MENU

Πληροφορίες της DEΑ (αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών) που ανέφεραν ότι η εταιρία «Arab Waves» του Αιμίλιου Κοτσώνη είχε συσταθεί μόνο για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ήταν αυτές που οδήγησαν στην εμπλοκή του πρώην στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αυτό κατέθεσε χθες στην δίκη της πολύκροτης υπόθεσης του Noor1, ο αξιωματικός του Λιμενικού και υπεύθυνος της επιχείρησης που στήθηκε, ο μάρτυρας Γιώργος Κατσούλης: «Η εταιρία είχε διάρκεια ζωής ένα χρόνο, με σκοπό να πληρωθούν τα ναρκωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην εμπλοκή του Κοτσώνη ωστόσο οδηγήθηκαν κι από την γυναίκα του πλοιοκτήτη Καλαφάτη, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή που όταν συνελήφθη, ακουγόταν να επαναλαμβάνει στο τηλέφωνο με άγχος: «Μίλησες με τον Αιμίλιο»;

Στη συνέχεια πάντως η δίκη διεκόπη όταν δημοσιογράφος έγινε αντιληπτή να μαγνητοφωνεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον της!

Διαβάστε αναλυτικά όσα κατέθεσε:

«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε και τον Λάγιο. Θα μας έδινε πολλές απαντήσεις. Οι πληροφορίες μας ήταν από τη DEA (αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών) όπου διαπιστώσαμε ότι μέσα στα πράγματα των κατηγορουμένων υπήρχαν πράγματα του Σάββα (σ.σ. ο ιδιοκτήτης ναυπηγείου της Ελευσίνας που είχε συνομιλήσει με τον Γιαννουσάκη). Το όνομα του Σάββα μας έκανε κλικ, χωρίς ακόμη να το έχουμε συνδέσει με κάτι. Τότε μας φώναξε ο προϊστάμενος της DEA και μας είπε ότι πρέπει να βρούμε ένα πλοίο που συνδέεται με τα ναρκωτικά κι ότι αυτό που ψάχνουμε είναι το Noor1. Η κάρτα του Σάββα και η DEA οδήγησε στο πλοίο που βρισκόταν στην Ελευσίνα.

Μας έρχεται η πληροφορία 15 Ιουνίου 2014. Στο μεταξύ μας ήρθε κι άλλη πληροφορία πως υπάρχει κι άλλη ποσότητα ναρκωτικών σε αποθήκες στο Κορωπί και συγκεκριμένα στην αποθήκη του κατηγορούμενου Καρτσώνη. Μετά από τις 16 του μήνα, ξεκινήσαμε διακριτική παρακολούθηση και του πλοίου και της αποθήκης. Πηγαίνοντας στην αποθήκη διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα».

-Πρόεδρος: Στο καράβι πήγατε;

-Πήγα αργότερα στο καράβι. Πήγε πρώτα η ομάδα που έκανε την επέμβαση. Ψάχτηκε όσο μπορούσε το πλοίο, δεν βρέθηκε κάτι. Ζητήσαμε και μας έδωσαν τη λίστα πληρώματος που βρισκόταν ο Ιρανός, όπου πιθανολογούσαμε ότι ήταν ο ίδιος που πήγαινε στη Φιλοθέη. Τον άνθρωπο αυτόν τον είχα δει εγώ στο πλαίσιο της παρακολούθησης που κάναμε στη βίλα της Φιλοθέης και θυμάμαι ότι ο Ιρανός καθόταν κοντά στη Mercedez, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και πήρε κάτι, μετά την έκλεισε και κάθισε εκεί. Η Mercedez είναι αυτή που είχε βρεθεί με ναρκωτικά.

Την ώρα που γίνονταν αυτά στην υπηρεσία μας, ήρθε στην υπηρεσία μας ο Καρτσώνης, που ήταν ο οδηγός της νταλίκας. Στο μεταξύ εμείς συνεχίσαμε τη διακριτική παρακολούθηση του πλοίου. Μιλήσαμε με τον διοικητή της ασφάλειας, τον κ.Μαλανδράκη και του είπαμε ότι οφείλετε να ψάξετε το πλοίο για θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων κι εμείς θα ασχοληθούμε με τα ναρκωτικά. Δώστε μας χρόνο. Αργότερα συλλάβαμε τον πλοίαρχο, τον μηχανικό και την Αλεξανδρή που ήταν η ιδιοκτήτρια του πλοίου.

