MENU

Η φωτιά πέρασε και τα πήρε όλα μαζί της. Έμειναν μόνο τα ανεξίτηλα σημάδια στις ζωές των ανθρώπων. Αυτές είναι οι ιστορίες που δεν θα θέλαμε ποτέ να γίνουν πραγματικότητα και οι πρωταγωνιστές τους να είναι αληθινά πρόσωπα. Ότι διαβάσετε παρακάτω θα νομίζετε πως είναι σενάρια ταινίας. Και όμως δεν είναι... Είναι όλα όσα συνέβησαν στο Μάτι μέσα σε λίγες ώρες...

“Δεν πρόλαβα να της πω ούτε αντίο”

«Πριν από λίγο ήρθε ένας άνθρωπος, ο οποίος είδε τη μητέρα του να καίγεται μπροστά στα μάτια του -90 χρονών η μητέρα του. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει διακοπές μαζί με τη σύζυγό του, τον 19χρονο γιο του και την 90χρονη μητέρα του. Κατάλαβαν πολύ αργά τη φωτιά. Όταν την αντιλήφθηκαν η φωτιά ήταν στην ουσία δίπλα τους. Προσπάθησε ο άνθρωπος να τους βάλει όλους μαζί στο αυτοκίνητο να φύγουν, η φωτιά τους είχε κυκλώσει… Προσπάθησε να βγάλει τη μητέρα του έξω από το αυτοκίνητο, ο ίδιος κάηκε, έχει εγκαύματα, προσπαθώντας να την βγάλει. Είδε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει, η μητέρα του δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε να τρέχει μαζί τους και όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόλαβα να της πω ούτε αντίο, έφευγα και την έβλεπα να καίγεται»! (περιγραφή ρεπόρτερ)

“Τους βρήκαν αγκαλιασμένους. Πάντα έτσι ήταν”

«Ηρθα για να δώσω DNA για την ταυτοποίηση για τους γονείς μου, τους οποίους τους βρήκαν στο κτήμα απανθρακωμένους και τους δύο. Προσπάθησαν να φύγουν γι’ αυτό και είχαν προχωρήσει δεκαπέντε με είκοσι μέτρα από το σπιτάκι στο οποία διέμεναν, αλλά δεν τα κατάφεραν και τους πρόλαβε η φωτιά. Είχε κινητικά προβλήματα η μητέρα μου, οπότε δεν μπορούσαν. Ο πατέρας μου δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσει. Τους βρήκαν αγκαλιασμένους. Πάντα έτσι ήταν». Οι γονείς του Στέλιου Μάσχα εντοπίστηκαν νεκροί λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι που διέμεναν.

“Δεν είχε καν βαφτιστεί”

«Ο Θεός δεν μας έχει δώσει λόγια να περιγράψουμε αυτά που συμβαίνουν. Ο εγγονός μου ήταν έξι μηνών, δεν είχε καν βαφτιστεί. Πέθανε στα χέρια της Μαργαρίτας και τώρα εκείνη είναι στην εντατική. Τους βρήκαμε και τους δύο στη θάλασσα περίπου πέντε ώρες αφότου η πυρκαγιά έφτασε στο Μάτι.». (Μαρία Διονυσιώτη, γιαγιά του βρέφους, μητέρα της Μαργαρίτας που παλεύει για τη ζωή της στην εντατική του Ευαγγελισμού). Ο πατέρας του μωρού είναι πυροσβέστης. Η Yπηρεσία διέταξε επιφυλακή, έπρεπε να πάει στις φωτιές κι άφησε το δικό του σπίτι ανυπεράσπιστο. Ο άνθρωπος που το αποκάλυψε, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο των Πυροσβεστών, Δημήτρη Σταθόπουλο.

"Αν δεν γίνει ένα θαύμα θα καεί πολύς κόσμος"

Ο Πάνος Κοκκινίδης, η ανθυπαστυνόμος σύζυγός του Άννη Σπανού, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και η μητέρα του είναι ανάμεσα στους νεκρούς της πύρινης λαίλαπας. Ο σεφ ανάρτησε βίντεο στο προφίλ του στο Facebook, στις έξι και δεκαεννέα πρώτα λεπτά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Έδειχνε την κατάσταση έξω από το σπίτι του. Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε την τελευταία ανάρτηση, την προφητική: "Αν δεν γίνει ένα θαύμα θα καεί πολύς κόσμος". Το σπίτι τους δεν κάηκε, οι ίδιοι πίστεψαν ότι έπρεπε να φύγουν για να σωθούν. Μάταια οι άνθρωποί τους, οι φίλοι τους, ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν κάτω από την ανάρτηση του Πάνου στο Facebook “πού είσαστε;”. Τα ονόματά τους είναι μέσα στη βαριά λίστα των νεκρών.

“Σας παρακαλώ βοηθήστε με να βρω τη μαμά μου”

Η Ιωάννα Καρακουλάκη δεν άντεξε, τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ενώ βρισκόταν στον αέρα η Σία Κοσσιώνη, το βράδυ της Τρίτης 24 Ιουλίου. Η 48χρονη μητέρα της, η Αθηνά, η Νέλλη όπως την έλεγαν οι φίλοι της και το παιδί της, είχε εγκλωβιστεί σε μια πολυκατοικία στο Μάτι. “Η μητέρα μου έφυγε από το σπίτι της για να σωθεί από τη φωτιά και πήγε στη θάλασσα. Επικοινώνησα μαζί της, στο κινητό. Το σήκωσε κάποιος άλλος που μου είπε ότι είναι μαζί του, αλλά τραυματισμένη. Η τελευταία φορά που της μίλησα ήταν στις εννέα και έξι το βράδυ της Δευτέρας. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με. Θέλω να βρω τη μαμά μου”. Η Νέλλη αγνοείται. Η φωτογραφία της με το όμορφο χαμόγελο είναι ακόμα στην ηλεκτρονική βάση των ανθρώπων που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Το πιο πικρό ταξίδι

