Από το 2028 ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προσφέρει τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες:
-Ασφάλεια: Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, αν τα στοιχεία της οικονομίας είναι αρνητικά.
-Σύνδεση με την οικονομία: Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
-Διαφάνεια και αξιοπιστία: Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
-Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζομένους στο Δημόσιο.
-Τα βήματα για τον κατώτατο μισθό
Το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια ενώ η δεύτερη ενδιάμεση φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε μέσα στον χρόνο να διεξαχθεί η διαβούλευση, σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίθσιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως τις 31/12/2027.
Πηγή: newsbomb.gr