MENU

Θύματα της αναλγησίας της ελληνικής Πολιτείας είναι 14 φτωχές οικογένειες παλιννοστούντων στις Σάπες, οι οποίοι, παρά τις παχυλές υποσχέσεις, έμειναν για σχεδόν 30 χρόνια σε βαγόνια και σε παραπήγματα, αλλά τώρα καλούνται να τα εγκαταλείψουν και ουσιαστικά να μείνουν στο δρόμο ή σε πολύ μικρούς και ακατάλληλους χώρους στην Κομοτηνή και αλλού στην ευρύτερη περιοχή.

Η έκταση που οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας τους εγκατέστησαν πριν 30 χρόνια, με το πρόσχημα ότι θα μείνουν εκεί για λίγους μήνες, ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος πλέον τη ζητεί πίσω δικαστικά και μάλιστα έχει πρωτόδικα δικαιωθεί.

Τώρα οι 14 οικογένειες παλιννοστούντων, παρά τα ιδιαιτέρως πενιχρά εισοδήματά τους, πρέπει να βρουν άλλο χώρο να μείνουν με δικά τους έξοδα ή να εγκατασταθούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους σε... δωμάτια που ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πολύ μικροί και παντελώς ακατάλληλοι για να εγκατασταθούν μόνιμα οικογένειες.

«Δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Αυτό που μας προτείνουν δεν είναι λύση. Πώς θα μείνει μόνιμα μια οικογένεια σε ένα μικρό δωμάτιο; Ούτε τα κρεβάτια μας δεν θα χωράνε. Εγώ ζω από το 1995 εδώ και τώρα με πετάνε στο δρόμο. Αν θέλουν να μας βοηθήσουν, μπορούν να δώσουν την άδεια και να μεταφέρουμε τα λυόμενά μας λίγο παρακάτω, που έχει πολύ χώρο», λέει στο ethnos.gr ο Γκίβι Τζιρανίδης. 

«Έχω τέσσερα παιδιά και εγγόνια. Εμπιστεύθηκα την πατρίδα μου, την Ελλάδα και εγκαταστάθηκα εδώ το 1996. Ακόμα περιμένω το δάνειο που μου υποσχέθηκαν, για να αγοράσω ένα σπίτι και να στεγάσω την οικογένειά μου. Πλέον, γέρασα και τώρα μου λένε να φύγω και από εδώ. Να φύγουμε, αλλά πώς θα ζήσουμε μέσα σε ένα δωμάτιο;», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης. 

Άτομα με αναπηρίες και νεογέννητα

Αναμεσα στις οικογένειες που πρέπει να ξεσπιτωθούν και να ξεκινήσουν από το μηδέν μία καινούρια ζωή, υπάρχουν και αυτές με μέλη άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κατερίνα Κοσμίδου, η οποία έφτασε στις Σάπες στα 45 της χρόνια, γεμάτη όνειρα για μια καλύτερη ζωή στην μητέρα πατρίδα. 

Σήμερα, χήρα στα 70 της χρόνια και με σοβαρά κινητικά προβλήματα, νιώθει να την πνίγει η αγανάκτηση για τη νέα κοροϊδία, όπως λέει, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Υποφέρω από νευρόπονους και δεν μπορώ να περπατήσω. Ήρθα νέα εδώ και πλέον ζω 26 χρόνια. Δεν έχω να πάω πουθενά, αφού θέλουν να με υποχρεώσουν να ζω σε ένα δωμάτιο. Εδώ θα πεθάνω», λέει η κυρία Κοσμίδου.

Με απόγνωση ατενίζει το μέλλον και ο Δημήτρης Μποσταντζίδης. Άνεργος, με ένα αγοράκι έξι μηνών και τη γυναίκα του έγκυο στον όγδοο μήνα. Θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αν όλη η οικογένεια αναγκαστεί να ζει σε ένα δωμάτιο.

Αναβρασμός στον οικισμό

Από τα χαράματα της Πέμπτης, 13 Μαΐου, υπήρχε ιδιαίτερη κινητικότητα στον οικισμό παλιννοστούντων των Σαπών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης τις προηγούμενες ημέρες κόλλησε ειδοποιητήρια σε δέντρα και κολώνες, καλώντας τους κατοίκους σε συγκέντρωση για σήμερα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο στεγαστικό ζήτημα, αλλά και «να διευθετηθεί η ομαλή εκκένωση» του μέρους του οικισμού που ανήκει στον ιδιώτη.

Νωρίς το πρωί έφτασε στον οικισμό κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, με επικεφαλής την προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων, Κατερίνα Κάλτσου. 

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή είναι δέκα οι οικογένειες που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μόνο μία από αυτές μπορεί να στεγαστεί σε φυσιολογικές συνθήκες, σε διαμέρισμα 72 τετραγωνικών μέτρων στην Κομοτηνή και η επιλογή θα γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια. 

Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει διαθέσιμο ακόμα ένα διαμέρισμα στη Νέα Σάντα Ροδόπης, ένα μικρό ορεινό χωριό, σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την Κομοτηνή, στο οποίο, ωστόσο, είναι δύσκολο να ζήσει κάποιος ηλικιωμένος που χρειάζεται συχνή ιατρική περίθαλψη. Για τις υπόλοιπες οικογένειες των παλιννοστούντων υπάρχουν διαθέσιμα μόνο... δωμάτια.

Τις προτάσεις της εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης απέρριψαν οι παλλινοστούντες, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν ότι πρέπει να δώσουν σχετικά σύντομα μια απάντηση, διότι κάποια στιγμή θα κοπεί η παροχή ρεύματος. Αυτό το... τελεσίγραφο προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV  

Πηγή: ethnos.gr 

Σάπες: Βγάζουν στον δρόμο 14 οικογένειες παλιννοστούντων (vid)