-Πρόεδρος: Στον Καρτσώνη φτάσατε από πληροφορίες;

-Ναι. Ηρθε στο Λιμεναρχείο κι έδωσε πολλά. Το συγκεκριμένο βράδυ 21 προς 22/6/14, ομάδα αποτελούμενη από άντρες του λιμενικού, μαζί με τον Καρτσώνη, πήγαμε στη Λάμπρικα Κορωπίου και κάναμε νυχτερινή έφοδο και βρήκαμε περίπου 556 κιλά ηρωίνης, μεγάλες ποσότητες μαρμαρόσκονης και μηχανισμούς θερμοκόλλησης πλαστικών σακούλων, με τις οποίες θα συσκεύαζαν την ηρωίνη και θα την έκρυβαν στο νόμιμο φορτίο. Ο Καρτσώνης έχοντας κατανοήσει την πράξη του, με τον τρόπο του βοήθησε και μας πήγε ακριβώς που υπήρχε η πληροφορία ότι ήταν τα ναρκωτικά.

-Πρόεδρος: Εδειξε μεταμέλεια δηλαδή;

-Ναι, έδειξε μεταμέλεια.

-Βρέθηκαν στοιχεία ότι ήταν μέλος της οργάνωσης;

-Οχι, μόνο οι επαφές του με τον Γιαννουσάκη.

Η εταιρία-φάντασμα του Κοτσώνη

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, είπε: Θα σας πω χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία μετέφερα και στην ανακρίτρια. Οταν μεταφέρθηκε η Αλεξανδρή στο τμήμα, μιλούσε για κάποιον Αιμίλιο. Ηταν τέτοιο το άγχος της κι έλεγε συνέχεια στον Καλαφάτη: “Μίλησες με τον Αιμίλιο, μίλησες με τον Αιμίλιο;”, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο που έφτασαν στην εμπλοκή του Αιμίλιου Κοτσώνη, αυτό προέκυψε αρχικά, με τη σύλληψη της πλοιοκτήτριας Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, η οποία όλο άγχος τηλεφωνούσε κάπου κι έλεγε. “Μίλησες με τον Αιμίλιο;”. Μου έκανε εντύπωση γιατί να υπάρχει αυτή η επιμονή. Δεν μπόρεσα να τη ρωτήσω, αλλά το μετέφερα στην ανακρίτρια και της είπα “Αξιοποιήστε το...”. Μετά από αυτό που είχε πει η Αλεξανδρή για πρώτη φορά φτάσαμε ακούστηκε το συγκεκριμένο όνομα (σ.σ. τον Κοτσώνη). Τον Μάρτιο του 2015, κατέβηκα στο Ντουμπάι να διερευνήσω την αυτοκτονία ενός μηχανικού για άλλο πλοίο, άσχετο. Ετσι, ανεβήκαμε στην εταιρία του Μανέτα και κάναμε κουβέντα μαζί του (κατείχε μεγάλη θέση στην εταιρία). Από εκεί, έχοντας κάνει το ταξίδι, ανέφερα στην ανακρίτρια ότι η εταιρία που πρέπει να ερωτηθεί είναι η “Arab Waves” (σ.σ. είναι η εταιρία του Κοτσώνη) και πρέπει να χρησιμοποιήθηκε για ένα και μόνο σκοπό, που έχει να κάνει με το θέμα των ναρκωτικών.

Πρόεδρος: Ακούσατε από κάποιους συγκεκριμένα για τα ναρκωτικά και για τη συγκεκριμένη εταιρία;

-Κι από εκεί αστυνομικές Αρχές έλεγαν ότι αυτή η εταιρία ανοίχτηκε για τα ναρκωτικά. Η ανακρίτρια μας ανέθεσε να ερευνήσουμε αν η εταιρία “Arab Waves” σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Η εταιρία ιδρύθηκε 9/9/13 και είχε διάρκεια ζωής ένα χρόνο, όμως η διάρκεια των εταιριών αυτών είναι πάντα για δύο χρόνια. Ρωτήσαμε και μας είπαν εκεί κάτω, ότι οι εταιρίες αυτές συνηθίζεται να ανοίγονται για δύο χρόνια. Μας διαβεβαίωσαν ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο για το οποίο είχε ιδρυθεί και τρίτον, κάνοντας μία έρευνα για το θέμα της εταιρίας και σε ποιον ανήκε, είδαμε ότι είχε γίνει σβήσιμο των στοιχείων και μετά τις 8/9/14 η εταιρία να έχει σβήσει.

