MENU

17 Φεβρουαρίου: Η Βασιλική στα Χανιά

5 Απριλίου: Η Κωνσταντίνα στη Μακρινίτσα

11 Μαΐου: Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά 

3 Ιουνίου: Η Ελένη στην Αγία Βαρβάρα 

16 Ιουλίου: Η Γαρυφαλιά στη Φολέγανδρο 

30 Ιουλίου: Η Άννα στη Δάφνη

3 Αυγούστου: Μια 43χρονη στη Λάρισα 

8 Αυγούστου: Η Σταυρούλα στο Ρέθυμνο 

23 Αυγούστου: Μια 55χρονη στη Θεσσαλονίκη

2 Σεπτεμβρίου: Η Μόνικα στην Κυπαρισσία. 

24 Σεπτεμβρίου: Η Δώρα στην Ρόδο

29 Οκτωβρίου: Η Νεκταρία στην Ιεράπετρα

Αυτό είναι το αιματηρό ημερολόγιο του 2021. Δεν ζουν επειδή ήταν γυναίκες.

«Χάλασε η φάση και τη σκότωσα».

«Δεν ήξερα τι έκανα, θόλωσα». 

«Με τη σύζυγό μου διαπληκτιστήκαμε πριν τη σκοτώσω και δεν τη σκότωσα αιφνίδια στον ύπνο». 

«Μου γύρισε το μυαλό». 

Γι' αυτό τις σκότωσαν... Αυτά είπαν. 

Όχι δε τις σκότωσαν επειδή τις αγαπούσαν. Δε τους όπλισε η ζήλια το χέρι. Δεν ήταν η κακιά στιγμή. Ήταν η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας

Δεν αρκεί να πενθούμε. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε. Πρέπει να μιλάμε. Για όσα συμβαίνουν δίπλα μας και σιωπούμε. Για όσα ζούμε αν είμαστε γυναίκες. Να βρούμε την δύναμη. Μπορούμε. Μιλάμε μέχρι να ακουστούμε. Και για αυτές που δεν μπορούν. Και για αυτές που έφυγαν. Για τη μνήμη τους. Διότι καμία δεν περισσεύει. Δεν είναι ένα φεμινιστικό μανιφέστο αυτό. Ούτε τσουβάλιασμα. Μα δυστυχώς οι δολοφονίες γυναικών εξελίσσονται σε μια άλλης μορφής πανδημία. 

Κι εσύ που μπήκες να διαβάσεις για τα αποψινά παιχνίδια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που μπήκες για να δεις τα στιγμιότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ, κι εσύ που είσαι άνδρας μάθε να σέβεσαι. Να ακούς. Να μην είσαι κομπλεξικός. Να νοιάζεσαι. Να αγαπάς την γυναίκα που έχεις δίπλα σου όπως τον εαυτό σου. Να μην την θεωρείς κτήμα σου. Να διαχωρίζεις την θέση σου από αυτούς που λένε «τα ήθελε ο κ@λος της». 

Δεν σε θέλουμε αυθεντικό αρσενικό, μάγκα, άντρα βαρύ και παλαιάς κοπής...

Θυμόσαστε την κραυγή της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη μετά την καταδίκη των δολοφόνων της κόρης της;  «Καταστράφηκε η ζωή μου, είστε όλοι υποκριτές! Άνδρες με μπέσα, μην γίνεστε βιαστές». Αυτά τα λόγια να ηχούν στα αυτιά σας. 

Πριν από μερικές ημέρες η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, της κοπέλας που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο το περασμένο καλοκαίρι, παρέλαβε το μεταπτυχιακό της κόρης στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Κλείνοντας τον λόγο της απήγγειλε μερικούς στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο Σχήμα της απουσίας, και το αφιέρωσε, όπως είπε, σε όλες τις μάνες που έχασαν άδικα όχι μόνο τις κόρες τους αλλά και τους γιους τους. «Είναι η μητέρα του Παύλου, η μητέρα του Γιακουμάκη, η μητέρα του Ζακ, και όλων των παιδιών αυτών που έφυγαν άδικα», σχολίασε.

«Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους. Τριγυρίζουν εκεί. Μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους, την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαί και ακούει το νερό να κοχλάζει σαν να σπουδάζει τον ατμό και τον χρόνο. Πάντα εκεί. Δεν φεύγουν τα μικρά παιδιά, μένουν στο σπίτι. Και έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας. Τόσο που ο πόνος κάτω από τα πλευρά μας δεν είναι πια από τη στέρηση αλλά από την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι».

Και όσοι άντρες δεν καταλαβαίνουν τον όρο γυναικοκτονια ή τη βία εναντίον των γυναικών ή θεωρούν ότι δαιμονοποιούμε τους άνδρες, να μας πουν πόσες φορές άλλαξαν πουκάμισο για να μην είναι «προκλητικοί» ή  φόρεσαν συγκεκριμένα παπούτσια για να μπορούν να τρέξουν, αν συμβεί κάτι.

Και δεν είναι λιγότερο σημαντικό να δολοφονείται άνδρας. Απλά η λέξη γυναικοκτονία αναφέρεται σε συγκεκριμένα κατ' εξακολούθηση κριτήρια δολοφονιών. Και κανένας άνδρας δεν θα ήθελε ισότητα σε αυτό. 

-Ο όρος γυναικοκτονία πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλία το 1801 για να περιγράψει τον φόνο μίας γυναίκας. Το 1848 μπήκε στο νομικό λεξικό Wharton. 

O γενικός ορισμός της γυναικοκτονίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων:
-τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο,
-τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,
-τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»,
-τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων,
-τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας,
-τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου,
-τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους,
-βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου,
-περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, κατηγορίες μαγείας
-περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

«Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…» τονίζουν, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά τους 19 γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Έρευνες του ΟΗΕ καταγράφουν 50.000 γυναικοκτονίες κάθε έτος. Αυτό σημαίνει πως 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΓΡΑΜΜΗ  SOS 15900
Η Γραμμή  SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  [email protected] 

Απευθύνεται σε γυναίκες:
που υφίστανται σωµατική κακοποίηση. 
που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
που υφίστανται οικονοµική βία
που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

Και σε  πολίτες και φορείς,προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών
Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και   κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες  Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

 

Για όσες δεν μάθαμε ποτέ το όνομά σας...
EVENTS