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο του Brian O’Callaghan-Westropp. Οι οικογένειες θα εκτιμούσαν διακριτικότητα στη δύσκολη αυτή στιγμή, καθώς εμείς θρηνούμε και η Zoe Holohan βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης». Στς 19 Ιουλίου παντρεύτηκαν. Έφυγαν αμέσως για το ταξίδι του μέλιτος που πάντα ονειρεύονταν. Στην Ελλάδα που αγαπούσε τον πολιτισμό της η Ζόι. Το ζευγάρι είχε επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο κοντά στο Μάτι. Όταν η Ζόι αναρρώσει πώς θα της εξηγήσουν ότι το όνειρό της έγινε εφιάλτης;

“Θέλω να βρεθεί ο αδελφός μου”

"Δεν ξέρουμε αν στους διασωληνωμένους είναι οι άνθρωποί μας. Υπάρχει τεράστια ανοργανωσιά, δεν υπάρχει μια μονάδα συγκεκριμένη που να ακολουθεί μια διαδικασία. Επικρατεί στα νοσοκομεία χάος από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Όταν πήγε η αδελφή μου, επειδή γύρισε πολλά νοσοκομεία, υπήρχαν εκεί κοπέλες άσχετες που δεν ξέρουν από υπολογιστές να γράψουν το όνομα να δουν αν υπάρχει σε αυτούς που έδωσαν όνομα. Αν δεν κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι για τους ανθρώπους μας, δεν πρόκειται να μάθουμε τίποτα. Αυτό το πράγμα να μην το ζήσει κανείς. Θέλω να βρεθεί ο αδελφός μου". Η Κατερίνα Χαμηλοθώρη ξεκίνησε έναν τεράστιο αγώνα μέσα από τα social media, τα ραδιόφωνα, τα κανάλια για να βρει τον 29χρονο Παναγιώτη, που έφυγε από το γραφείο του για να πάει στο σπίτι και στο τηλέφωνο τής είπε: “Έμπλεξα με τη φωτιά”. Έκλεισε απότομα το τηλέφωνο και από τότε η αδελφή του, η οικογένειά του έχει μπει σε μία ατελείωτη αναζήτηση.

Έμεινε να καεί δίπλα στον άντρα της και έσωσε τα εγγονάκια της!

Το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας ότι αδυνατεί να φύγει από το σπίτι. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να τρέξουν, να καταφέρουν να τους σώσουν έστων και την ύστατη στιγμή.Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα. Ενημέρωσαν αρχικά ότι δεν είδαν κανέναν. Μετά από προσεκτικότερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.

Η γυναίκα είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, αλλά προτίμησε να ακολουθήσει τον 76χρονο σύντροφο της ζωής της στον θάνατο. Ήταν μία υγιέστατη γιαγιά που ζούσε μαζί με τον άντρα της, που είχε κινητικά προβλήματα. Είχαν στο σπίτι και τα δύο εγγονάκια τους, μαζί με τη γυναίκα που τα πρόσεχε. Τα παιδιά τους δούλευαν στην Αθήνα.

Έξυπνη και αποφασιστική, η ηλικιωμένη γυναίκα έβαλε βρεγμένα μπουρνούζια στα παιδιά και είπε στη γυναίκα να τα πάει στη θάλασσα και να μην κοιτάξει πίσω. Τους έδιωξε, γύρισε στο πλευρό του συζύγου της που δεν γινόταν να μετακινηθεί, κάθισε, και η φωτιά τούς κατάπιε με τα χέρια τους να κρατούν σφιχτά ο ένας τον άλλον.

Την επόμενη μέρα θα έφευγαν για την Άνδρο

Η τελευταία φορά που κάποιος μίλησε με τον Δημήτρη Τουρναβίτη, σύζυγο της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, ήταν το απόγευμα της Δευτέρας. Βρίσκονταν στο σπίτι τους στο Μάτι, προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας νερό. Είχαν σκοπό να φύγουν αμέσως μετά από το σπίτι. Από τότε δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Ο αδερφός του Δημήτρη Τουρναβίτη βρήκε το αυτοκίνητό τους στο οικόπεδο που βρέθηκαν οι 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι. Το αυτοκίνητο ήταν παρατημένο, άδειο.

Την επόμενη μέρα θα έφευγαν για διακοπές στην Άνδρο. Το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς. Ο Δημήτρης ήξερε πολύ καλά την περιοχή, ακόμα και τα μονοπάτια που οδηγούν στην θάλασσα. Γι΄ αυτό και οι δικοί τους έτρεφαν ελπίδες.

Την Παρασκευή ταυτοποιήθηκε η σορός του ανάμεσα στις υπόλοιπες απανθρακωμένες σορούς, μέσω DNA. Στην παραλία, με το σκυλί του μέσα στο κλουβί να προσπαθεί να καταλάβει γιατί το αγαπημένο του αφεντικό τον άφησε για πρώτη φορά κι έφυγε. Η Χρύσα Σπηλιώτη ακόμα αναζητείται.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε, ο αδελφός του συζύγου της, Κώστας Τουρναβίτης, είπε σε δημοσιογράφο του καναλιού ότι η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ανάμεσα στην ομάδα ατόμων που πέρασε μέσα από το μοιραίο οικόπεδο και υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη του έφτασαν από τα σκαλάκια στη θάλασσα.

Ομως, ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης δεν βρισκόταν ανάμεσα στην συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να γυρίσει πίσω για να τον βρει.