-Πρόεδρος: Είχατε ακούσει ότι στην εγκληματική οργάνωση μετείχαν Τούρκοι, Έλληνες. Υπήρχαν κι άλλες εθνικότητες;

-Ναι.

Πρόεδρος: Ο μάρτυρας Σάββας είχε πει πως είχε νοικιάσει το ναυπηγείο σε δύο άτομα που έκαναν δουλειές στο Ντουμπάι. Το ψάξατε;

-Δεν μπορούσαμε, γιατί αυτό κατατέθηκε στο πλαίσιο της ανάκρισης. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι του έδωσαν τρία μηνιάτικα και μετά έφυγαν. Αυτό που μας έκανε όμως εντύπωση, ότι βγήκε ως πλοιοκτήτρια η εταιρία “Αxia” του Φάρου με έδρα την οδό Θηβών 78, που ήταν η εταιρία του Γιαννουσάκη.

Εν πλω μπήκαν τα ναρκωτικά

Εισαγγελέας: Η υπηρεσία σας πληροφορήθηκε ότι η μεταφόρτωση του φορτίου των ναρκωτικών έγινε εν πλω;

-Αυτό που πληροφορηθήκαμε είναι ότι έφυγε τέλη Απριλίου μέσω Ερυθράς Θάλασσας από το Ομάν.

-Η μεταφόρτωση του φορτίου ξέρετε να έγινε κάπου στο Ομάν; Πώς στήθηκε αυτό;

-Αλλο πλοιάριο προσέγγισε το Noor1 και μετέφερε τα ναρκωτικά. Η μεταφορά έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες με σβηστά τα φώτα. Κι αφού το αποδέχτηκε το πλήρωμα.

-Αρα το πλοίο γνώριζε. Τί είδους φορτίο θα φορτωνόταν εν πλω και νυκτερινές ώρες. Δεν είναι νόμιμο ένα τέτοιο φορτίο, είναι παράνομο.

-Ναι.

-Το αποδέχτηκε και το πλήρωμα ότι η φόρτωση είναι παράνομη, αφού γινόταν εν πλω. Αυτή η τοποθέτηση των ναρκωτικών μπορούσε να γίνει από άλλους εκτός από τα μέλη του πληρώματος; Μας έχει ήδη απαντήσει εξάλλου άλλος μάρτυρας.

-Γνωρίζω ότι μπήκαν τέσσερα επίπεδα κάτω από τη γέφυρα τα ναρκωτικά. Το πίσω διαμέρισμα, το λεγόμενο μπάλανς, όπου βάζουν νερό όταν το πλοίο δεν έχει φορτίο, εκεί μπήκαν τα ναρκωτικά.

-Αυτοί που μετέφεραν τα ναρκωτικά, ήξεραν που να τα τοποθετήσουν ή έπρεπε να βοηθήσει το πλήρωμα για να ανοίξει την καταπακτή;

-Πρόσβαση σε αυτή τη διαδικασία μπορούσε να έχει μόνο το πλήρωμα.

-Το φορτίο ήταν εξαιρετικά δύσοσμο. Ηταν δυνατόν να μην το αντιλαμβάνονται αυτοί που το μετέφεραν ότι πρόκειται για ναρκωτικά;

-Υπάρχει οσμή από το πετρέλαιο που είναι πραγματικά πολύ έντονη και υπάρχουν και τα ναρκωτικά συσκευασμένα σε σακούλες ρύζι.

-Μπορούσε να γίνει αντιληπτό από την οσμή του το φορτίο;

-Ναι, αλλά ήταν συσκευασμένο.

-Ναι, αλλά εδώ δεν μιλάμε για ποσότητα 10-15 κιλών, αλλά για δύο τόνους ηρωίνης.

-Ναι, ήταν τόσο διαπεραστική η οσμή της ηρωίνης που όταν κάναμε την έφοδο στο Κορωπί, ένιωθα σαν να έχω κάνει χρήση. Οι συνάδελφοι έκαναν εμετό. Ηταν αφόρητη η οσμή.

