MENU

Οι σελίδες της δικογραφίας μοιάζουν με σενάριο ταινίας με αστυνομικές και δικαστικές διαστάσεις, αλλά τα περιστατικά είναι πραγματικά!

Υπάρχουν φορές που η φήμη μιας ιστορίας προηγείται των πρωταγωνιστών της. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την ιστορία του δεξαμενόπλοιου «Νoor One» που στα αμπάρια του κάποιοι είχαν φροντίσει επιμελώς να κρύψουν δύο και πλέον τόνους ηρωίνης. Η υπόθεση αυτή διαθέτει όλα εκείνα τα επιμέρους συστατικά ώστε η δεξαμενή των πραγματικών περιστατικών να χρησιμεύσει ως άριστη πρώτη ύλη για τη συγγραφή σεναρίου ταινίας με αστυνομικές και δικαστικές διαστάσεις.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες της δικογραφίας ανακαλύπτει:

  • Μια πλειάδα προσώπων - υπεράνω πάσης υποψίας - στα οποία αποδίδεται κατά την κατηγορία ποινική εμπλοκή στη δράση της οργάνωσης που μετέφερε τα ναρκωτικά. Μεταξύ αυτών στον κατάλογο περιλαμβάνεται και ένας επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με ηχηρά ονόματα του χώρου στην Ελλάδα.
  • Κρύπτες - μέρη επίσης υπεράνω υποψίας - που είχαν επιλέξει κάποιοι από τους κατηγορουμένους για να καταχωνιάσουν το παράνομο φορτίο, μέρος του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε σε βίλα στη Φιλοθέη.
  • Δύο θανάτους εμπλεκομένων που προκαλούν ερωτηματικά.
  • Μια δίκη με συνολικά 33 κατηγορουμένους, η οποία πριν ακόμα αρχίσει προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη ως απότοκο του αιφνιδιαστικού κωλύματος που δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου που είχε κληρωθεί να εκδικάσει την υπόθεση.

Το βαπόρι από το Ντουμπάι

Ηταν 27 Απριλίου 2014, όταν - σύμφωνα με την κατηγορία - τα ναρκωτικά μπήκαν στο πλοίο. Το «Noore One» είχε αποπλεύσει από το εμιράτο του Ντουμπάι. Οσο ήταν εν πλω και βρισκόταν στα διεθνή ύδατα μεταξύ Πακιστάν και Ομάν δηλώθηκε μηχανική βλάβη και το πλοίο ακινητοποιήθηκε για να επιδιορθωθεί. Ακόμα και αυτό λέγεται ότι ήταν εύρημα για να προσεγγίσουν το πλοίο λάντζες για να φορτώσουν τους δύο τόνους ηρωίνης.

Στο πλοίο ανέβηκε τότε και ένας Ιρανός, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κύκλο των συλληφθέντων και φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο του συνοδού του φορτίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, ο ιρανός «φύλακας» του φορτίου φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο αυτόν με αμοιβή 50 εκατομμύρια ιρανικά ριάλια, τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 1.500 ευρώ. Στα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί ήταν να μην αφήσει ούτε για μια στιγμή από τα μάτια του τα σακιά του ρυζιού - τα οποία περιείχαν την ηρωίνη.

Η διαμετακόμιση των ναρκωτικών συνεχίστηκε στα διεθνή ύδατα της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, στη Διώρυγα του Σουέζ και σε άλλους άγνωστους στην ανάκριση τόπους μέχρι το πλοίο να δέσει στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Η όλη επιχείρηση που προηγήθηκε γινόταν πάντα για ευνόητους λόγους συγκεκαλυμμένα. Οι ναρκωτικές ουσίες ήταν συσκευασμένες μέσα σε τσουβάλια στα οποία αναγράφονταν μεταξύ άλλων οι φράσεις «Long Grain Riz Pakistan» ή «Pakistan White Sugar». Σκοπός του καμουφλάζ ήταν να μην κινούνται υποψίες και να δημιουργείται η ψευδής εντύπωση στις διωκτικές Αρχές ότι διακινείται νόμιμο, εμπορεύσιμο προϊόν, όπως ρύζι, ζάχαρη ή άλλα προϊόντα.