Από τότε εξαφανίστηκαν τα ίχνη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι της ηθοποιού και του συζύγου της βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την παραλία.

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΙ το ζευγάρι έχει δυο σκυλιά. Το ένα βρέθηκε απανθρακωμένο στο σπίτι και το δεύτερο ζωντανό μέσα στο κλουβί του κοντά στην θάλασσα κάτι που δείχνει ότι ίσως ο σύζυγος της ηθοποιού κατέφυγε στο νερό.

"Φοβάμαι μανούλα, ανησυχώ πολύ, θα φανώ δυνατός”

«Όταν βγήκα από τη θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού. Είδα να πηδάει ένα άτομο από τα 15 μέτρα, που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Πήγα κοντά και είδα, δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως, διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της μαύρα! Καμμένα. Και βέβαια το παιδί είχε τελειώσει μόνο του εκεί». (Μαρία Πάτσιου , έζησε λεπτό λεπτό τη φρίκη).

Η Εβίτα Φύτρου ήταν το κορίτσι που πρωταγωνιστούσε στην φρικτή περιγραφή της κας Μαρία Πάτσιου. Η 13χρονη αθλήτρια ποδηλασίας της ΑΕΚ. Μία έφηβη που “είχε μέλλον”, όπως έλεγαν όλοι. «Εχω και εγώ παιδιά, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα χρειαστεί να μεταφέρω το καμένο κορμάκι ενός 13χρονου κοριτσιού, το οποίο πήδηξε από τον γκρεμό, φλεγόμενο, για να σωθεί από τη φωτιά και πέθανε τελικά από την πτώση», λέει συγκλονισμένος ο πλοίαρχος του «Terra jet» .

Την ίδια στιγμή μέσω Facebook είχαν ξεκινήσει οι εκκλήσεις από τη μητέρα της οικογένειας, τους φίλους και τους συγγενείς, για τον εντοπισμό του πατέρα της Εβίτας, Γρηγόρη Φύτρου, ετών 54 και του αδερφού της, Ανδρέα Φύτρου, μόλις 11 ετών. Οι φωτογραφίες μπαμπά και γιου μπήκαν στη βάση αναζήτησης. Δεν άργησε η φρικτή αλήθεια να έρθει στο φως. Μπαμπάς και γιος βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας. Ο παλιός αθλητής, πρωταθλητής του τμήματος ποδηλασίας της ΑΕΚ και ο γιος του, Ανδρέας, ο οποίος επίσης έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα, δυστυχώς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

“Ξέρω ότι ο Γρηγόρης θα έκανε ό,τι καλύτερο για να σωθούν. Το ότι δεν τα κατάφερε ήταν απλά θέληση του Κυρίου. Ακούω στα αφτιά μου την γλυκά τρεμάμενη φωνούλα του Ανδρέα: "Φοβάμαι μανούλα, ανησυχώ πολύ, θα φανώ δυνατός, αλλά εσύ μην έρθεις μαμά. Θέλω να μην έρθεις, είναι όλα κλειστά, δεν θα τα καταφέρεις" . Να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε μέρα”. Μία επιστολή με αυτά τα λόγια ανάμεσα σε άλλα είναι ότι μπορούσε να μοιραστεί με όλους η τραγική φιγούρα που έμεινε ζωντανή από την οικογένεια Φύτρου, η μητέρα.

Τα δίδυμα που πέθαναν αγκαλιά με τον παππού και τη γιαγιά τους στο κτήμα - τάφο

Εκείνη τη μέρα η Σοφία φορούσε φούξια μπλούζα, ροζ σορτς και ασημί πέδιλα και η Βασιλική ροζ μπλούζα, κόκκινο σορτς και ασημί πέδιλα. Οι 9χρονες δίδυμες της οικογένειας Φιλιποππούλου περνούσαν το ανέμελο, χρωματιστό καλοκαίρι τους στο σπίτι της οικογένειας με τη γιαγιά και τον παππού.

Οι μικρές χάθηκαν στη φωτιά μαζί τον παππού και τη γιαγιά. Ο πατέρας έδωσε δείγμα DNA στο νεκροτομείο στο Γουδή, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί νεκροί είναι οι γονείς και τα παιδιά του

Δύο μέρες μετά ο Γιάννης Φιλιππόπουλος υποστήριξε ότι αναγνώρισε σε βίντεο που προβλήθηκε στην τηλεόραση με διασωθέντες στη Ραφήνα τα κορίτσια του. Η αναταραχή μεγάλη, οι ελπίδες τεράστιες και όλοι έλεγαν ότι είχε φτάσει το τέλος της περιπέτειας. Η Αστυνομία ξεκίνησε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να καταλήξει ότι τα κοριτσάκια που εντοπίστηκαν σε αλιευτικό σκάφος δίπλα σε έναν άνδρα, δεν είναι τελικά οι δίδυμες αδελφές που αγνοούνται, καθώς ο άνδρας στο βίντεο εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε η ταυτότητα των παιδιών που ήταν μαζί του- ήταν τα δικά του και τα άλλα δύο που φαίνονται στο ίδιο βίντεο ήταν τα βαφτιστήρια του.

Την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό σύμφωνα από τον ιδιωτικό ερευνητή Γεώργιο Τσούκαλη, ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο δίδυμων 9χρονων κοριτσιών, Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου. Τα δυο άτυχα παιδιά πέθαναν αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους.