-Ξέρετε ποιος πλήρωσε τη διέλευση και πόσες μέρες έμεινε το πλοίο στο Σουέζ;

-Οχι, ξέρω ότι έφυγε στις 7 Ιουνίου κι έφτασε στις 27. Εκανε 20 μέρες.

-Φαίνεται όμως ότι έμεινε κάποιες μέρες στο λιμάνι του Σουέζ. Στο μέσο της διώρυγας του Σουέζ υπάρχει μία πόλη που λέγεται Ισμαϊλία. Μετά είναι το Κορτ Σάιζ και μετά βγαίνει το πλοίο στη Μεσόγειο. Είχαν τη δυνατότητα τα μέλη του πληρώματος να κατέβουν στην Ισμαϊλία ή κάπου αλλού και να αλλάξει το πλήρωμα;

-Μπορούσαν, αλλά δεν ξέρω αν έγινε.

-Στο Σουέζ θα μπορούσαν να κατέβουν;

-Μα υπάρχει πράκτορας που έχει αναλάβει τη διαδικασία του πλοίου στο Σουέζ. Μόνο μέσω του πράκτορα μπορούσε το πλοίο να αλλάξει χέρια.

-Μα όταν μένει 12 μέρες σε ένα λιμάνι το πλοίο, δεν μπορεί να βγει έξω το πλήρωμα;

-Ναι, αλλά απαιτείται διαδικασία.

-Στην Ελευσίνα το πλοίο κατέπλευσε στις 7 Ιουνίου.

-Ναι.

-Οταν έπιασε το πλοίο στο λιμάνι της Ελευσίνας, δεν ήταν υποχρέωση του λιμεναρχείου να κάνει επιθεώρηση;

-Τι εννοείτε, έλεγχο;

-Μα δεν θα ερευνηθεί το φορτίο του πλοίου; Μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο. Κανένας δεν έκανε επιθεώρηση. Αυτοί οι άνθρωποι δρούσαν ανενόχλητοι επί μέρες. Μου κάνει εντύπωση αυτό.

-βλέπουμε τη λίστα του πληρώματος. Μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία μπορούμε να κάνουμε επιθεώρηση.

-Ο οδηγός της νταλίκας που μετέφερε τη μαρμαρόσκονη αναμεμιγμένη με την ηρωίνη θα μπορούσε να τη μεταφέρει;

-Φαίνονταν οι σακούλες με την ηρωίνη.

Μεγάλη ένταση εισαγγελέως-συνηγόρων

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ της εισαγγελέως και των συνηγόρων, όταν η κα.Τρούπη αναφέρθηκε στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ, λέγοντας: «Ποιοι μιλούσαν με ποιους; Ο Φάρος συνομιλούσε και με ποιον;».

-Μάρτυρας: Μιλούσαν όλοι με όλους, δεν θυμάμαι.

-Συνήγορος Κοτσώνη (Ηρειώτης): Δεν είναι ερώτηση αυτή, αφού δεν θυμάται ο μάρτυρας, θα του το βάλετε εσείς στο στόμα; Να καταθέσετε εσείς τότε.

Επειδή αντέδρασαν κι άλλοι συνήγοροι που φώναξαν να επιτραπεί να εφαρμοστεί το άρθρο της ποινικής δικονομίας που ορίζει ότι δεν μπορεί να αναφέρεται η εισαγγελέας σε υλικό που έχει προκύψει από την τακτική ανάκριση και δεν μας είχε δοθεί από την αρχή και δεν είχαν λάβει γνώση.

«Στις απολογίες μας δεν έχουμε τοποθετηθεί επ' αυτών των εγγράφων. Με όλο τον σεβασμό, πρέπει να τηρούνται οι δικονομικοί κανόνες. Δεν έχουμε λάβει γνώση, αυτό έγινε εκ των υστέρων. Σέβομαι τη θέση του μάρτυρα και τον τιμώ για όσα έχει κάνει, μα όταν δεν το ξέρουμε εμείς, αν είναι κάτι επιλήψιμο, θα πρέπει να το αντικρούσουμε».

Μιχαλόλιας: Ο μάρτυρας καλείται να απαντήσει επί δικονομικών πράξεων. Πρέπει να απαντήσει μόνο επί γεγονότων.

