MENU

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα ανοίγουν στις 12 Απριλίου 2021, τα λύκεια στα σχολεία όλης της χώρας μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων. 

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Δημοτικά), δεν έγιναν ανακοινώσεις καθώς το ζήτημα θα εξετασθεί τις επόμενες μέρες.

Στο «οπλοστάσιο» για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία η κυβέρνηση έριξε και την διενέργεια των self test, τα οποία από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. 

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι υποχρεωτικά και προσκομίζονται στα σχολεία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τη Δευτέρα λοιπόν ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα στα λύκεια και τα μέτρα, που θα ληφθούν είναι τα εξής:

Προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού self test δυο φορές την εβδομάδα.

Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για ομάδες μαθητών.

Οι ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές

Όλοι πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών.

Θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών, τουαλέτες και λοιπών σχολικών χώρων

Τακτικοί θα είναι οι αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, ενώ σε περιοχές που δεν έχει κρύο τα παράθυρα μπορούν να μένουν διαρκώς ανοικτά

Θα εφαρμοστούν και όλα τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 
Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. 

Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. 

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Τι δηλώνουν οι καθηγητές

Δεν φοβόμαστε να μπούμε στην τάξη. Είμαστε μάχιμοι και στην πρώτη γραμμή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν μέτρα ασφαλείας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ Τσούχλος. «Από τον Αύγουστο έχουμε μιλήσει για τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Τώρα δεν μπορεί να γίνει αραίωση στις τάξεις γιατί θα πρέπει να βρεθούν αίθουσες και εκπαιδευτικοί κάτι το οποίο είναι αδύνατο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα ανοίξουμε, λοιπόν, με υπερμεγέθη τμήματα που συχνά ξεπερνούν τα 25 παιδιά» δήλωσε ο Θ. Τσούχλος.

Χωρίς τεστ οι μαθητές εσπερινών λυκείων

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι πάνω από 18 ετών και εργαζόμενοι καθώς δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι΄ αυτούς. Οι μαθητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα   και τονίζουν  «ενώ στα καταστήματα λιανικής επιτρέπεται με αυστηρά μέτρα ένα άτομα ανά 25 τετραγωνικά μέτρα θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στα οποία συνωστίζονται έως και 25 άτομα σε μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες».

Πηγή: ethnos.gr 
 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σχολεία: 8 κανόνες για την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα Λύκεια
EVENTS