MENU

Τι είχε προκύψει για φυσικούς-ηθικούς αυτουργούς και το παρασκήνιο στην ΕΛΑΣ και στον Άρειο Πάγο. Η εξαφάνιση των βίντεο, η «σικέ» τηλεοπτική εκπομπή, το λάθος του… μπουφάν και οι περίεργες μαρτυρίες.

«Εκείνη την ημέρα, η κατάσταση στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ήταν χαώδης. Δεν είχαμε καμιά εικόνα ποιος είχε σκοτώσει τον Μιχάλη Φιλόπουλο και είχαμε προσαγάγει τουλάχιστον 100-120 άτομα να βγάλουμε άκρη. Παρ' ότι τους ασκούσαμε μεγάλη πίεση, ελάχιστοι ήταν πρόθυμοι να πουν οτιδήποτε. Εμφανίσθηκε ωστόσο τότε ένας 18χρονος οπαδός του Ολυμπιακού που άρχισε να μιλάει για το ραντεβού του θανάτου και ποιοί ήταν οι δράστες της δολοφονίας του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού. Όμως ενώ στην συνέχεια ανακαλύψαμε όλους τους πρωταγωνιστές του περιστατικού και ποιοι ακριβώς προσπάθησαν να καλύψουν τους οργανωτές του μακελειού, η έρευνα μας ακυρώθηκε για… τυπικούς λόγους, λόγω ενός μπουφάν στο ΚΑΤ! Αυτή η υπόθεση κρύβει ένα άγνωστο παρασκήνιο που ποτέ δεν έχει αποκαλυφθεί…».

Στο SDNA μιλάει για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που ήταν ο κύριος χειριστής της αρχικής έρευνας της Ασφάλειας Αττικής για την δολοφονία στις 29 Μαρτίου 2007 του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου. Παρουσιάζοντας πτυχές που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί αφού εκτός των άλλων η έρευνα για την δολοφονία οδήγησε και σε… σύγκρουση δικαστών κι αστυνομικών με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και σε προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος.

Όπως αναφέρει λοιπόν ο συγκεκριμένος χειριστής της έρευνας για την δολοφονία Φιλόπουλου: «Αρχίσαμε σιγά - σιγά να δημιουργούμε μία πρώτη εικόνα για την βασική ομάδα υπόπτων, ενώ κάναμε και εισβολές σε συνδέσμους φανατικών οπαδών, αφού τότε δεν είχε ιδρυθεί η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Οδηγήσαμε την ίδια μέρα στον εισαγγελέα 18 άτομα με γενικές κατηγορίες για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια στα όρια του Αυτοφώρου, χωρίς ακριβώς να ξέρουμε με σιγουριά ποιοι ήταν αυτοί που είχαν σκοτώσει τον 22χρονο. Η υπόθεση ανατέθηκε σε μία ανακρίτρια η οποία μας είπε να μην ασχοληθούμε ξανά με το λεγόμενο «μακελειό της Παιανίας» και πήρε τον σχετικό φάκελο. Ωστόσο η ανακρίτρια έφευγε τις επόμενες ημέρες με άδεια για το Πάσχα ενώ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα μόνη της να βγάλει άκρη. Όμως ο κόσμος ζητούσε την άμεση σύλληψη των ενόχων, ενώ κυκλοφορούσαν και δύο τρία βίντεο από κινητά που έδειχναν την συμπλοκή αλλά και τους δράστες να καθυβρίζουν τον ημιθανή οπαδό του Παναθηναϊκού. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς μία άλλη έρευνα για την δολοφονία Φιλόπουλου με αφορμή ένα ματωμένο μπουφάν κι έναν σουγιά που ανήκε σε έναν τραυματισμένο χούλιγκαν και τα οποία βρέθηκαν στο ΚΑΤ. Είχαμε την συγκατάθεση έμπειρου εισαγγελέα που σήμερα κατέχει σημαντικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό. Έτσι με επίκληση ότι ψάχνουμε για τον κάτοχο του σουγιά ρωτούσαμε για την άγρια δολοφονία του Φιλόπουλου.