Εισαγγελέας: Εντάξει, δεν θα επιμείνω άλλο. Τι είναι Free Zone Χαμιγιά; Αυτοδιοίκητο κρατίδιο στα Εμιράτα, τι γινόταν εκεί;

Μάρτυρας: Για φορολογικούς λόγους υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για τις εταιρίες. Εκεί συστήθηκε η εταιρία σύμφωνα με το έγγραφο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ήταν ο Κοτσώνης.

-Η εταιρία αυτή είχε διάρκεια ένα έτος;

-Ναι. Ψάχνοντας τα έγγραφα είδαμε ότι είχε ισχύ μέχρι τις 8/9/14. Μας έκανε εντύπωση αυτό όταν η συγκεκριμένη ισχύ για τέτοιες εταιρίες είναι πάντα τα δύο χρόνια.

-Τι αντικείμενο δραστηριότητας έχει;

-Διαχείριση και ναύλωση πλοίων.

-Λειτούργησε ποτέ;

-Οχι.

-Τι προϋποθέσεις χρειάζονταν για να λειτουργήσει;

-Να έχει το έγγραφο συμμόρφωσης της εταιρίας και να προκύπτει ότι υπάρχει καράβι για να το διαχειρίζεται.

-Οχι.

-Ηταν ανενεργή για ένα χρόνο;

-Ναι.

-Είχε τραπεζικό λογαριασμό;

-Η πληροφορία ήταν ότι μέσω αυτής της εταιρίας θα ενεργοποιείτο τραπεζικός λογαριασμός μέσω του οποίου θα προωθείτο η όλη μεταφορά της ηρωίνης για την ανάγκη της μεταφοράς.

-Εννοείτε η αμοιβή για την αγοραπωλησία;

-Ναι.

-Από πού είχατε τις πληροφορίες;

-Από τη DEA, την υπηρεσία των ΗΠΑ που ασχολείται με τη δίωξη των ναρκωτικών.

-Από εκεί ήταν οι πληροφορίες για την Arab Waves;

-Ναι.

Μιχαλόλιας: Σε τί μορφή ήρθαν οι πληροφορίες; Ταχυδρομικώς, δελτίο πληροφοριών; Πώς ήρθαν.

-Μας τις έδωσε ο προϊστάμενος της DEA.

-Ποιος ο Ραχοβίτσας; Αυτός είναι αξιωματικός ασφαλείας στην ένωση τραπεζικών της Ελλάδας.

Ηρειώτης: Μας λέτε ότι ένα χρόνο μετά μάθατε με άγνωστο τρόπο για μία πληρωμή που θα γινόταν με άγνωστο τρόπο ένα χρόνο πριν με μία εταιρία που δεν λειτούργησε ποτέ.

-Μιχαλόλιας: Δεν λειτούργησε ποτέ, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Δεν απέκτησε νομική προσωπικότητα ποτέ. Δεν υπάρχει η εταιρία.

Εισαγγελέας: Στη Free Zone της Χαμιγιά, θα μπορούσε στο όνομα της εταιρίας να ενεργοποιηθεί λογαριασμός;

Ένσταση ο Κοτσώνης, τον έβαλε στη θέση του ο δικηγόρος του!

Εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε όρθιος ο Κοτσώνης και φώναξε: Δεν ξέρει τί λέει ο μάρτυρας. Δεν θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό. Στο όνομα μου ήταν η εταιρία, μόνο εγώ ήμουν.

Αντέδρασε έντονα ο συνήγορός του, Γιάννης Ηρειώτης και του φώναξε: Κάτσε κάτω κ.Κοτσώνη, σταμάτα. Δεν είμαστε διακοσμητικά στοιχεία εμείς, οι συνήγοροι. Κι απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο κ.Ηρειώτης είπε: Ο κ.Κοτσώνης έκατσε δέκα μήνες φυλακή για μία πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε.

Κατσούλης: Η πληροφορία ήταν η εξής: Ανοίχτηκε η εταιρία για να βοηθήσει μόνο τη συγκεκριμένη πράξη. Δεν πρόλαβε.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός;

-Φυσικά θα μπορούσε.

