MENU

Η επίθεση γίνεται μέσω της εφημερίδας Το Βήμα, συμφερόντων Μαρινάκη, και γίνεται λόγος για «ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων των offshore της οικογένειας Κόκκαλη που βρέθηκαν στο Panama Papers που εγείρονται με τις τελευταίες εξελίξεις και οδήγησαν στη διαγραφή των υπεράκτιων εταιρειών, έπειτα από την επανειλημμένη αθέτηση πληρωμής των τελών για την λειτουργία τους».

«Πριν αλλά και κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016, ζητούνταν πληροφορίες για την πηγή των κεφαλαίων των υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες δεν δίνονταν. Λίγο μετά τις αποκαλύψεις, φέρεται να υπήρξε αίτημα για τη διάλυση των εν λόγω υπεράκτιων εταιρειών, όμως και πάλι για να προχωρήσει η διαδικασία θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί η προέλευση των κεφαλαίων. Απαντήσεις και αυτή τη φορά δεν φαίνεται να δόθηκαν. Αντ' αυτού, σταμάτησε η πληρωμή των τελών λειτουργίας των offshore για τρία συνεχόμενα χρόνια και έτσι, πριν από μερικούς μήνες, οδηγήθηκαν στη διαγραφή από τα παναμέζικα μητρώα, χωρίς τελικά να υπάρξουν εξηγήσεις από πού προέρχονταν τα κεφάλαια» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι 5 υπεράκτιες εταιρείες

Το Βήμα συνεχίζει: «Αρχές Σεπτεμβρίου 2018. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Παναμά ανακοινώνονται οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαγραφή των εκατοντάδων offshore από τα εταιρικά μητρώα λόγω «παράβασης τριών διαδοχικών ετών» σε σχέση με τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή για τη μη πληρωμή των οφειλόμενων τελών. Ανάμεσάς του και πέντε υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες συνδέονταν με τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Πέτρο Κόκκαλη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Συγεκριμένα αποφασίστηκε να διαγραφεί η παναμέζικη Upton International Group - κάτι σαν οικογενειακή offshore, αφού μετείχαν τα περισσότερα μέλη, με τον πατριάρχη στο τιμόνι της. Επίσης οι «ατομικές» Devaud Consultants, Kerry Resources, Jason Enteprises Services και Childsen Capital, με την τελευταία να συνδέεται με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη. Όλες τους είχαν ιδρυθεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2014. Τότε οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονταν τα 65 CDs με χιλιάδες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 έως και το 2012, τις οποίες είχαν αποστείλει οι τράπεζες και βρίσκονταν ξεχασμένες σε κάποια συτράρια του ΣΔΟΕ. Στο περιεχόμενό τους τα CDs, που είχαν εντοπιστεί τυχαία από οικονομικούς εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, φιλοξενούσαν τα στοιχεία κινήσεων σε καταθέσεις που υπερέβαιναν τις 300.000 ευρώ και αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω.

Σε αντίθεση με άλλες υπεράκτιες εταιρείες γνωστών Ελλήνων που βρέθηκαν στα Panama Papers, οι offshore Κόκκαλη είχαν χαρακτηριστικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων ψάχνουν τις ροές χρήματος: από στοιχεία διαρροής φάνηκε ότι συνδέονταν με τραπεζικά ιδρύματα και λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014 η Upton εμφανιζόταν να ενεργεί ώστε να αποκτήσει λογαριασμό σε παράρτημα της ελβετικής UBS επί αμερικανικού εδάφους, ενώ λίγους μήνες μετά η Childsen είχε προμηθευτεί έγγραφα για λογαριασμό στη Merrill Lynch Wealth Management στη Νέα Υόρκη. Και υπήρχαν και πληρεξούσια, προς τα μέλη της οικογένειας Κόκκαλη, με τα οποία μπορούσαν εκ μέρους των offshore να ανοίγουν και να κλείνουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, να κάνουν μεταβιβάσεις και πολλά άλλα».

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα επίθεση Μαρινάκη σε Κόκκαλη για τα Panama Papers
EVENTS