MENU

Δύο 24ωρα μετά την απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνος Κούντριας, θα αγορεύσει σήμερα (29.06.2022), ενώπιον δικαστών και ενόρκων, επί της ενοχής ή όχι του κατηγορούμενου για τέσσερις υποθέσεις βιασμών.

Πλέον, η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου 2022, έχει μπει στην τελική της ευθεία και βρίσκεται μία ανάσα πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας, δικαστών και ενόρκων.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει ήδη 27 συνεδριάσεις σε μία ακροαματική διαδικασία η οποία ήταν μακρά και εξονυχιστική.

Οι τρεις εκ των τεσσάρων καταγγελλόντων εμφανίστηκαν στη δίκη και υποστήριξαν τις καταγγελίες τους για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του εδώ και 16 μήνες προφυλακισμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη. Μόνη εξαίρεση ο τρίτος μηνυτής ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη δίκη με αποτέλεσμα να αποβληθεί από την υποστήριξη της κατηγορίας. Ωστόσο, αναγνώστηκαν οι καταθέσεις του από το δικαστήριο.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, στην πολύωρη απολογία του, επιχείρησε να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βιαστής. «Αρνούμαι την κατηγορία. Είναι μια ημέρα λύτρωσης για μένα, μετά από ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος, εκεί που το ένα λεπτό μετράει για ένα μήνα, είμαι στη θέση να απολογηθώ» τόνισε ο Δημήτρης Λιγνάδης στην έναρξη της απολογίας του και ζήτησε από το δικαστήριο να του υποβάλει ερωτήσεις κι εκείνος να απαντά.

Ο κατηγορούμενος δεν διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή που έχει χαράξει από τον Φεβρουάριο του 2022 που συνελήφθη και μετά. Υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ τις πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης που του αποδίδονται και απέδωσε τις καταγγελίες σε βάρος σε προσωπικά έως και πολιτικά κίνητρα.

«Συναντήθηκαν διάφορες συνιστώσες, ένα κάρμα ομάδων και δημιούργησαν μία συνισταμένη. Υπήρχαν 2,5 άνθρωποι που είχαν πικρία προσωπική από εμένα, ο ένας γιατί δεν έγινε σόουμαν, ο άλλος γιατί δε του έκατσα. Υπάρχει το υλικό, η πρώτη ύλη. Υπάρχουν και τριβές και προστριβές που είχα με κάποιους ηθοποιούς. Υπάρχουν και οι  προστριβές και οι διαμάχες που είχα με το ΣΕΗ. Υπάρχουν άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου και influencer, που είχαν τεράστια διαφωνία με την ιδεολογία μου» τόνισε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν απέκλεισε να έχει μιλήσει στο διαδίκτυο με τον πρώτο καταγγέλλοντα, αλλά, ισχυρίστηκε πως δεν τον έχει συναντήσει. Τους άλλους δύο καταγγέλλοντες, αιγυπτιακής και ουκρανικής καταγωγής δεν αρνήθηκε ότι τους γνωρίζει και ότι διέμεναν στο σπίτι του για κάποιο διάστημα. Όσον αφορά τον μηνυτή που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αμφισβήτησε ακόμα και εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο.

«Μπορεί να φλέρταρα παραπάνω, να κολακεύτηκα, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις για το πόσο όμορφοι είναι. Εδώ δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας ή γύπας μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ» ανέφερε συγκεκριμένα ο Δημήτρης Λιγνάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ο τρόπος ζωή του ήταν απερίσκεπτος και επιπόλαιος.

«Ζούσα μόνος αλλά ερχόταν πολλοί άνθρωποι σπίτι μου. Ήμουν δεκτικός, φιλικός, ανοικτός. Απολάμβανα το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο. Και πολλές φορές από ό,τι έδειξε η πρακτική μετά ζούσα απερίσκεπτα και επιπόλαια» τόνισε συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος.

Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συναναστροφή με ανηλίκους

Πρόεδρος : Είχατε σχέση με ανήλικο;

Δημήτρης Λιγνάδης: Σχέσεις ερωτικές δεν είχα ποτέ με ανήλικους ή ανήλικες. Επαφές, συναναστροφές, συναντήσεις ναι, πάντα σε συνθήκες, μη παράνομες.

(…)

Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».

Δημήτρης Λιγνάδης: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.

Πηγή: newsit.gr

Η ώρα του εισαγγελέα για την ενοχή ή την αθώωση του Λιγνάδη