Εισαγγελέας: Κι άλλος, κάποιος κατηγορούμενος (δεν αποκάλυψε ποιος), μιλάει όπως εσείς και λέει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η εταιρία κι ότι συστάθηκε γι' αυτό τον λόγο.

Τάκης Μιχαλόλιας (Συνήγορος Κοτσώνη): Είναι αναγκαίο το δικαστήριο να μην καταλήγει από ασαφή γεγονότα.

Κατσούλης: Θα πρέπει να έχει παέι στο Ντουμπάι για να πάρει άδεια παραμονής.

Πρόεδρος: Τί κέρδη θα υπήρχαν από την ηρωίνη;

-Οι Τούρκοι έδωσαν 30 εκατ. Δολάρια και θα λάμβαναν ηρωίνη καθαρότητας 82%, που σημαίνει ότι θα πενταπλασιαζόταν η ποσότητά της.

Εισαγγελέας: Υπήρχαν δύο ποσότητες ηρωίνης, καθαρότητας 65% και 82%.

Μάρτυρας: Ναι. Η 65 θα γινόταν ο ένας τόνος πέντε και η 82 θα γινόταν επτά.

-Εισαγγελέας: Αρα το κέρδος των 500 εκατ. δολαρίων μετά τη νόθευση, είναι αληθινό;

-Μετά τη νόθευση ναι.

H συμμετοχή του πληρώματος

Οσο γα τη σημερινή διαδικασία, συνεχίστηκε με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Πρώτος ξεκίνησε ο κ.Γλύκας, που εκπροσωπεί τα μέλη του πληρώματος.

-Μπορείτε να αποκλείσετε ότι η μεταφορά των ναρκωτικών από το Ομάν, έγινε με τον τρόπο που ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι; Δηλαδή με την άσκηση βίας;

Μάρτυρας: Αν ήμουν πάνω στο καράβι θα σας έλεγα.

-Επειδή έχουμε δεδομένο αναμφισβήτητο ότι δεν ήσασταν. Η μεταφορά έγινε με λάτζα;

-Με λάτζα έγινε.

-Εφόσον μεταφέρθηκε από άλλο πλοίο, γιατί να μη φορτωθεί κι από άλλα πρόσωπα;

-Για το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι όταν καταφτάνει ένα φορτίο με λάτζα, το δίνει στο πλήρωμα.

-Πώς το ξέρετε;

-Πάντα έτσι γίνεται. Το παίρνει το πλήρωμα και το βάζει όπου θέλει.

-Εχετε συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό;

-Ρωτήστε εσείς το πλήρωμα.

-Τους ρωτάω 15 μήνες και το αρνούνται. Εχετε εσείς στοιχεία περί του αντιθέτου;

-Απάντησα.

-Παίρνουν εντολή από τον πλοίαρχο ότι θα συμμετάσχει στη μεταφορά κι ότι τα ναρκωτικά θα μπουν εκεί. Και το επιβάλουν στο πλήρωμα με πιστόλια ή χειροβομβίδες. Το αποκλείετε;

-Απάντησα.

-Οι πληροφορίες περί εγκληματικής οργάνωσης δεν αφορούσαν τους Ινδούς.

-Ο μάγειρας, οι τρεις λαδάδες και οι δύο ναύτες, δηλαδή οι έξι από τα δέκα μέλη του πληρώματος, αποκλείετε να μη γνώριζαν;

-Είναι κρίση.

-Ο μάρτυρας Αγαπάκης είπε ότι η παρουσία του Ιρανού είχε τον ρόλο του φύλακα των ναρκωτικών. Αφού λοιπόν υπάρχει φύλακας, γνώριζε το πλήρωμα πράγματα που χειριζόταν ο Ιρανός;

-Υπεύθυνος του φορτίου είναι ο φύλακας κι αυτός διαβεβαιώνει ότι τα ναρκωτικά θα πάνε εκεί κι εκεί. Βρήκαμε δύο διαφορετικές παρτίδες. Ηρωίνη καθαρότητας 65% και 82%. Ο Ιρανός πήγαινε στη Φιλοθέη και καθόριζε ποια ποσότητα θα σταλεί στους Τούρκους και ποια θα πάει στο Κορωπί.

Στη συνέχεια ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλε ο συνήγορος των Τούρκων κατηγορουμένων, Στράτος Βαλτούδης.

