MENU

Ειδικότερα, ο μάρτυρας κ. Νίκος Χατζηευστρατίου στην κατάθεσή του στο δικαστήριο αναφέρθηκε σε ένα πρόσωπο το οποίο -όπως είπε- βρίσκονταν έξω από την καφετέρια το «Κοράλι» όπου ο Π. Φύσσας και η παρέα του είχαν συγκεντρωθεί για να δουν ποδόσφαιρο.

Το πρόσωπο αυτό -σύμφωνα με το μάρτυρα- απηύθυνε κάλεσμα για να μαζευτεί κόσμος.

«Ελάτε μην αργήσετε», έλεγε ο άνδρας αυτός στο τηλέφωνο, ενώ ένα άλλο πρόσωπο όταν πια η παρέα του δεχόταν επίθεση «πιο φανατισμένο»... απευθύνθηκε προσωπικά στον Παυλο Φύσσα και κοιτάζοντας τον στα μάτια του φώναξε: «Έλα εδώ ρε κότα, θα σε σκοτώσω».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα «ένας αστυνομικός βρέθηκε ανάμεσα στον Παύλο και τον άλλο τύπο».

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο μάρτυρας ανέφερε πως εδώ και τρία χρόνια βασανίζεται γιατί άφησε πίσω του τον Παύλο Φύσσα περικυκλωμένο από μια ομάδα ανδρών και έτρεξε μαζί με την υπόλοιπη παρέα στα στενά της περιοχής για να ξεφύγουν.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν γυρίσατε πίσω για να βοηθήσετε τον Παύλο;

Μάρτυρας: Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Είναι ο λόγος που εδώ και τρία χρόνια βασανίζομαι και για αυτό δεν ήθελα να έρθω να καταθέσω. Ήταν η πρώτη φορά που δεν βοήθησα φίλο μου στα δύσκολα, ίσως και να είμαστε και οι δυο νεκροί...

Ο κ. Χατζηευστρατίου ανέφερε στο δικαστήριο πως ίσως ο Παύλος Φύσσας έμεινε πίσω «για να τους καθυστερήσει , για να μην μας πιάσουν». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον φίλο του ως έναν άνθρωπο «ευθύ, ήρεμο, εργατικό» και ως τον «σοφότερο της παρέας».

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως μετά τη δολοφονία έπαθε νευρικό κλονισμό και πως έφυγε από την Αθήνα για να μπορέσει να συνέλθει. «Ήμουν μόνιμα σε κρίση πανικού και φοβόμουν ότι θα εμφανιστεί ένας Χρυσαυγίτης να με μαχαιρώσει. Δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι», είπε.

Τα όσα ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την προανακριτική του κατάθεση ελλιπή, προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποία μίλησαν για «ζήτημα ακόμη και ψευδορκίας» και για «πρωτοφανείς και εξόφθαλμες αντιφάσεις».

Ξεκινώντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δυο άτομα τα οποία κάθονταν σε απέναντι τραπέζι στην καφετέρια «Κοράλι» και -όπως είπε- τους κοίταζαν περίεργα.

Ο ίδιος μετέφερε στο δικαστήριο το διάλογο που είχε με τον Παύλο Φύσσα: «Τι έχουν πάθει αυτοί και με κοιτάνε έτσι», με ρώτησε ο Παύλος και εγώ του απάντησα «μην τους δίνεις σημασία κάνει μπαμ ότι είναι Χρυσαυγίτες».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάθονταν σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσαν εύκολα να βλέπουν τηλεόραση... Ήταν εκεί όταν πήγαμε. Κοίταζαν την παρέα μας επίμονα έκανε μπαμ. Από τα χαρακτηριστικά φάνηκε ότι ήταν Χρυσαυγίτες. Ο ένας φορούσε στρατιωτικό παντελόνι, άρβυλα και νομίζω μαύρη μπλούζα. Νομίζω ότι ο άλλος φορούσε μαύρη μπλούζα και τζιν. Ήταν αρκετά μεγαλύτεροι από εμάς».

Σύμφωνα με το μάρτυρα ο ένας από αυτούς τους άνδρες κοιτούσε το κινητό του τηλέφωνο και έστελνε μηνύματα. Στη συνέχεια, ανέφερε πως βγήκε έξω από την καφετέρια.

«Είδα αυτά τα δυο άτομα στο αμάξι τους, το οποίο είχαν παρκάρει πίσω από το δικό μας αυτοκίνητο... Ο ένας είχε ανοίξει το πορτ-μπάγκαζ. Ο άλλος με κοίταζε έντονα και φόρεσε εκείνη τη στιγμή δερμάτινα γάντια. Υπήρχε μια λάμπα πάνω από το αυτοκίνητο και γι αυτό έβλεπα καλά», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Φοβηθήκαμε... όταν βλέπεις κάποιον να φοράει γάντια σημαίνει πως αν σε χτυπήσει δεν θα πάθει εκείνος ζημιά στα χέρια του».