Ήταν μονόδρομος, όχι ελπίδα

Είχαν να διαλέξουν τον γκρεμό ή τη φωτιά. Δεν είδαν ποτέ τις στιγμές του τρόμου ότι υπήρχε ένα πορτάκι που ανοίγοντάς το θα μπορούσαν να έχουν μία ελπίδα να επιβιώσουν. Δεκαπέντε μέτρα μακριά ήταν το πορτάκι που θα μπορούσαν από εκεί να κατέβουν στη θάλασσα. “Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά". Βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές και θεώρησαν ότι υπάρχει πρόσβαση, η οποία όμως ήταν κρυμμένη πίσω από τους θάμνους. Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν προς τα πού είναι η διέξοδος μέσα στον πανικό τους και κυκλώθηκαν από τις πυρκαγιές. “Το οικόπεδο της φρίκης”, έγραψαν οι πηχυαίοι τίτλοι. Εικοσιέξι άνθρωποι απανθρακώθηκαν εκεί. Μία σορός βρέθηκε στο φράχτη του σπιτιού. Ενας άνθρωπος δίπλα από ένα αυτοκίνητο με ανοιχτή ακόμη την πόρτα. Δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί με τα πόδια. Άνθρωποι που παγιδεύτηκαν εκεί, που πίστεψαν ότι θα βρουν διέξοδο. Δυστυχώς, ήταν μονόδρομος.

“Να ζήσεις Ευάκι και χρόνια πολλά...”

“Ήμουν στο Μάτι την ώρα που καιγόταν. Ηταν τα γενέθλια της μικρής μου κόρης που έκλεινε τα 11 και τα γιόρταζε στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Ραμάντα με καλεσμένες εφτά φίλες της. Ο μόνος άλλος ενήλικας που ήταν μαζί μου ήταν η φίλη μου Μαριέττα, μητέρα ενός από τα καλεσμένα κορίτσια. Όταν ο καπνός και η φωτιά κύκλωσαν το ξενοδοχείο πέσαμε στη θάλασσα, φωνάζοντας τα ονόματα των παιδιών ανάμεσα σε ουρλιαχτά φωνές και κλάματα. Κολυμπούσαμε και μετρούσαμε κεφάλια. Τα παιδιά κλαίγαν και ρωτούσαν αν θα πεθάνουμε. Φωνάζαμε κολυμπήστε. Ο καπνός ήταν μαύρος, ο ήλιος είχε χαθεί ήταν σκοτάδι και κανείς δεν ήξερε αν θα έχουμε οξυγόνο για να ανασάνουμε. Υπήρξαν στιγμές που νόμιζα πως έβλεπα όνειρο. Ήξερα ότι κινδυνεύαμε. Φωνάζαμε κολυμπήστε η θάλασσα έχει αρκετό οξυγόνο για να μας σώσει. Μη φοβάστε κολυμπήστε, κανείς δεν θα πεθάνει. Και τα παιδιά κολυμπούσαν. Απο ένα σημείο και ύστερα γύρω είχε μόνο ησυχία. Κανείς δεν μιλούσε. Κοντά διακόσια άτομα διασκορπισμένα μέσα στο νερό και στα βράχια, οι περισσότεροι τουρίστες. Κολυμπούσαμε προσπαθούσαμε να φτάσουμε κάπου που έχει λιγότερα καπνό και ταυτόχρονα να μην απομακρυνθούμε από την ακτή. Η ακτή είχε βράχους. Από τη στεριά ακουγόταν ασταμάτητα εκρήξεις-ήταν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων που καιγόταν- και ερχόταν μαύρος καπνός, σαν κι αυτόν που τα παιδιά χρωματίζουν με μαύρο μαρκαδόρο. Φοβόμασταν αυτό το βαρύ καπνό. Ξέραμε ότι μέσα σε αυτόν δε ζεις. Όμως είχε πολύ αέρα και ο καπνός πριν φτάσει σε εμάς αραίωνε. Αυτός ο αέρας που κατέκαψε το Μάτι, μόνο αυτός ο αέρας εκείνη τη στιγμή μπορούσε να μας σώσει. Όσο φυσούσε τρελά, είχαμε ελπίδες. Σε κάποια σημεία μάλιστα καθάριζε αρκετά ο ουρανός. Κολυμπούσαμε προς τα εκεί. Χειροκροτούσαμε όταν ο αέρας καθάριζε λίγο την ατμόσφαιρα. Πάνω σε ένα βράχο τραγουδήσαμε το γενέθλιο τραγούδι της κόρης μου.

"Να ζήσεις Ευάκι και χρόνια πολλα..." Ύστερα ο καπνός ξανάρθε. Ξανά το κολύμπι, ξανά η αγωνία. Αρχισαμε να σκίζουμε οτι ρούχα υπήρχαν γύρω τα βρέχαμε και τα βάζαμε στη μύτη. Η αγωνία δεν τελείωνε με τίποτα. Στο Μάτι καιγόταν μέχρι και τα πεύκα στην παραλία. Τα ρούχα από μια βαλίτσα πεταμένη στο βράχο πήραν φωτιά. Τα παιδιά ξανάρχισαν να ρωτάνε αν θα πεθάνουμε. Έτσι πέρασαν τέσσερεις ολόκληρες ώρες. Κοιταζόμασταν με τη Μαριέττα και δεν ξέρουμε πόση ώρα ακόμη θα αντέξουμε να ανασαίνουμε όλο αυτό το πράγμα. Ας σταματήσει επιτέλους φώναζαν τα παιδιά καλίγοντας. Όμως δεν σταματούσε. Κατά τις 10.00 το βράδυ μας πήρε ένα φουσκωτό με βατραχάνθρωπους. Ευχαριστούμε ολόψυχα αυτά τα υπέροχα παιδιά. ¨Ηταν ιδιώτες από μια σχολή κατάδυσης. Θέλω να ζητήσω συγνώμη που δεν θυμάμαι από πια σχολή για να τους ευχαριστήσω επώνυμα.” Η συγκλονιστική μαρτυρία της συγγραφέως Ελισάβετ Παπαδοπούλου.