-Πριν από τη σύλληψη είχατε παρακολουθήσει τους κατηγορούμενους Νεβζάτ και Αγκάμπεϊ ή πρώτη φορά στην αποθήκη;

-Μπήκε μέσα στην αποθήκη η ομάδα και δέσανε τους συγκεκριμένους.

-Πριν τους δέσουν;

-Από τη στιγμή που έγινε τέτοια επιχείριση και τους βρήκαν να συνεχίζουν να παρασκευάζουν, δεν θα κάτσω να ρωτήσω την ομάδα επέμβασης τί έκανε ο καθένας, αφού τους βρήκαν να συσκευάζουν. Είδανε να υπάρχει ανοιγμένη ηρωίνη χύμα. Τα πρώτα ναρκωτικά είχαν ήδη μεταφερθεί στο αυτοκίνητο.

-Πού ήταν ο Μεβζάτ, στο αυτοκίνητο; Γιατί το ρωτάω... ο Μεβζάτ έχει ισχυριστεί πως ήταν στη BMW και δεν είχε προλάβει να βγει.

-Δύο από τους τρεις που συνελήφθησαν, είχαν μάσκα και γάντια. Ο Ακ (Μεβζάτ) ήταν ένας από αυτούς. Αυτό μου μεταφέρθηκε από την ομάδα.

-Ποιος μπορεί, αυτόπτης μάρτυρας της ομάδας να το επιβεβαιώσει; Είναι βασικό.

-Είναι βασικό ότι εκεί βρέθηκε η ηρωίνη.

-Βεβαίως και είναι βασικό και δεν αμφισβητείται η επιτυχία σας, σημασία έχει πώς βρήκαν τον κάθε κατηγορούμενο εκείνη την ώρα. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ο Μεβζάτ φορούσε μάσκα και γάντια; Ο μάρτυρας Αγαπάκης (λιμενικός), μας είπε ότι τον είδε στο έδαφος με μάσκα και γάντια, δηλαδή εφόσον φορούσε γάντια και μάσκα, σημαίνει ότι ασχολούνταν με ναρκωτικά; Στη σωματική έρευνα που έγινε, γράφει μέσα ότι ουδέν αξιόποινον δεν εβρέθη.

-Ναι, γιατί δεν είχε πάνω του τους δύο τόνους ηρωίνης.

-Γιατί δεν βρέθηκαν πάνω του ναρκωτικά αφού παρασκεύαζε;

-Φυσικά και δεν βρέθηκαν πάνω του. Οταν συσκευάζουν δεν βρίσκονται πάνω τους. Εμείς μπήκαμε μέσα και βρήκαμε ανθρώπους να συσκευάζουν 550 κιλά ηρωίνης. Δεν στείλαμε τα ρούχα τους στο χημείο.

Πρόεδρος: Μα κύριε συνήγορε, αφού συσκεύαζαν δεν είναι λογικό να μη βρεθούν πάνω τους; Λογικό δεν είναι;

-Συνήγορος: Επρεπε να γράψουν ή να πουν πως ήταν εμποτισμένη η μπλούζα του κατηγορούμενου στα ναρκωτικά.

-Μάρτυρας: Την επόμενη φορά θα στείλουμε τα ρούχα στο χημείο.

Συνήγορος: Κρίνονται ισόβιες καθείρξεις με αυτά που λέτε.

Πρόεδρος: Δεν κρίνονται μόνο από αυτά.

Συνήγορος: Στις άλλες καταθέσεις δεν έχετε πει ότι βρέθηκαν οι συλληφθέντες με γάντια και μάσκα...

-Αμφισβητείτε δηλαδή ότι βρέθηκαν μέσα στα ναρκωτικά;

-Οχι, αλλά έχει σημασία πώς βρέθηκαν και για ποιο λόγο εμπλέκονται και δεν αναφέρετε καν στις καταθέσεις σας ότι βρήκατε τον τάδε με γάντια και μάσκα.

-Ποιο το όφελος, από τη στιγμή που έχουμε βρει τα ναρκωτικά, θεώρησε η συγκεκριμένη ομάδα ότι δεν υφίσταται λόγος να γίνει αυτή η διαδικασία. Υπάρχουν οι υπαίτιοι στον χώρο. Λίγο το θεωρείτε εσείς;

-Εμείς δεν θεωρούμε, το δικαστήριο θα θεωρήσει.

