Οι ζεστές ημέρες που επικρατούν κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβριου, σκορπούν χαμόγελα στους καταστηματάρχες οι οποίοι όμως αγωνιούν για την συνέχεια και για τις απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους.
Εκτός όμως από την πρωτεύουσα σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι επιχειρηματίες σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς η σεζόν τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου.
«Ο τζίρος μπορεί να πέσει και κατά 40%»
«Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων για την εστίαση δεν διαφοροποίησε ουσιαστικά την κατάσταση από την στιγμή που μέχρι τώρα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι η με πιστοποιητικό νόσησης», λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη Μύκονο, Ηρακλής Ζησιμόπουλος και προσθέτει: « Όσο ο καιρός παραμένει καλός δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικά γιατί οι ανεμβολίαστοι μένουν έτσι και αλλιώς έξω και οι εμβολιασμένοι μέσα. Αυτό που υπάρχει σε τουριστικές περιοχές όπως στην Μύκονο είναι κάποια τεχνικά προβλήματα σε ότι αφορά την εφαρμογή σε ορισμένα πιστοποιητικά που είναι από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα και από χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πολύ δύσκολο για το άτομο που εκτελεί του ελέγχους για το κατά πόσο υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού».
O κ. Ζησιμόπουλος που διατηρεί και επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και στην Αθήνα, αναφέρει ότι με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον αυτά διατηρούν, δεν αποκλείεται ο τζίρος των το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει πτώση έως και 40%. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι όσο θα μπαίνει ο χειμώνας δεν θα μπορεί ο κόσμος να κάθεται έξω λόγο του κρύου, τότε θα υπάρξει μια ουσιαστική διαφορά. Γιατί αυτή την στιγμή στους χώρους εστίασης και διασκέδασης έξω μπορεί να κάτσει ο ανεμβολίαστος και μετά από αυτά τα μέτρα. Ουσιαστικά από αυτή την άποψη δεν αλλάζει κάτι.
Το ζητούμενο είναι ότι από την στιγμή που οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν πλέον τον κόσμο να κάτσει έξω τότε θα υπάρξει σοβαρή πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και αυτό θα πρέπει να δει η κυβέρνηση για το πώς θα δώσει μέτρα στήριξης. Αυτή την στιγμή η χώρα έχει 60% εμβολιασμένους άρα θα πέσει κατά 40% κατ’ ελάχιστο ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης. Και δεδομένου ότι αυτά στηρίζονται από άτομα σε νεότερες ηλικίες, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ακόμη χαμηλότερα ποσοστά καταλαβαίνουμε ότι ο τζίρος θα είναι ακόμη πιο χαμηλός.
Εμείς σαν κλάδος θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να δοθεί ένα κίνητρο σε ότι αφορά την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στην χώρα , να βάλουμε πίσω τα προβλήματα που μας δημιούργησε η πανδημία αλλά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαι μόνο η εστίαση ο μοχλός πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, νομίζω πως ήδη γίνονται προσπάθειες και σε άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας να δοθούν κίνητρα έτσι ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί απλώς στην προσπάθεια αυτή δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας αφήσει μόνους , θα πρέπει να κοιτάξει το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει όλο αυτό στις επιχειρήσεις μας» καταλήγει ο κ. Ζησιμόπουλος.
Με τη σκέψη στους μήνες που ακολουθούν βρίσκονται και οι επιχειρηματίες των νοτίων προαστίων της Αττικής.
«Υπάρχουν αντιδράσεις για τα προσωπικά δεδομένα»
«Τώρα έρχεται ο χειμώνας. Ήδη έχουν θέμα οι επιχειρήσεις πόσο μάλλον όταν αλλάξει ο καιρός. Μετά υπάρχει και το θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά και μπαίνουμε και εμείς οι ιδιοκτήτες σε μια διαδικασία να σκανάρουμε που δεν είναι και η δουλειά μας. Θα πρέπει να κάνουμε και ταυτοποίηση», λέει στο newsit.gr, η ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στη Γλυφάδα Νάταλι Τσαμασίρου και συνεχίζοντας προσθέτει:
«Ζητάμε προσωπικά δεδομένα, φυσικά και υπάρχουν αντιδράσεις. Ήδη οι τζίροι μας είναι μειωμένοι κατά πολύ και από τον Ιούλιο και μετά έχουν γυρίσει και τα ενοίκιά μας ολόκληρα αλλά δεν έχουμε γυρίσει σε καμία κανονικότητα. Απαιτούν από εμάς να πληρώνουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας όταν εμείς δεν έχουμε γυρίσει σε καμία κανονικότητα. Λειτουργούμε φυσικά με αποστάσεις , δουλεύουμε με μειωμένο εσωτερικό χώρο , χωρίς όρθιους και τώρα έχουμε να κάνουμε και έλεγχο. Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι πτώση θα δούμε μπροστά μας».
«Αρκετά μαγαζιά δε θα επιβιώσουν»
Μάλιστα οι κ. Τσαμασίρου πιστεύει ότι αρκετά από τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
«Κανείς δεν ξέρει πώς να το υπολογίσει αυτή την στιγμή. Ήδη οι τζίροι είναι χαμηλοί με αυτή την κατάσταση. Θα υπάρξουν μαγαζιά που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα μέτρα. Περίμεναν κάτι να ακούσουν και τώρα πάμε μέχρι Μάρτη πάλι με μέτρα. Και ο κλάδος αυτός απασχολεί πολύ κόσμο. Έχουν βάλει μπροστά την εστίαση γιατί κάποιος πρέπει να φταίει. Μέχρι σήμερα ο τουρισμός οργίαζε. Δηλαδή περιμέναμε να τελειώσει η τουριστική περίοδος και τώρα γυρνάμε πάλι πίσω και χρησιμοποιούμε πάλι την εστίαση ως μοχλό για να γίνουν εμβολιασμοί; Έχουν πέσει όλα τα βάρη στην εστίαση και δεν κοιτάς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» συμπληρώνει η κ. Νάταλί Τσαμασίρου.
Καταλήγοντας τονίζει πως «τα ξένα πιστοποιητικά δεν τα αναγνωρίζει το δικό μας σύστημα, αν έρθουν δηλαδή αυτή την στιγμή τουρίστες δεν πιάνει το δικό μας κωδικό. Θα υπάρχει θέμα και με αυτό. Και τώρα κρίνουμε και την όλη κατάσταση με τα δεδομένα της Αθήνας , στην Καβάλα και στην Θεσσαλονίκη ο καιρός αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ότι εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι της εστίασης τι θα κάνουν; Για εμένα θα έπρεπε να έχουν συνεχιστεί τα ενοίκια ή να είχαμε κάποια μείωση, δεν μπορείς να απαιτείς από εμένα να δουλεύω κάτω από αυτές τις συνθήκες και να πρέπει να δίνω κανονικά ενοίκια και όλα αυτά. Αυτό δεν είναι βοήθεια. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και απολύσεις γιατί κάποιοι σε έχουν στηρίξει έχουν οικογένειες».
Πηγή: newsit.gr