Η Λούα, σύμβολο ελπίδας

Καπνισμένο, τρομαγμένο και μόνο πάνω σε ένα βραχάκι μέσα στη θάλασσα. Γύρω φωτιά, άνθρωποι, ουρλιαχτά. Πουθενά η οικογένειά του. Μα πώς έγινε έτσι, ξαφνικά, ο κόσμος των ανθρώπων που το αγαπούσαν και το φρόντιζαν; Η εικόνα του σκυλιού τόσο δυνατή όσο και η ελπίδα για ζωή, η ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, να τα τα είχαν καταφέρει όσοι είχαν βουτήξει στη θάλασσα. Εικόνα που “έλεγε” την ιστορία, χωρίς λόγια. Δύο μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά μάθαμε ότι είναι θηλυκή, ότι τη λένε Λούα, ότι κατάφερε να ζήσει και να χωθεί ξανά στην αγκαλιά των αφεντικών της.

Μητέρα έτρεχε να σώσει το 6 μηνών βρέφος της -Δεν κατάλαβε ότι πέθανε στην αγκαλιά της

Μια νεαρή μητέρα που έμενε στο Μάτι, είδε την φωτιά να πλησιάζει απειλητικά και να εξαπλώνεται ραγδαία.

Πήρε το 6 μηνών βρέφος της στην αγκαλιά της και έτρεξε πανικόβλητη προς τη θάλασσα. Μόνο που στη διαδρομή το μωρό της πέθανε, από τις αναθυμιάσεις. Η γυναίκα, ωστόσο, δεν το είχε καταλάβει. Σφίγγοντας το άψυχο μωρό της στην αγκαλιά, έφτασε στην παραλία και μπήκε στη θάλασσα. Εκεί λιποθύμησε και εκείνη από τις αναθυμιάσεις. Διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Μπήκε στην εντατική όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι άγνωστο αν γνωρίζει την τραγική μοίρα του βρέφους της.

«Ο αδελφός μου το Σάββατο πάντρεψε το παιδί του και τη Δευτέρα κάηκε»

Την ιστορία του αδερφού της ο οποίος έχασε την ζωή του από την πύρινη λαίλαπα περιέγραψε ένας από τους συγγενείς των θυμάτων.

Η προσωπική ιστορία κάθε ενός εκ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι φέρνει δάκρυα στα μάτια. Οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα συγκλονίζουν με τις περιγραφές τους και στέλνουν το μήνυμα ότι για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Την ιστορία του αδελφού της, που κάηκε στο Μάτι, περιέγραψε στον Σκάι η κ.Βούλα: Κλαίγοντας η γυναίκα μίλησε για την τελευταία επικοινωνία που είχε με εκείνον και τη νύφη της -που κατάφερε να σωθεί- έως τις στιγμές της ανείπωτης αγωνίας όταν το κινητό του απενεργοποιήθηκε. «Ο αδελφός μου το Σάββατο πάντρεψε το παιδί του και τη Δευτέρα κάηκε. Να ήταν άρρωστος και να χαθεί, να είχε καρδιά, το καταλαβαίνω. Αλλά έτσι; Δεν έχουμε τίποτα. Θα μας δώσουν μια χούφτα στάχτη», είπε κλαίγοντας σχεδόν και πρόσθεσε: «Πώς βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλάνε; Θα' πρεπε να έχουν φύγει...»

​Πέθανε μαζί με την οικογένεια της, την πρώτη μέρα της στη δουλειά !

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ιστορία μιας εργαζόμενης στον χώρο της Υγείας, η οποία παρουσιάστηκε στο Κέντρο Υγείας στην Ραφήνα την ημέρα που ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική και βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με την οικογένειά της!

Την τραγωδία που γράφτηκε στην Ραφήνα φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναφέρεται σε μια άτυχη εργαζόμενη στον χώρο της Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρεται στην τραγική ιστορία τονίζοντας: «Δυστυχώς, από επίσημη ενημέρωση που έχουμε, μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και συνάδελφος Τεχνολόγος-Ακτινολόγος με τα δύο παιδιά της και τη μητέρα της».

Η Ομοσπονδία αναφέρει πως αναγνωρίστηκαν σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε το παιδί της και βρέθηκε η τσάντα με την ταυτότητά της.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η άτυχη γυναίκα παρουσιάστηκε για πρώτη ημέρα τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας με τρίμηνη μετακίνηση από το ΓΟΝΚ που υπηρετούσε!

Δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπων!

Πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία μόλις πέρυσι είχε ζήσει μια ακόμη τραγωδία! Κι αυτό διότι στο ίδιο σπίτι χάθηκε και ο πατέρας της γυναίκας, ο οποίος σκοτώθηκε στο πηγάδι του σπιτιού…

«Αντίο μπέμπη μου» - Το συγκλονιστικό γράμμα των γονιών που έχασαν το μωρό τους στην πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το δράμα των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι.

Τι να πει κανείς στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους; Τι να πει κανείς στη μάνα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της αγγελούδια από τη μανία της πύρινης λαίλαπας; Τι να πει κανείς στους γονείς που δεν πρόλαβαν να χαρούν το μωράκι τους που βρέθηκε νεκρό και ήταν μόλις 6 μηνών;

Συγγενείς των θυμάτων επιστρέφουν στον τόπο της τραγωδίας θέλοντας να πουν το στερνό αντίο στους αγαπημένους τους και να αντλήσουν δύναμη για τον άδικο χαμό τους.

Με ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα γράμμα με λόγια συγκινητικά τα οποία περιγράφουν την οδύνη και ταυτόχρονα την ελπίδα του αποχαιρέτησε ένα ζευγάρι τον γιο του, τον «μπέμπη του» όπως αναφέρει στο συγκλονιστικό μήνυμα.