«Τρίτο άτομο»

Ο κ. Χατζηευστρατίου αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη τρίτο άνδρα που μιλούσε στο τηλέφωνο του.

Είπε χαρακτηριστικά για το πρόσωπο αυτό ο μάρτυρας: «Έκλεινε και τηλεφωνούσε ξανά. Είμαστε στα τρία μέτρα. Κοίταγε τα παιδιά έξω από την τζαμαρία της καφετέριας και έπαιρνε τηλέφωνα. Μάλλον δεν είχε καταλάβει ότι ήμουν και εγώ στην παρέα. "Ελάτε μην αργήσετε", έλεγε στο τηλέφωνο. Φαινόταν πάρα πολύ ότι καλούσε κόσμο. Μετά τον έχασα. Σε λίγο βγήκε και η δική μας παρέα από την καφετέρια», είπε.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο φίλος του Παύλου Φύσσα, τόνισε πως στην γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη είδε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και ένα αυτοκίνητο του οποίου οδηγός φέρεται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς.

Περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μέσα σε δευτερόλεπτα ήρθαν πολλά μηχανάκια με 20-30 μπορεί και 40 άτομα. Τότε σταμάτησε ένα αυτοκίνητο μπροστά μας και ο οδηγός ρώτησε: "που είναι το Κοράλι". Μπροστά και πίσω από το αυτοκίνητο ήταν πολλά μηχανάκια. Εγώ ήμουν δίπλα στον Παύλο, ο οποίος του έδειξε την κατεύθυνση…».

«Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε συνοδηγός και στο πίσω κάθισμα μια ξανθιά κοπέλα . Περάσαμε απέναντι και τότε κοιτώντας πίσω είδα 30-40 άνδρες να έρχονται προς την Τσαλδάρη. Ακούγονταν φωνές και βρισιές: "Ελάτε εδώ ρε κότες, θα σας γ....,θα σας σκοτώσουμε", φώναζαν. Ένας πιο φανατισμένος βγήκε στη μέση της Τσαλδάρη και απευθύνθηκε προσωπικά στον Παύλο τον κοίταξε στα μάτια και του φώναξε: "έλα εδώ ρε κότα, θα σε σκοτώσω". Έχουν σταματήσει αρκετοί πίσω από τον τύπο που απευθύνεται στον Παύλο. Αυτός προπορεύεται... Γύρισα το κεφάλι μου. Ο Παύλος περπατούσε και είδα κόσμο πολύ κοντά του. Ήταν όλοι επιθετικοί, φώναζαν. Ο ένας κρατούσε κάτι μαύρο μακρύ σαν σιδηρολοστό και ένας άλλος κρατούσε κάτι σαν ξύλο. Υπήρχαν 2-3 άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εμείς προσπαθούσαμε να φύγουμε».

Και τότε στο σημείο αυτό -ανέφερε ο μάρτυρας- εμφανίστηκε μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ και ένας αστυνομικός βρέθηκε ανάμεσα στον Παυλο και στον άλλο.

«Κοίταξε και προς τις δυο κατευθύνσεις. Εκείνη τη στιγμή βγήκαν περισσότερα άτομα από την Κεφαλληνίας και ο Παύλος φώναξε "τρέχουμε" και εμείς αρχίσαμε να φεύγουμε γιατί ήταν πάρα πολλά τα άτομα. Το τελευταίο που είδα ήταν στο μισό μέτρο από τον Παύλο να βρίσκονται 5-6 άτομα . Δίπλα του, νομίζω ήταν η Χρυσά και ο Μελαχρινοπουλος. Συνέχιζαν να φωνάζουν αλλά από τη στιγμή που μπήκα στο στενό δεν μπορούσα να ακούσω…», συνέχισε ο μάρτυρας την περιγραφή του.

Ο κ. Χατζηευστρατίου κατέθεσε πως όταν είδε αστυνομικούς ηρέμησε. Στη συνέχεια, η παρέα των νεαρών κρύφτηκε σε μια πυλωτή και ο εκείνος ειδοποίησε την αστυνομία. Είπε στην κατάθεσή του: «Πέρναγαν συνεχώς μηχανάκια. Μπορεί και να μας έψαχναν. Πήρα την αστυνομία τηλέφωνο και βγήκαμε από εκεί όταν ήρθε το περιπολικό. Μετά μας έβαλαν χειροπέδες και μας μπήκαμε στο πίσω κάθισμα του περιπολικού. Κάποιος πήρε τηλέφωνο το φίλο μας ή από τον ασύρματο και έτσι μάθαμε ότι έχει μαχαιρωθεί ο Παύλος».

Ακόμη ανέφερε πως όταν πήγαν στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκαν στον ίδιο χώρο με τον Γιώργο Ρουπακιά τον οποίο, μάλιστα, αναγνώρισε σήμερα στο δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Πηγή: protothema

Νέα στοιχεία για την δολοφονία Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής