MENU

Την ίδια ώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως είναι αναγκαία η διεθνής διάσταση του θέματος, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του και ζητά να εφαρμοστεί έκτακτο σχέδιο δράσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη νεώτερη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 153 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 127 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Συνολικά νοσηλεύονται με λοίμωξη 30 άτομα, εκ των οποίων τα 11 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 19 εκτός ΜΕΘ.

Οι 17 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 69 ετών.

Δεν χρειάστηκαν νοσηλεία μόλις 7 άτομα, ενώ εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν πάρει 99 άτομα.

Εξαπλώνεται η νόσος

Όπως αναφέρει το healthmag.gr, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν άλλα 140 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, όμως έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Το γεγονός αυτό, ανεβάζει τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας σε 17.780 άτομα.

Η καταγραφή δείχνει την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προέρχονται από το Κέντρο της Αθήνας, τον Δυτικό, Βόρειο και Νότιο τομέα Αθηνών, την Ανατολική και τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά, την Κορινθία, τη Βοιωτία, την Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τον Έβρο, την Ημαθία, Πέλλα, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Ροδόπη και το Ρέθυμνο.

ΙΣΑ: Να εφαρμοστεί έκτακτο σχέδιο δράσης

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εξελιχθεί -όπως αναφέρει- σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για «τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων Αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα», όπως εκτιμά ο Σύλλογος.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

«Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν» τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μία αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: newpost.gr

Εξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου - Στους 17 οι νεκροί