Οι τραγικοί γονείς απευθύνουν το στερνό αντίο στο νεκρό αγγελούδι και υπόσχονται συνάμα ότι κάθε καλοκαίρι θα επιστρέφουν στο σημείο «για να δουν το μέρος να πρασινίζει με το χαμόγελό του αδικοχαμένου τους παιδιού».

«Αγάπη μου. Μπέμπη μου

Είσαι ένας υπέροχος κολυμβητής μέσα στη θάλασσα. Ήθελες να εντυπωσιάσεις τη μανούλα σου που σε έβλεπε και γέλαγε. Και περίμενες τον πατερούλη σου να σε χαρεί και αυτός. Εδώ θα είμαστε κάθε καλοκαίρι και θα κάνουμε μαζί μπάνιο. Δίπλα στον παράδεισο που θα τον ξανακάνεις πράσινο. Θα παίζουμε στη θάλασσα όλοι μαζί αγαπημένοι. Εγώ η μανούλα σου και ο μπαμπάκας σου. Ό,τι θέλεις εσύ μικρό μου ψαράκι.

Κάηκε το σπίτι του στην Κινέτα και η 7χρονη ανηψιά του βρήκε την λύση

Ο άνθρωπος έχασε το σπίτι του στην Κινέτα. Βρήκε όμως την ελπίδα στό συγκινητικό γράμμα που του έγραψε η 7χρονη ανηψιά του.

Γράφει ο Σωτήρης στο twitter, ανεβάζοντας και το γράμμα της ανηψιάς του:

#Πυρκαγια Κάηκε το σπίτι μας στην Κινετα...Και η 7χρονη ανιψιά μου βρίσκει τις λύσεις ρε φίλε....Και αυτόματα μαθαίνουμε όλη από την ελπίδα μας Τα παιδιά.

«Ξέρω πολύ καλά ότι σου έχει μείνει μόνο ένα δωμάτιο και η κουζίνα. Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε», ξεκινάει το κείμενο του κοριτσιού. Και θα τα κάνουμε πιο ωραία από πρίν. Και θα φυτέψουμε και δένδρα και χρωματιστά λουλούδια. Μην στεναχωριέσαι. Σκέψου ότι χάθηκαν και άνθρωποι.

Το γράμμα της μικρής Χριστίνας στον θείο της:

«Κουτρουβαλήσαμε στον γκρεμό, μου έσπασαν τα δάχτυλα. Πέσαμε στον γκρεμό»

"Μου είπαν από κάτω που με είδαν ότι ήμουν ο τελευταίος που κατέβηκα και από πάνω ακούστηκε αυτό το "φουπ" που κάνουν οι φλόγες και πετάχτηκαν οι φλόγες μέσα στη θάλασσα! Βουτήξαμε τα κεφάλια μας μέσα. Ακούγαμε στριγκλιές και νομίζαμε..."

Κάθε νέα μαρτυρία που έρχεται από τον τόπο της τραγωδίας είναι και πιο ανατριχιαστική. Ο κος Μάκης ήταν εκεί το απόγευμα της Δευτέρας, στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατάφεραν να σωθούν κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο. Πίσω του, όμως, έμειναν κάποιοι που δεν πρόλαβαν. Ο ίδιος περιγράφει:

«Μπήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο για να φύγουμε και ξαφνικά άναψε παντού γύρω μας φωτιά, σαν να μας βομβάρδιζε μια φωτιά από πάνω. Αφήνω το αυτοκίνητο, ήταν κόσμος που δεν είχα ξαναδεί και τους λέω ελάτε έχει δίοδο προς τα πέρα, γιατί πίσω από την πλευρά που ερχόμασταν εμείς καιγόντουσαν τα δέντρα και είδα ότι μόνο εκεί είναι ανοιχτά. Ο άνθρωπος που είχε το σπίτι άνοιξε τις πόρτες να φύγουμε προς τον γκρεμό στη θάλασσα. Δεν είδα πίσω κόσμο μου να έρχεται γιατί όλους τους είχα βάλει μπροστά να τρέχουνε, κάποια στιγμή που γυρνάω το κεφάλι μου μού φεύγει το παιδί στον γκρεμό. Γυρνάω και το πιάνω και κουτρουβαλήσαμε στον γκρεμό, μου έσπασαν τα δάχτυλα. Πέσαμε στον γκρεμό. Μου είπαν από κάτω που με είδαν ότι ήμουν ο τελευταίος που κατέβηκα και από πάνω ακούστηκε αυτό το «φουπ» που κάνουν οι φλόγες και πετάχτηκαν οι φλόγες μέσα στη θάλασσα! Βουτήξαμε τα κεφάλια μας μέσα. Ακούγαμε στριγκλιές και νομίζαμε ότι ήταν από τις δίπλα παραλίες που φοβόταν ο κόσμος. Πέφτανε πάνω μας τα κάρβουνα και οι στάχτες και μας έκαιγαν, είχε νυχτώσει, να μην μπορούμε να βγούμε πουθενά.

Ήμασταν δύο ώρες μέσα στο νερό, πρέπει να πέσαμε γύρω στις 6 και κάτι. Κάποια στιγμή άνοιξε η κάπνα, βγήκα στη στεριά, βρήκα ένα κινητό, πήρα το 100 και βούιζε. Πήρα το 166 και τους λέω ότι είμαστε με παιδιά στα βράχια να ειδοποιήσουν το λιμενικό. Μου λένε ναι έρχεται. Περνάει η ώρα… Στα τρία μέτρα δεν βλέπαμε, καιγόντουσαν τα μάτια μας, τα παιδιά μας τρέμανε. Κάποια στιγμή μετά τις 10 βλέπουμε στο βάθος το λιμενικό να ρίχνει φωτοβολίδες, τους έκανα σήματα μορς με τον φακό. Έρχονται τα βαρκάκια, πρώτα αρχίσαμε να στέλνουμε τα παιδιά. Κάποια στιγμή μας παρέσυρε μια βάρκα, πέσαμε στη θάλασσα και ανεβήκαμε στο μεγάλο σκάφος του λιμενικού.

