε αυτό το τρένο».

«Θα ρίξουμε άπλετο φως για να δούμε πώς φτάσαμε στο μοιραίο βράδυ και θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει. Προφανώς έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη», σημείωσε. «Οι άνθρωποι που διοικούσαν τον ΟΣΕ πληρούσαν τα προβλεπόμενα κριτήρια, πέραν του αποτελέσματος και δεν σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία».

Στο ερώτημα «γιατί η πολιτεία δεν βοήθησε κανέναν τις πρώτες κρίσιμες ώρες», απάντησε: «Εδώ θα διαφωνήσω λίγο. Μέσα από αυτή την τραγωδία αναδειχθηκε η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει και να σώσει ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα εκείνη τη στιγμή. Το πρώτο μέλημα ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και μετά η μακάβρια αποστολή του εντοπισμού των σορών για να αποδοθούν στις οικογένειές τους».

«Αυτό το οποίο νομίζω ότι ενοχλεί και θυμώνει τους πολίτες σε αυτήν την -άχαρη τελείως- αντιπαράθεση είναι να προσπαθούν κάποιοι όχι απλά να επιμερίσουν ευθύνες, αλλά να λένε περίπου ότι τα τρένα λειτουργούσαν μια χαρά μέχρι τον Ιούλιο του ‘19 και ήρθαμε εμείς και τα διαλύσαμε. Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Τις λεπτομέρειες πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να τις βρει. Είναι μεγάλο λάθος σε μία μεγάλη στιγμή εθνικής τραγωδίας -γιατί περί τούτου πρόκειται- η κοινωνία θέλει να είναι ενωμένη και πιστεύω ότι ενοχλείται βαθύτατα από την πολιτικοποίηση του συμβάντος αυτού, από επικοινωνιακά σόου και αυτό το οποίο έγινε από τον κ. Τσίπρα στη Λάρισα ήταν επικοινωνιακό σόου. Πήγε σε έναν άλλο χώρο. Δεν πήγε καν στο χώρο του σταθμού της Λάρισας να δει ότι ο πίνακας δουλεύει. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτό. Νομίζω ότι προσβάλουμε όχι τη νοημοσύνη, τις απαιτήσεις των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα για το τι πρέπει να γίνει».

Ο ίδιος, προανήγγειλε πιθανή διάσπαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. «Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε δίκιο στο ότι σε ένα Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε υποδομές και οι μεταφορές ενδεχομένως ο «φτωχός συγγενής». Και μία από τις σκέψεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν πρέπει να ξανά-δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο Μεταφορών και να σπάσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα δύο», ανέφερε.

Δείτε τη συνέντευξη:

Πηγή: newsbomb.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, «βαριά η προσωπική ευθύνη μου για τα Τέμπη»
EVENTS