Όλες τις καταθέσεις των υπόπτων τότε τις ξεκινούσαμε με την ερώτηση «τι ξέρεις για ένα… ξεχασμένο μπουφάν στο ΚΑΤ» κι ύστερα ρωτούσαμε για το κτύπημα στον Φιλόπουλο. Εντοπίσαμε όλους τους δράστες, βρήκαμε τις διαταγές που είχαν δώσει οι οργανωτές, είδαμε ποιοί προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία κυρίως από το γήπεδο «Γ. Καραισκάκης» κι άλλα σημαντικά ευρήματα. Άξονας της έρευνάς μας ήταν ένας 38χρονος χρήστης ναρκωτικών που ομολόγησε αρχικά την συμμετοχή του ενώ είχαμε φέρει και την μητέρα του που μας έλεγε «πόσο αναστατωμένος ήταν γύρισε εκείνη την ημέρα». Τακτοποιήσαμε στοιχεία από τις κεραίες κινητών τηλεφώνων. Είχαμε μαρτυρίες και για ορισμένους αρχιχούλιγκαν που μας έλεγαν ότι είχαν μοιράσει και μαχαίρια. Επιπλέον είχαμε ζητήσει και υλικό από τις κάμερες σε γήπεδο που έδειχναν την πρώτη σύναξη των φανατικών οπαδών. Όμως μας είπαν ότι το σχετικό οπτικό υλικό είχε χαθεί, κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε. Όμως όλα αυτά τελικώς δεν έγιναν δεκτά και πετάχτηκαν στα… σκουπίδια!».

Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη και η καθοριστική αρχική έρευνα της ΕΛΑΣ ακυρώθηκε;

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος σημαντικός αξιωματικός της ΕΛΑΣ και κύριος ερευνητής της δολοφονίας Φιλόπουλου: «Όταν μαζέψαμε τα στοιχεία κι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ότι συγκεντρώσαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς κι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σχετικές ανακοινώσεις, καλέσαμε στην ΓΑΔΑ τρεις έμπειρους δικαστές για να μας δώσουν την τελευταία συγκατάθεσή τους, να προχωρήσουν και σε διώξεις κλπ. Μείναμε όμως έκπληκτοι όταν μας είπαν ότι η έρευνα ήταν άκυρη γιατί η αφορμή της έρευνας μας με το πεταμένο ρούχο στο ΚΑΤ δεν μπορεί να γίνει δεκτή αφού επεκτάθηκε στην ουσία του εγκλήματος Φιλόπουλου που ερευνούσε κι η ανακρίτρια. Επιπλέον είχαν ληφθεί ένορκες καταθέσεις από τους βασικούς υπόπτους κι αυτό δημιουργούσε πρόβλημα. Τότε έγινε μεγάλη φασαρία μεταξύ ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνης. Κληθήκαμε αξιωματικοί και δικαστές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (τότε προϊστάμενος ήταν ο κύριος Ι. Σανιδάς που είχε ερευνήσει και το «παραδικαστικό κύκλωμα») και μας ζήτησε τον λόγο γιατί υπήρξε αυτό το λάθος κι η σύγχυση και το τυπικό ακύρωσε το ουσιαστικό. Εξήγησα τότε ότι κοιτάξαμε την ουσία και πριν το κάνουμε αυτό είχαμε ρωτήσει δικαστές. Όμως ο ογκώδης φακελος που είχαμε σχηματίσει μας είπαν ότι δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Επιπλέον αργότερα μου είπαν ότι κάποιοι δικαστές ρωτούσαν αν οι αστυνομικοί που κάναμε την πρώτη έρευνα ήταν… φιλοπαναθηναϊκοί; Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η έρευνα για μία τέτοια σοβαρή υπόθεση δολοφονίας επηρεάστηκε από τα οπαδικά φρονήματα των αστυνομικών;»

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο δικαστικός φάκελος που σχηματίσθηκε είχε πιο περιορισμένα στοιχεία από την τότε έρευνα μαμούθ της ΕΛΑΣ.

Οι αστυνομικοί στέκονται ακόμη σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν για την προσπάθεια από δικηγόρους κι άλλους παράγοντες ο 38χρονος χρήστης ναρκωτικών ν αλλάξει την καταλυτική κατάθεσή του και να υποστηρίξει ότι «δεν ήταν στην Παιανία αλλά στον… ΟΚΑΝΑ». Μάλιστα για να τον δεσμεύσουν και να μην αλλάξει πάλι καταθεση του οργάνωσαν τάχα μία συνέντευξη (η οποία ποτέ δεν προβλήθηκε) από μικρό τηλεοπτικό σταθμό όπου κατέγραψαν σε βίντεο να μιλά για… σκευωρία σε βάρος του και ότι δεν είχε καμιά σχέση με την δολοφονική επίθεση.

Τέλος οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι ένας δυο πρώην αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που σχετίζονταν με αθλητικούς παράγοντες παρουσιάσθηκαν στην διάρκεια της έρευνας για να προσφέρουν άλλοθι σε βασικούς κατηγορουμένους!

Μαρτυρία-σοκ για Φιλόπουλο: «Βρήκαμε όλους τους δράστες αλλά...»