Έχω βάρος στην καρδιά μου που δεν ακολούθησαν άτομα πίσω και ήμουν ο τελευταίος που πήδηξα στη θάλασσα. Αυτό θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή. Νόμιζα ότι είχαν σωθεί όλοι και όταν άκουσα για τα 25 άτομα νόμιζα ότι είναι αλλού, δεν ήξερα ότι είναι σε μας».

Μαρτυρία - σοκ από τον εφιάλτη! Ήμουν 8 ώρες στο νερό – Τηλεφώνησα να αποχαιρετίσω τα παιδιά μου!

Κρεμόταν από έναν βράχο και πήρε τα παιδιά της να τα αποχαιρετίσει. Άλλη μια ιστορία που συγκλονίζει από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Βρετανίδα Jaimie – Marie Degge την ώρα που πίστευε ότι όλα είχαν χαθεί και θα πέθαινε στις φωτιές στο Μάτι πήρε τηλέφωνο τον πατέρα της στο Λονδίνο.

Η 30χρονη βρετανίδα που ήταν διακοπές στην Ελλάδα και τελικά κατάφερε από θαύμα να ζήσει, διηγείται στην Daily Mail όλα όσα έζησε εκείνο το δραματικό βράδυ. «Ήθελα μόνο να του μιλήσω και να του πω να φροντίσει οι κόρες μου να με θυμούνται. Είπα, μπαμπά σε παρακαλώ φρόντισε τα παιδιά μου να μεγαλώσουν μαζί. Φρόντισε να αγαπούν η μια την άλλη όπως τις αγαπώ κι εγώ. Μην τις αφήσεις να με ξεχάσουν. Φρόντισε να μάθουν πόσο τις αγαπώ».

Η Jaimie – Marie Degge, ήταν διακοπές στην Ελλάδα με την μητέρα της, Jenny Dimitrijevic, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο έμεναν στο Μάτι.

Η περιγραφή της για τις στιγμές που ήρθε μια ανάσα από τον θάνατο είναι συγκλονιστικές.

«Ούρλιαζα και έκλαιγα. «Μπαμπά, δεν θα τα καταφέρω, δεν υπάρχει διέξοδος, δεν καταλαβαίνεις;» Δεν πίστευα ότι θα ξαναδώ τα παιδιά μου. Ήταν απαίσιο».

Η 30χρονη βρετανίδα σώθηκε από μια βάρκα που την περιμάζεψε όπως και άλλους από την ακτή. Το σπίτι της μητέρας της ήταν το μόνο που σώθηκε από τις φλόγες σε έναν ολόκληρο δρόμο.

Πως κατάλαβαν ότι πλησιάζει η φωτιά

Τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της κατάλαβαν ότι η φωτιά είναι κοντά όταν άρχισε να «βρέχει» στάχτες. «Ο θείος μου ανέβηκε σε ένα ποδήλατο και κατευθύνθηκε προς το βουνό για να δει τι γίνεται με την φωτιά. Όταν επέστρεψε ούρλιαζε: «Πρέπει να φύγουμε άμεσα! Γρήγορα! Πάμε στην παραλία!»

«Πανικοβληθήκαμε! Πήραμε τα διαβατήριά μας, τα πετάξαμε σε μια τσάντα και μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Οδηγήσαμε 30 δευτερόλεπτα και είδαμε ένα σπίτι στις φλόγες λίγο πιο κάτω από το δικό μας. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι κρεμιόντουσαν από το αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να μπουν σε αυτό. Εγώ, ούρλιαζα στη μητέρα μου και της έλεγα: «Προχώρα! Προχώρα!» Ήταν όλα σκοτεινά λόγω του καπνού. Τα αυτοκίνητα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο εξαιτίας του πανικού».

Ήταν σαν τον Τιτανικό – Μείναμε 8 ώρες μέσα στην θάλασσα

«Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι στην θάλασσα, πάνω από 700, ούρλιαζαν συνεχώς!» Και η μητέρα της συνεχίζει: «Ήταν σαν τον Τιτανικό. Τόσοι πολλοί άνθρωποι».

Περιγράφοντας τις ώρες που πέρασαν μέσα στο νεκρό λέει: «Μπήκαμε στην θάλασσα μέχρι τον λαιμό. Κάθε φορά που κλείνω τα μάτια μου ακούω τις κραυγές των ανθρώπων, το ελικόπτερο να πετάει από πάνω μας και την φωτιά. Οι άνθρωποι κρατούσαν τα σκυλιά και τα παιδιά τους πάνω από τα κεφάλια τους. Περιμέναμε στο νερό και προσπαθούσαμε να καλύψουμε τα πρόσωπά μας. Το πρόσωπό μου πονούσε τόσο πολύ από το αλάτι, την φωτιά και τον καπνό».

Τελικά, τους έσωσαν 8 ώρες αφού ήταν μέσα στο νερό…

Μαρτυρία που καθηλώνει: Η μητέρα θήλασε το 6 μηνών βρέφος της μέσα στη θάλασσα

Λεπτό προς λεπτό περιγράφει πολίτης τις δραματικές στιγμές που βίωσαν κάτοικοι στο Μάτι στην προσπάθεια να διασώσουν τη γυναίκα με το 6 μηνών βρέφος, τους οποίους εντόπισαν μέσα στη θάλασσα καμένους.