-Θεώρησαν οι προανακριτικοί υπάλληλοι ότι δεν έπρεπε να το αναφέρουν.

-Δεν μπορείτε να μας πείτε το όνομα του αξιωματικού που συνέλαβε τους τρεις Τούρκους εντολείς μου; Κρυφή ομάδα είναι;

-Δεν είμαι υποχρεωμένος.

-Πείτε μας εσείς το όνομα και θα κρίνει το δικαστήριο αν θα κληθεί ο συγκεκριμένος της ομάδας.

-Από πίσω ήταν ο Αγαπάκης.

-Ποιος τους συνέλαβε, πώς τον λένε; Να μας διευκρινίσει κάποια πράγματα. Ποιος ήταν ο αξιωματικός της επέμβασης; Θα πρέπει να πάρω άδεια από το αρχηγείο για να σας το πω.

Πρόεδρος: Τι λένε οι άλλοι κατηγορούμενοι για τον Νεβζάτ;

-Συνήγορος: Όλοι λένε ότι ο κύριος Νεβζάτ δεν έχει προλάβει να βγει από τη BMW. Μπορούσαν να τον έχουν πάει εκεί άλλοι.

-Τί σημασία έχει;

-Είναι ισχυρισμός που θα σας αποδείξουμε με έγγραφο.

-Μα αν θυμάμαι καλά, ο ίδιος στην απολογία του έχει πει ότι πήγε να δει ένα φίλο του που ήταν άρρωστος εκεί.

-Ναι, είχε κάνει ανάληψη 20 λεπτά πριν από τράπεζα και υπάρχει χαρτί γι' αυτό. Πώς μπορούσε λοιπόν να συσκευάζει;

-Ναι, αλλά δεν πήγε έτσι εκεί.

-Ναι, αλλά έχει σημασία ποιος ήταν ο ρόλος του. Εχει σημασία για τις κατηγορίες, κι απευθυνόμενος στον μάρτυρα ο συνήγορος συνέχισε:

-Εχετε στοιχεία ότι ο Νεβζάτ έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα;

-Η συγκεκριμένη ομάδα.

-Συμμετείχε σε εισαγωγή-μεταφορά-αποθήκευση;

-Και μόνο η παρουσία του...

-Τι μόνο η παρουσία του;

-Η παρουσία αποδεικνύει.

-Ο Αγκαμπεϊ έχετε στοιχεία πως συμμετείχε σε εισαγωγή-μεταφορά-αποθήκευση;

-Τη σύλληψη και την παρουσία του.

-Για να συλληφθεί κύριε θα πρέπει να είναι παρών.

Πρόεδρος: Αφήστε τα αυτά κύριε συνήγορε. Είναι δυνατόν να συλλάβουν κάποιον που δεν είναι παρών;

-Συνήγορος: Στοιχείο ότι συμμετείχε στην εισαγωγή των ναρκωτικών έχετε;

-Μάρτυρας: Τον έχουμε δει στο τζιπ.

-Για τη μεταφορά μόνο έχετε. Για την εισαγωγή;

-Οχι, δεν έχουμε.

-Εχει επικοινωνήσει με άλλους Τούρκους;

-Δεν γνωρίζω.

-Βρήκατε κινητά;

-Κινητά και κλειδιά.

-Με τα κινητά ποιος επικοινωνούσε με ποιον;

-Αν γνωρίζατε κύριε τι είναι το κινητό blackberry, δεν θα μου κάνατε αυτή την ερώτηση. Είναι κινητό με κωδικό που μόνο οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν.

Διακοπή λόγω... μαγνητοφώνησης!

Η δίκη πάντως διεκόπη επεισοδιακά κι αυτό όταν έγινε αντιληπτή μία δημοσιογράφος που κατέγραφε σε μαγνητόφωνο τη διαδικασία (πρόκειται για κακούργημα)! Σε εκείνο το σημείο ο συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσώνη, Γιάννης Ηρειώτης ζήτησε τη σύλληψή της και οι αστυνομικοί της κατέσχεσαν το μαγνητόφωνο. Η δημοσιογράφος αφέθηκε βέβαια ελεύθερη λέγοντας ότι δεν θα το ξανακάνει, ωστόσο σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον της.

«Έτσι φτάσαμε στον Κοτσώνη...»
EVENTS