MENU

«Έχουμε 165 εκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Μιλάμε για μία αφαίμαξη χρημάτων διότι ο κόσμος δεν έχει γνώση, δεν είναι ενημερωμένος» είπε.

«Από τα χρόνια της πανδημίας και μετά, έχει ενταχθεί στη ζωή μας περισσότερο η ανάγκη χρήσης του διαδικτύου. Ακόμη και σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος. Όμως ας μη γελιόμαστε, ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα, μάλιστα σε βαθμό που χαρακτηρίζουμε την επικινδυνότητα αυτή ως θηρίο. Τα τελευταία χρόνια του κορονοϊού για παράδειγμα, έχει κορυφωθεί η χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε πολλά θέματα. Ο πολίτης σε κάποιο βαθμό εξαναγκάστηκε μέσα σε ένα βράδυ να γίνει δημόσιος υπάλληλος, τραπεζίτης κ.ά. Ωθήθηκε δηλαδή, να κάνει τραπεζικές πράξεις, ακόμη και να πάει στα διαδικτυακά καταστήματα για να ψωνίσει. Αναγκάστηκε ο πολίτης να λειτουργήσει χωρίς εκπαίδευση ουσιαστική σε ζητήματα και πράγματα που δεν γνώριζε. Του έλειπε η ουσιαστική γνώση. Άρα έχουμε μια βίαιη είσοδο του κόσμου στο διαδίκτυο χωρίς ενημέρωση, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς να ξέρει τα καλά και τα άσχημα του διαδικτύου» εξήγησε.

Έτσι, αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις εξαπάτησης. «Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που επενδύουν στο διαδίκτυο σε κρυπτονομίσματα διότι πιστεύουν στις διαφημίσεις που αναφέρουν οι επιτήδειοι με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, ότι δηλαδή με 250 ευρώ, για παράδειγμα, θα γίνεις πλούσιος. Αναρωτιόμαστε και συνάμα ανησυχούμε για το πώς είναι δυνατό κάποιος να πιστέψει ότι με 250 ευρώ θα γίνει πλούσιος. Όμως ναι… υπάρχουν χιλιάδες συμπολιτών μας εδώ στην Ελλάδα, ας αφήσουμε τη σφαγή που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, που το πιστεύουν και οδηγούνται με 250 ευρώ που ξεκινάνε μία κατάθεση στο διαδίκτυο, και υπογράφουν την καταδίκη τους για την αφαίμαξη των λογαριασμών τους».

«Θα φωνάζω πάντα και από όποιο σημείο της χώρας βρισκόμαστε… Δεν δίνουμε το IBAN, δεν δίνουμε το pin, δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, δεν μιλάμε με αγνώστους, δεν κλείνουμε ραντεβού, δεν βάζουμε στα σπίτια μας διαδικτυακούς άγνωστους φίλους» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Τέλος, αναφερόμενος στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε: «Οι άνθρωποι στα τμήματα και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνουν πάρα πολύ καλά το λειτούργημά τους, την εργασία τους. Αυτό δηλαδή που οφείλουν να κάνουν και το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει βγει προς τα έξω, να γίνει γνωστό και να γνωστοποιηθεί στους πολίτες όλο το αποτέλεσμα, όλης αυτής της δουλειάς που έχει γίνει στο διαδίκτυο. Προσωπικά μπορώ να πω ότι η ελληνική αστυνομία μπορεί και έχει, όλα τα εχέγγυα για να εντοπίσει και να βρει τους κακοποιούς και να γνωρίζετε πως έχουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη έχουμε πολύ μορφωμένους και αξιόλογους αστυνομικούς και μπορούμε να βρούμε τον εγκληματία, να εξιχνιάσουμε το έγκλημα, να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους πολίτες. Προτρέπω αν κάποιος έχει πρόβλημα με κάποια πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μπορεί να ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία, στην τοπική αστυνομία, στο τοπικό τμήμα της περιοχής όπου ζει. Όλα τα τοπικά τμήματα μιλάνε κατευθείαν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκεί οι καταρτισμένοι αξιωματικοί μας θα δώσουν τη λύση άμεσα. Η αστυνομία δίνει λύσεις άμεσα άσχετα που δεν κοινοποιεί πολλές φορές στο έργο της και καλά κάνει».

Διαδικτυακές απάτες: 165 εκατ. ευρώ χάθηκαν σε 14 μήνες στην Ελλάδα
EVENTS