Bρήκαμε τη Μαργαρίτα με το μωράκι μέσα στη θάλασσα καμένους και τους δύο. Αλλάζαμε εναλλάξ την αγκαλιά και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το παιδί για πολλές ώρες... Η Μαργαρίτα πρόλαβε να φθάσει στη θάλασσα. Ήταν σοκαρισμένη και καμένη. Και το μωρό ήταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση. Πιστεύαμε ότι θα ήταν καλά, έκλαιγαν και οι δύο. Η Μαργαρίτα έτρεμε, ήταν καμένη, η κατάσταση χειροτέρευε και για το μωρό και για τη Μαργαρίτα..." λέει συγκινημένος ο άνδρας.

"Προσπαθούσαμε να δώσουμε στο μωρό να φάει μέσα στη θάλασσα. Την πρώτη φορά το θήλασε... τη δεύτερη το παιδί δεν μπορούσε να φάει, δυσκολευόταν, ενώ έκλαιγε... Κι ευτυχώς ήρθε ο άνδρας της ο πρώτος διασώστης που έφθασε με ασθενοφόρο. Κατά τις 11.00 το βράδυ βγήκαμε από τη θάλασσα. Διανύσαμε απόσταση 100 μέτρων μέσα σε συνθήκες πολέμου και κάναμε τεχνητές αναπνοές στο παιδί. Εκείνο έφυγε για το Παίδων και η Μαργαρίτα για το νοσοκομείο" περιγράφει.

Συγκλονίζει η μαρτυρία επιζώντα: «Έτρεχα με το παιδί μου αγκαλιά, η γυναίκα μου μάλλον κάηκε εδώ»

Τις τραγικές στιγμές που έζησε, όταν πλησίασαν οι φλόγες, περιέγραψε ένας άνδρας στο Reuters.

Η μαρτυρία του συγκλονίζει, καθώς κατάφερε να σώσει το 3χρονο παιδί του από την πυρκαγιά, αλλά η σύζυγός του δεν κατάφερε να τους ακολουθήσει.

«Είδαμε τη φωτιά περίπου στις 6-6:30 το απόγευμα. Αρχίσαμε να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να τα βάζουμε στο αυτοκίνητο. Ολα έγιναν τόσο γρήγορα... Πήρα το μωρό και έτρεξα προς τη θάλασσα. Δεν ξέρω τι συνέβη στη σύζυγό μου, νομίζω κάηκε εδώ», συνεχίζει, έχοντας πίσω του απανθρακωμένα αυτοκίνητα. Οταν τον ρώτησαν αν είδε την 35χρονη, απάντησε: «Δεν κοίταξα πίσω, έτρεχα προς τη θάλασσα».

Για τα όσα έκαιγε η πύρινη λαίλαπα στον διάβα της μίλησε ένας 18χρονος ο οποίος διασώθηκε από αυτή.

Στην κάμερα του ΣΚΑΙ μίλησε ένας 18χρονος, ο οποίος ήταν ένας εκ των διασωθέντων. Τα όσα είπε για τις δραματικές ώρες που μαινόταν η πύρινη λαίλαπα, συγκλονίζουν.

«Καθαρά από τύχη σώθηκα. Βρισκόμουν στη Ραφήνα και γυρνούσα πίσω… Βλέπαμε τη φωτιά ότι πλησιάζει στο Μάτι, με έπαιρναν οι δικοί μου και μου έλεγαν ότι φτάνει στο σπίτι. Γύρισα πίσω αλλά είχαν φρακάρει όλοι οι δρόμοι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Πήγαμε να γυρίσουμε πίσω, κλειστή η Μαραθώνος. Εάν δεν είναι κάποιος από την περιοχή, δεν μπορεί να φύγει. Βλέπαμε οριακά, σχεδόν όχι. Η Μαραθώνος ήταν κλειστή, δεν μπορούσες να βγεις.

Από κάτω που ήμασταν δεν μπορούσαμε να πάμε πάνω. Αν δεν είναι κάποιος κάτοικος της περιοχής, δεν μπορεί να φτάσει εύκολα. Ήταν δραματικό όλο αυτό! Το χειρότερο ήταν που γυρίσαμε το πρωί. Όπως γυρνάγαμε βλέπαμε ανθρώπους απανθρακωμένους στο δρόμο κάτω, να τους μαζεύει ο κόσμος… Ήταν όλα καμένα! Δεν το έχουμε ξαναδεί έτσι το Μάτι. Ήταν κάτι φρικιαστικό, πρωτόγνωρο. Με τους γονείς μου είχα λίγη επικοινωνία… Σε κάποια στιγμή αγνοούσα και τι γινόταν, δεν ήξερα.

Ήταν όλοι μέσα στο σπίτι και προσπαθούσαν να το σώσουν. Εγώ τους έλεγα να φύγουν και δεν ήθελαν. Είχα τρελαθεί! Πήρα τηλέφωνο τον πατέρα μου και την ώρα που μιλούσαμε μου λέει “ωχ, παίρνει φωτιά το πεύκο στο σπίτι μας” και μου το κλείνει. Είχα πανικοβληθεί, είχα τρελαθεί, δεν ήξερα τι να κάνω. Σε μια στιγμή σκέφτηκα να έρθω με τα πόδια από το Κόκκινο Λιμανάκι, θα είχα σκοτωθεί εκεί», είπε μεταξύ άλλων ο 18χρονος.

Σοκαριστικό video: Κάτοικος στο Μάτι καταγράφει τη φωτιά την ώρα που περνάει από πάνω του

Πηγή από: thetoc, newsit, iefimerida, protothema, star, athensvoice, zappit, ant1, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ

Ιστορίες που συγκλονίζουν για ανθρώπους που κάηκαν αλλά και επέζησαν στο Μάτι...