Ναρκωτικά σε σάκους μαρμαρόσκονης

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Ιουνίου 2014 όταν το «Noore One» κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας. Το επόμενο στάδιο ήταν η υλοποίηση του σχεδίου για τη μεταφορά και την αποθήκευση των ναρκωτικών σε διάφορα σημεία εντός του Νομού Αττικής. Για τον λόγο αυτόν έπρεπε να επιλεγούν μέρη που δεν θα κινούσαν ούτε αυτή τη φορά τις υποψίες της Δίωξης Ναρκωτικών.

Εκ των υστέρων, όταν οι Αρχές άρχισαν να κολλούν ένα ένα τα κομμάτια του παζλ, διαπίστωσαν ότι το επίμαχο φορτίο είχε σπάσει σε μικρότερες ποσότητες και είχε κρυφά μεταφερθεί σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Φιλοθέη και το Κορωπί.

Εκεί φέρεται ότι τα ναρκωτικά συσκευάζονταν και τοποθετούνταν σε σάκους μεταφοράς μαρμαρόσκονης για να μη γίνει αντιληπτή η διακίνηση του πραγματικού φορτίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο, τα μέλη που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση (σ.σ. τα αδικήματα δεν είναι κοινά για όλους τους κατηγορουμένους, οι οποίοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν διαφορετικές κακουργηματικές πράξεις) «είχαν δημιουργήσει ένα ευρύ και διεθνές δίκτυο συνεργατών και πληροφοριοδοτών. Πριν από τις επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης οργανώνονταν και πραγματοποιούνταν συγκέντρωση μελών της εγκληματικής ομάδας προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους, να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, να συγκεκριμενοποιήσουν και να κατανείμουν τους ρόλους και τα καθήκοντα του καθενός από τα μέλη της ομάδας».

Το επιδιωκόμενο κέρδος από τη διακίνηση των ναρκωτικών ήταν τεράστιο: οι Αρχές το αποτιμούν στα 400.000.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την ποσότητα - μαμούθ της ναρκωτικής ουσίας συνεργάστηκαν το Λιμενικό Σώμα, το ΣΔΟΕ και η αμερικανική δίωξη ναρκωτικών DEA.

Η βίλα και οι συλλήψεις

Οι Αρχές έφτασαν στη σύλληψη εφοπλιστή και της πρώην συζύγου του, στη βίλα του οποίου στην περιοχή της Φιλοθέης εντόπισαν το πρώτο φορτίο του λευκού θανάτου. Σε μια από τις αποθήκες της έπαυλης, κάτω από τη σκάλα που οδηγούσε από το πάρκινγκ στο πολυτελές σαλόνι, εντοπίστηκαν - σύμφωνα με τις Αρχές - 113 πλαστικές σακούλες μεικτού βάρους περίπου 557 κιλών ηρωίνης. Λίγες μέρες αργότερα, σε νεότερη έρευνα βρέθηκε και το δεύτερο μέρος της ποσότητας σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη στο Κορωπί.

Οι αξιωματικοί που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις έμοιαζαν να μην πιστεύουν στα μάτια τους όταν ανακάλυπταν τόσα κιλά ηρωίνης. Συγκεκριμένα, στις 12 προς 13 Ιουνίου 2014 κατέσχεσαν 557 κιλά σε έπαυλη στη Φιλοθέη και 556 κιλά σε αποθήκη στο Κορωπί. Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Ιουνίου 2014 εντόπισαν άλλα 986 κιλά ηρωίνης σε αποθήκη στην περιοχή Λάμπρικα Κορωπίου.

Η ύπαρξη πληροφοριοδότη, όπως λέγεται, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της οργάνωσης. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για «βαθύ λαρύγγι», μέσα από το καρτέλ, που έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στις Αρχές. Κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξε συγκεκριμένη ομάδα επίλεκτων λιμενικών, οι οποίοι είχαν πείσει τον πληροφοριοδότη να μιλήσει και να αποκαλύψει τον ρόλο των μελών της οργάνωσης.

Ενας ένας οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Από τους συνολικά 33 κατηγορουμένους, οι 24 προφυλακίζονται μετά την απολογία τους με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Η βαρύτητα του κατηγορητηρίου δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική ποινική μεταχείριση, παρά τη δική τους άρνηση σε όσα τους αποδίδονται.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πλοιοκτήτη του «Noor One», την εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έναν έμπορο αυτοκινήτων, τα έντεκα μέλη του πληρώματος - όλοι Ινδοί - και πέντε τούρκoυς υπηκόους.

