MENU

Όπως αναφέρει η οργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά. Η βασική αλλαγή του φετινού Athens Pride είναι η μεταφορά του, από την πλατεία Συντάγματος στην πλατεία Κοτζιά, καθώς, η παρουσία του περιπτέρου της Νέας Δημοκρατίας «εκτόπισε» τους εορτασμούς του φεστιβάλ.

Οι υπεύθυνοι του Pride σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι, πως η σύγχυση που δημιουργείται οφείλεται στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου (10/06) στην πλατεία Συντάγματος, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο.

«Για λόγους ασφάλειας, παραγωγής, χωροταξικά θέματα, καθώς και πολιτικής ουδετερότητας του θεσμού του Athens Pride πήραμε την απόφαση να μην ακυρωθεί το Athens Pride 2023, αλλά αντ’ αυτού να μετακινηθεί στη πλατεία Κοτζιά και να πραγματοποιηθεί κανονικά. Τα περίπτερα και η σκηνή θα λειτουργούν κανονικά στη πλατεία Κοτζιά και η πολύχρωμη πορεία μας θα κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας ξεκινώντας από εκεί, θα περάσει μπροστά από τη Βουλή και θα καταλήξει και πάλι στη Πλατεία Κοτζιά, όπου η βραδιά θα κλείσει με τη συναυλία και το ανοιχτό πάρτι στη πλατεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αλλαγή της τοποθεσίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, των οποίων οι χρήστες καταγγέλλοτν ότι, ακόμα και η τοποθεσία που γιορτάζεται παραδοσιακά το Pride κρύβει συμβολισμούς. Όπως αναφέρουν, μία τέτοια αλλαγή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οφείλεται σε τοποθεσία εκλογικού περιπτέρου, στερεί από την κοινότητα τους συμβολισμούς αυτούς και περιορίζει τη δυναμική του μηνύματος ορατότητας.

Μεταξύ άλλων, στο μεγάλο πάρτι του Σαββάτου (10/06), το «παρών» θα δώσουν οι Ελένη ΤσαλιγοπούλουΣπύρος Γραμμένος, Μπέσσυ Αργυράκη και Χρύσα Κατσαρίνη. Το μεγάλο event θα παρουσιάσει ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Τέλος τα παραμύθια» - Το μήνυμα του Athens Pride 2023

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως την φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δε φοβόμουν. Δε φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ.»

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,

για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,

για να μας ανήκουν τα σώματά μας,

για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,

για να μην δολοφονούμαστε στους δρόμους,

για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,

για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

«Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

 

 

Πηγή: ethnos.gr
Athens Pride 2023: Ο Γιώργος Καπουτζίδης ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Στη σκηνή η Μπέσσυ Αργυράκη