MENU

Ο Θάνος Μωραΐτης σημείωσε επίσης ότι οι επιλογές του Λευτέρη Αυγενάκη προκάλεσαν ένα πρωτοφανές χάος στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Εδώ όσα είπε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Αυγή:

-Μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το πέμπτο κατά σειρά, διατάξεις του οποίου έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

«Πράγματι, ο Λ. Αυγενάκης αρέσκεται στις συχνές νομοθετικές παρεμβάσεις.  Έχουν προηγηθεί τέσσερις νόμοι όμως η πολυνομία δεν θα βοηθήσει τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού.  Όλη αυτή η υπερδραστηριότητα του κ. υφυπουργού, την οποία συνεχώς περιβάλλει με έναν περίτεχνο επικοινωνιακό μανδύα, στην πραγματικότητα μαρτυρά την έλλειψη ενός συνολικού οράματος για τον ελληνικό αθλητισμό με στρατηγικό βάθος.

Αυτό που βλέπουμε επί δύο χρόνια είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες με αποσπασματικές λύσεις, συντεχνιακές εξυπηρετήσεις και προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού».

-Αναφορικά με τη στάση του Λευτέρη Αυγενάκη σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο, πώς κρίνετε τις επιλογές και τις κινήσεις του;

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» του ελληνικού αθλητισμού. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει τη γενναία προσπάθεια εξυγίανσής του, που είχε ξεκινήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε σε παιχνίδια διαπλοκής με τα συμφέροντα του χώρου.

Οι επιλογές του Λ. Αυγενάκη προκάλεσαν ένα πρωτοφανές χάος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η χαοτική κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις συνεχόμενες αναβολές στο πρωτάθλημα της Super League 2 και την αδυναμία εφαρμογής της ολιστικής μελέτης που υπέγραψε με τη FIFA και την UEFA αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το διαφαινόμενο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μεταξύ αυτοδιοίκητου, ολιστικής μελέτης και εθνικού δικαίου δεν λύνεται με τις επικοινωνιακές κορώνες του Λ. Αυγενάκη. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση όχι μόνο υποθάλπει αυτή τη διαμάχη, αλλά την πυροδοτεί και με αυθαίρετες νομοθετικές παρεμβάσεις για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η ολιστική μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία θετικών εξελίξεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά αποδείχθηκε τελικά μια άτολμη μεταρρύθμιση καθώς δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων στις εκλογές ανάδειξης της διοίκησης της ΕΠΟ. Υπάρχει άμεση ανάγκη να διασαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά εδώ ο πολυπράγμων Λ. Αυγενάκης δεν νομοθετεί.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε δύο θεσμούς για την αδειοδότηση των ανώνυμων ποδοσφαιρικών εταιρειών. Το χάος που δημιουργήθηκε στο πρωτάθλημα της Super League 2 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφού ο Λ. Αυγενάκης ακύρωσε την προσπάθεια θεσμικής και λειτουργικής αναβάθμισης της Επιτροπής που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας θέση είναι ότι εύρυθμη λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού χωρίς μια ανεξάρτητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς, μεταξύ άλλων, διενεργεί οικονομικό έλεγχο στους μετόχους των ομάδων και έλεγχο νομιμότητας υπέρ του του δημοσίου συμφέροντος».

-Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τον ενίσχυσε οικονομικά. Θεωρείτε ότι η ενεργοποίηση του Μητρώου Σωματείων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εργαλειοποιήθηκε από τον Λ. Αυγενάκη με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Ακόμα και το μοναδικό μέτρο με θετικό αποτύπωμα, η ενεργοποίηση του Μητρώου Σωματείων, αντί να αποτελέσει εργαλείο χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, που άφησε τελικά εκτός μεγάλο μέρος των ενεργών σωματείων.

Την ώρα που η κυβέρνηση μοίραζε εκατοντάδες εκατομμύρια σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα με πρόσχημα την πανδημία, μέσω απευθείας αναθέσεων και παραχωρήσεων, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό περίσσεψαν μόνο 13,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτελεί σκάνδαλο».

- Το ελληνικό #metoo ξεκίνησε από τον αθλητισμό και επεκτάθηκε στον χώρο του πολιτισμού, όπου είδαμε ακόμη και μεγάλα ονόματα να οδηγούνται στη φυλακή.  Έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο μέγεθος του ζητήματος;

«Το δεύτερο κύμα του #metoo ξεκίνησε από τον αθλητισμό με τη γενναία αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο κόσμος του αθλητισμού δεν εξαιρείται από τον σεξισμό και το απόστημα πρέπει να σπάσει. Η θεσμική διασφάλιση είναι νευραλγικής σημασίας και θέλει αποφασιστικές κινήσεις -όχι πολιτική με ευχολόγια κι όρους επικοινωνίας. Δυστυχώς, έτσι πράττει ο Λ. Αυγενάκης: Πέραν κάποιων κροκοδείλιων δακρύων, δεν προέβη σε καμία βαθιά τομή. Το 2019, μάλιστα, κατάργησε την κατ’ ελάχιστον ανά φύλο εκπροσώπηση του 1/3 στα Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων. Προφανώς, ο κόσμος του αθλητισμού δεν μπορεί να περιμένει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση του σεξισμού από εκείνον. Οι φάκελοι πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά και πρέπει να διενεργούνται αμείλικτοι έλεγχοι με μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παρέκκλιση».

Μωραΐτης: «Oι νομοθετικές παρεμβάσεις Αυγενάκη εξυπηρετούν τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου»