MENU

Στην Ελλάδα, στο λίκνο της Δημοκρατίας, διδάξαμε ξανά την Οικουμένη πολιτικό πολιτισμό και ήθος.

Τα ΜΜΕ εξέθεσαν στους πολίτες, με μετριοπάθεια και νηφαλιότητα, όλες τις απόψεις και τις τάσεις.

Δημοσιογράφοι συντόνισαν συζητήσεις προσπαθώντας να αναδείξουν εξίσου τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, χωρίς οι ίδιοι να τοποθετηθούν ή να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τους τηλεθεατές.

Στις συζητήσεις αυτές δόθηκε ακριβοδίκαια ισότιμος χρόνος στην προβολή της κάθε άποψης.

Οι καλεσμένοι επιλέγονταν με κριτήριο τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων τους και το πολιτικό και επιστημονικό τους επίπεδο. Σε καμιά συζήτηση δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπερτερούν αριθμητικά καλεσμένοι υπέρ της μιας άποψης.

Οι κανόνες του διαλόγου τηρήθηκαν στο ακέραιο, χωρίς διακοπές, προβοκατόρικα σχόλια και προσωπικές επιθέσεις.

Στα δελτία ειδήσεων σε καμία περίπτωση δεν καλλιεργήθηκε κλίμα πανικού ώστε να επηρεαστούν οι πολίτες. Προβλήθηκαν, φυσικά, οι μεγάλες δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στην αγορά αλλά και οι κοινωνικές τους συνέπειες, αλλά πάντοτε εντός του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας.

Τα ρεπορτάζ δεν απευθύνθηκαν στο συναίσθημα και στο θυμικό του τηλεθεατή αλλά στη λογική και την κρίση του. Δεν ήταν επενδυμένα με επιβλητική μουσική ούτε οι ρεπόρτερ είχαν δακρύβρεχτο ύφος.

Πάντοτε τα θέματα ήταν προσεγμένα ώστε να μη συνηγορούν υπέρ κάποιας επιλογής.

Δεν επικράτησε η καταστροφολογία, η τρομολαγνία και η ισοπέδωση.

Οι εφημερίδες δεν φιλοξένησαν πηχυαίους τίτλους με υπερβολές και χαλκευμένες ειδήσεις ούτε επιδόθηκαν σε φωτομοντάζ ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ευρωπαϊκοί θεσμοί έπραξαν τα δέοντα ώστε κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο να εξασφαλιστεί η ομαλότητα και να μην επηρεαστεί η κρίση των ψηφοφόρων από εξωγενείς παράγοντες.

Άπαντες τοποθετήθηκαν επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, χωρίς καμιά προσπάθεια να το χαλκεύσουν, να το παραχαράξουν και να το παρερμηνεύσουν κατά πώς τους εξυπηρετούσε.

Η Ευρώπη και οι φορείς της, πιστοί στη βαριά δημοκρατική κληρονομιά τους και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών, πιστοί στο σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας και βούλησης, δεν έκαναν καμιά παρέμβαση με σκοπό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα προς κάποια κατεύθυνση.

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες, ηγέτες και υπουργούς κρατών, να δηλώνουν συνεχώς ότι σέβονται τη διαδικασία και το όποιο αποτέλεσμα και πως δεν έχουν καμιά διάθεση να ανακατευτούν στην εσωτερική πολιτική. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έκαναν δηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Φρόντισαν κι αυτοί με τη σειρά τους ώστε η ελληνική κοινωνία να οδηγηθεί απρόσκοπτα στις κάλπες με το μέγιστο δυνατό ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης και να λάβει την απόφαση που πραγματικά την εξυπηρετεί.

Οι Έλληνες πολίτες, αρθήκαμε κι εμείς στο ύψος των περιστάσεων κι αποφύγαμε χαρακτηρισμούς, λεκτικές ακρότητες και προσωπικές επιθέσεις.

Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριφερθήκαμε με αβρότητα στους «φίλους» μας που είχαν αντίθετη άποψη και εκφράζαμε συνεχώς τον σεβασμό μας προς αυτήν.

Σήμερα ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού σώματος.

Δε χωρά αμφιβολία ότι θα τον τηρήσουμε όλοι ευλαβικά.

Θα αποφύγουμε την προπαγάνδα, την επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά κάποιας επιλογής και την πόλωση.

Δεν θα σταλούν sms από πολιτικά γραφεία για να χειραγωγηθούν οι ψηφοφόροι.

Και ο ηλεκτρονικός τύπος ούτε κατά διάνοια δεν θα αναπαράξει προβοκατόρικα δημοσιεύματα για τα δεινά που θα μας βρουν, αν δεν ψηφίσουμε «σωστά».

Μπράβο μας. Είμαστε για φτύσιμο.

Για να μη μας ματιάσουν, βέβαια!

Καλή ψήφο σε όλους.

Είμαστε για φτύσιμο
EVENTS