Ενας από τους τούρκους κατηγορουμένους, ο οποίος είχε δηλώσει φόβους για τη ζωή του, πέθανε στη φυλακή. Αλλοι συνέδεσαν τον θάνατό του με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε λόγω χρόνιας παραπληγίας, τα οποία προφανώς επιδεινώθηκαν στον χώρο των φυλακών, ενώ κάποιοι άλλοι έθεταν και εξακολουθούν να θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την κατάληξή του.

Δεν είχαν περάσει εξάλλου παρά μόλις τρεις μήνες από τότε που είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης ένας Ιρανός ο οποίος είχε καταφέρει εγκαίρως να διαφύγει από τα δίχτυα της Αστυνομίας. Οι δύο τυχαίοι (;) θάνατοι ήρθαν να προστεθούν στο σκηνικό της ιστορίας.

Εμπλεκόμενοι δύο κατηγοριών

Η αυλαία της δίκης άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά. Η δικαστική αίθουσα όμως αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους κατηγορουμένους, τους υπερασπιστές τους και τους υπόλοιπους παράγοντες της δίκης.

«Σε μια αίθουσα που μόλις και μετά βίας χωρούν 50-60 άνθρωποι, την πρώτη μέρα της δίκης χρειάστηκε να χωρέσουν όρθιοι πάνω από 150 άνθρωποι» έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους δικηγόρους.

Για τον λόγο αυτόν οι δικηγόροι από την πρώτη στιγμή υπέβαλαν το αυτονόητο αίτημα να μπορούν τουλάχιστον να υπερασπιστούν τους εντολείς τους, οι περισσότεροι από τους οποίους αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και το αμαρτωλό φορτίο. Βέβαια, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο δικαστήριο καθώς και αν κάποιοι από αυτούς αποφασίσουν ενόψει της κρίσης τους από τη Δικαιοσύνη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Οπως λένε μάλιστα πρόσωπα που έχουν καλή γνώση της δικογραφίας, υπάρχουν δύο κατηγορίες εμπλεκομένων: εκείνοι που συνδέονται με τη μεταφορά του φορτίου και εκείνοι που φέρονται να έχουν σχέση με το πλοίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν την παραμικρή σχέση με την επιχείρηση εισαγωγής των ναρκωτικών.

Για όλα αυτά βέβαια κυρίαρχο λόγο έχουν πλέον οι δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση και θα αξιολογήσουν τη βασιμότητα όλων των υπερασπιστικών ισχυρισμών που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Η υπόθεση αναγκαστικά θα αλλάξει έδρα. Ηδη αποφασίστηκε η μεταφορά της από τον Πειραιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Εκεί δηλαδή όπου διεξάγονται όλες οι μεγάλες και πολυπρόσωπες δίκες, καθώς δεν πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε άλλα ακροατήρια. Ετσι, υποχρεωτικά οι μεγάλες δίκες στριμώχνονται στην αίθουσα αυτή και δικάζονται εκ περιτροπής. Οσο για τα πρώτα 18μηνα (σ.σ. ο ανώτερος χρόνος προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων σε όλες τις υποθέσεις) αρχίζουν να λήγουν τον Δεκέμβριο, χρόνος μέσα στον οποίο είναι αμφίβολο αν θα έχει εκδοθεί η ετυμηγορία των δικαστών.

Στα περίεργα της υπόθεσης αυτής πάντως εντάσσεται και το γεγονός ότι η δικαστής, η οποία είχε κληρωθεί να διευθύνει τη διαδικασία, λίγες μέρες πριν από την έναρξή της δήλωσε κώλυμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κώλυμα της προέδρου, που τη διαδέχθηκε η αναπληρωματική συνάδελφός της, έχει βάση. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε στον αρμόδιο επιθεωρητή τον φάκελο με τα σχετικά δημοσιεύματα που άφηναν υπόνοιες για τη βασιμότητα του λόγου που οδήγησε την πρόεδρο να μην ανέβει στην έδρα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο

«Ζάχαρη από το Πακιστάν»: Όλη η υπόθεση